Jak jsem v minulém článku o trendech napsala o metodě balení dárků, nyní bych se na ni ráda podívala z blízka. Nejen proto, že tato metoda spadá do trendů letošních Vánoc, ale také je to další možnost, jak můžete překvapit a zlepšit si pocit z balení dárků.

Dárek není kompletní bez krásného zabalení, na tom se asi shodneme. Samozřejmě, že vánoční papír patří ke svátkům stejně jako prskavky nebo bramborový salát, ale také se snažíme žít více udržitelně. Zkuste zapomenout na styl „po nás potopa” a pojměte letos vánoční balení dárků s ohledem na zeleň. Inspirovat se můžeme v dalekém Japonsku. Balicích papírů s vánočními motivy je nepřeberné množství, stužky, ať už látkové, nebo plastové, také můžeme vybírat z nekonečné škály barev. Kdo nechce zápasit s papíry, může zvolit jednodušší variantu vánočních tašek. Ale pohled na povánoční kontejnery naplněné k prasknutí roztrhanými papíry a popsanými taškami přece jen vnuká myšlenku, že bychom to zvládli i ekologičtěji. A také originálněji. Jako obyvatelé země vycházejícího slunce.

Jak je tomu tedy v Japonsku?

V Japonsku se těší velké oblibě tradiční metoda zvaná furoshiki, tedy balení do šátků. Tato metoda, oblíbená již v 17. století. Japonsko je známo svou umírněnou estetikou a přístupem k životu, který se vzdává zbytečností. Takové je i furoshiki – japonské tradiční balení za pomoci speciálních látek. Prapůvodním účelem furoshiki bylo sloužit jako obalový materiál pro sbalení oblečení, které si Japonci odkládali před vstupem do veřejných lázní. Postupem času se ale praktičnost balení do znovupoužitelné látky začala prosazovat i v dalších oblastech a furoshiki se tak dá považovat za předchůdce dnešních igelitových tašek. I současní Japonci furoshiki používají a do látek si balí obědy do práce, nebo svačiny pro školní děti. Na co brát nové a nové papíry a tašky.

Vraťme se tedy k tradicím

  • Zní to sice exoticky a poměrně netradičně, ale když se nad tím zamyslíte, zase tak velký úkrok od dávných zvyků to nebude. Dárky se totiž začaly balit až ve 20. století, po druhé světové válce. Dříve se za vánoční dárky moc neutrácelo, měly spíše symbolickou hodnotu a drobnosti se dávaly hlavně dětem. Dnes je z Vánoc komerční šílenství a málokdo si v nákupním lovu uvědomuje, kolik obalových materiálů padne na oltář „šťastným a veselým” svátkům.

Do čeho tedy zabalit?

  • K zabalení předmětu tímto způsobem je potřeba čtvercový šátek nebo kus látky rozměrů odpovídajících velikosti baleného předmětu. Pro úvazy je potřeba počítat s určitou rezervou, proto i na zabalení malých krabiček se používají šátky zhruba 45 x 45 cm. Látka by také neměla být elastická, takže nejvhodnější je tradiční bavlna nebo luxusní hedvábí, ale dobře poslouží i třeba polyester.
  • Na internetu je možné koupit originální furoshiki šátky, ale lze použít i jakýkoliv neelastický čtvercový šátek či si takový z vhodné látky ušít. Způsoby balení je možné nastudovat z podrobných návodů i videí na internetu, výhodou je, že se tak dají snadno zabalit i tvarově poněkud obtížné dárky, jako například lahve. Přestože je tento způsob balení velmi dekorativní, na základní úvazy nemusíte být ani zvlášť zruční, zvládne to opravdu každý.
  • Ale největší výhodou furoshiki je, že nejenom nezatížíte svět odpadem, ale vlastně věnujete dárky hned dva! Původní dárek a také třeba krásný šátek, který může obdarovaná dál používat jako módní doplněk. Případně lze do látky opět zabalit dárek a věnovat dál. Zvolený materiál a vzor látky mohou krásně doplnit dárek samotný a vytvořit půvabný a harmonický celek, jehož rozbalování se stane nezapomenutelným a slavnostním okamžikem.

Nějaké tipy, jak se dají zabalit dárky jsou vidět viz. obrázek  ➡

Shrnující pravidla furoshiki:

  1. Pevná látka
  2. Obvykle látka, která má čtvercovitý tvar, ale dá se přizpůsobit dárku
  3. Vhodný vzor, který se hodí k dané příležitosti
  4. Ideální je oboustranná látka
  5. Dokonce se prodávají už předpřipravené, ale není třeba se tím nějak stresovat, hlavní je ta myšlenka a nápad.
  6. Hezké je také pořídit látku s vánočním motivem nebo s vánočními barvami, dodá to celým Vánocům jiný šmrnc.

Samozřejmě pro každého je ideální něco jiného, tak si myslím, že každý má právo na svůj vlastní výběr, ale musíme uznat, že v tohle je velice dobrá myšlenka, která hodně šetří přírodu a může vypadat i dobře.

Předchozí článekVánoce 2020: Jaké jsou trendy?
Další článekVánoční stromeček

Leave a Reply