Fotopasti slouží jako pomůcka pro zaznamenávání pohybu osob či zvířat. Jak vybrat tu správnou?

Co je fotopast

Fotopast je automatické zařízení, které slouží k pořizování obrazového záznamu. A to jak v podobě statické fotografie i videa. Zároveň mohou fotopasti materiál pořizovat za různých denních i nočních podmínek.
Celý mechanismus spuštění fotopasti funguje na bázi integrovaného PIR čidla, které reaguje na pohyb. A to na pohyb jakéhokoli živého objektu.
V první fázi je proto nutné si říci, k čemu vlastně pořízení fotopasti potřebujeme. Časté využití nachází mezi myslivci, kteří ji používají na sledování škodné zvěř. Může však posloužit i na ochranu majetku před zloději.
Ve druhém případě se u fotopasti bude vyžadovat, aby byla schopna monitorovat své okolí na relativně krátkou vzdálenost. Cílíme-li tímto způsobem na odhalení pachatele, pochopitelně je nutné jej ze záznamu identifikovat.

Základní parametry

Zásadní je zejména dosah PIR čidla. Ten určuje, na jakou vzdálenost bude fotopast schopna detekovat pohyb. Reálný dosah u současných fotopastí činí nejvýše cca 10 až 15 metrů.
Pakliže si pořídíme fotopast s vyšším dosahem, je nutné volit i adekvátní zorné pole, které by na větší vzdálenost od 10 metrů mělo dosáhnout 43° až 60°. Na krátké vzdálenosti do 5 metrů jsou naopak spíše doporučovány fotopasti s úhlem 100°.
Pokud není žádoucí, aby si fotopasti všiml v noci člověk, je tedy nutné volit neviditelný přísvit. To znamená, že její vlnová délka by se měla pohybovat na hodnotě více než 950 nm. Využití má neviditelný přísvit i u zvěře, spolehlivě ji nevyplaší.
Podstatným parametrem při nákupu je taktéž rychlost spouště. Prodleva mezi vytvořením záznamu a jeho uložením činí v průměru 0,4 až 1,2 sekundy. To může být zcela zásadní, sledovaný objekt může stihnout zmizet. Žádoucí je tak co nejnižší prodleva.
Vhodné je při výběru zohlednit také reálné záběry a hodnocení na základě uživatelských či odborných recenzí fotopastí.

Další parametry fotopastí

Další užitečnou funkcí je integrovaný GSM modul. GSM modul vám po vložení SIM může rovnou snímky odeslat, a to buď jako e-mail nebo SMS. Modely fotopastí bez GSM vás okamžitě neupozorní na pohyb, na druhou stranu můžete ušetřit, jestliže se rozhodnete, že tuto funkci požadovat nebudete.
Dobu expozice dobře znají jako technický parametr fotografové. Vzhledem k tomu, že fotopast je vlastně rovněž fotoaparát, určující je i pro ni. Konkrétně ovlivňuje kvalitu fotografie, a to zejména u nočního režimu. Standardně bývá doba expozice u fotopastí v rozmezí 1/4 po 1/125.
Obdobně fotopasti stejně jako běžné fotoaparáty mají rozlišení, které ovlivní výslednou podobu snímku. Rozmezí bývá od 5 Mpx u základních zařízení až po 20 Mpx u těch nejpropracovanějších přístrojů.
Z pohledu napájení existují různé možností – lithiové baterie, fotopasti s vlastními akumulátory i takové, které mají k dispozici externí zdroj. Bez ohledu na typ napájení prakticky nelze jeho výdrž odhadnout, záleží na způsobu využívání. Běžně se pohybuje od jednoho měsíce po jeden rok.

Tento článek nám byl zaslán přes formulář: svetnanetu.cz/pridat-clanek

Předchozí článekJaký vybrat stromeček? Živý nebo umělý?
Další článekMikrovlnná trouba aneb pomocník do každé kuchyně

Leave a Reply