V minulém článku jsem se zabývala nakupováním.

Jak? Kdy? poznám že se jedná o shopaholismus nebo oniománii.

Jednoduše nakoupíme a zaženeme žal, bolest nebo nějaký splín. Někde v duši musíme něco uspokojit a tím je právě touha něco kupovat. Většinou to postihne lidi, kteří prožívají psychicky náročné období. Může to také postihovat lidi, kteří v dětství, část svého života strádali nebo měli něčeho nedostatek. Nyní mají zajištěného partnera nebo skvělou práci, přísun většího obnosu peněz. Najednou blahobyt nemusí zvládnout.

Pro tyto lidi je to závislost. Dá se říci, že je to vlastně stejné jako droga. Použijete ji a jste spokojení a šťastní, usměvavý.

Dochází k psychické úlevě. Výrobky, které v obchodech nebo na internetu nakoupí většinou vůbec nepotřebují, nepoužívají je.

Pokud, ale nenakoupí dochází k úzkostným stavům nebo jiným psychickým problémům.

Lze poznat, že dotyčný je závislý na nakupování? Tito lidé navenek vypadají šťastně spokojeně, ale opak je pravdou. A nákup jim vynahrazuje to co jim chybí. Bohužel partner, rodina to zjistí, až když už je pozdě. Jedinec nakupuje tak dlouho, až dostane do dluhů sebe nebo celou rodinu. Pro svoji závislost jsou ochotni zničit sebe, své blízké. Následky takového chování krom dluhů je i rozpad rodinných a mezilidských vztahů, vznik úzkostí, depresí nebo pracovních problémů. Díky své vášni zanedbávají rodinu.

Shopaholik hodně utrácí, začíná lhát, v hlavě se rodí plány a scénáře, jak by mohl vše utajit před veřejností, blízkými. Sebekontrola prakticky žádná není. Pokud nemůže nakoupit, začíná být neklidný, podrážděný a někdy i agresivní. Touha nakupovat je silnější než racionální myšlení, že to není potřeba. Sklon k takové závislosti je možné zdědit či získat, podobně jako alkoholismus. Není to o tom, že rodič byl závislí na alkoholu a tak dítko musí také být. Ale je to tak, že má křehkou psychiku, hůře zvládá těžké situace a tím sáhne po návykové látce.

Jak předejít v dnešní době moderní závislosti?
Nemít u sebe kreditní kartu, na nákup jít se sepsaným seznamem, nevěřit reklamám, výhodným balíčkům případně soutěžím. Jít nakupovat s někým, kdo nám pomůže, ale nechodit na nákup s kamarádkou, která také ráda nakupuje. Pozor na internet a e-shopy a hlavně si stanovit, kolik můžu utratit.

Co s takovou závislostí?
Nejdříve je potřeba najít cestu ze začarovaného kruhu, najít motivaci proč se toho zbavit. Jedinec si sám musí přiznat, že je nemocný. Léčba začíná objasněním příčiny. Většinou začíná užíváním antidepresiv a změnou svého života krůček po krůčku. Najít si nový koníček, zálibu. Třeba vycházky do přírody, výlety. Najít oblíbená místa v lese. Musí si najít cestu sami k sobě, naučit se plánovat svůj čas a hospodařit s financemi.

Vyléčení lidé se musí naučit pracovat se svým stresem. Po terapii jsou dlouhou dobu zranitelní a náchylní ke zpáteční cestě. Je nutné, je naučit, že štěstí musí najít sami v sobě, protože nikde jinde nebo venku ho nenajdou.

Je možné, aby tito lidé se vyhnuli zajímavým nabídkám?
Bohužel toto možné rozhodně není. Sami víme, že reklama na nás vykukuje úplně všude. Ať už to jsou letáky, internet, na kamenných obchodech a především v televizi. A zde je důležitá sebekontrola a budování svých životních priorit. Takové nakupování je super parťák, když nám je smutno. Momentální uklidnění je nad vše.

Ono nakupování je naprosto přirozené. Kdo by nechtěl vypadat hezky, no protože se chceme líbit.

Ženy! Která z nás nikdy neřekla: naštval mě manžel, jdu si něco koupit. Nedodržel co slíbil, jsem naštvaná, jdu si něco koupit. Většina z nich měla skvělý pocit, ale pouze v ten okamžik nákupu, po příchodu domů, je dohnaly černé myšlenky, smutek a vlastně ten problém, který je donutil k nákupu se stejně nevyřešil… Je to jako když si na bolest vezmete lék, který jíte častěji a častěji až přestane účinkovat.

Otázka zní: Chci opravdu takto žít? Stojí mi to za to?

Existuje mnoho způsobů, jak řešit své problémy.

Dokážeme to? Pomůže nám někdo? Vyslyší nás někdo? A kde začít?

Předchozí článekLožnice
Další článekVojenská služba

Leave a Reply