Jak jsem v minulém článku řešila celou problematiku kyberšikany a kybergroomingu, tak na to bych chtěla právě navázat. Letošní rok vešel do kin dokument v síti a já bych si o něm ráda v dnešním článku popovídala.

V síti

  • V síti je český dokumentární film o tématu kybergroomingu.
  • Premiéra v českých kinech proběhla 27. února 2020
  • Za necelé dva týdny po premiéře vidělo film v kinech více než 266 tisíc diváků, jde tedy o nejúspěšnější český dokument v historii.

Hlavním tématem filmu bylo:
– v tomto dokumentárním filmu byli dokumentovány tři dospělé ženy (které předstírají, že jsou dvanáctileté dívky), Michaela Soukupová, Kristýna Junová a Nikolu Komárkovou.
– Tyto „dívky“ si píšou a telefonují s tzv. sexuálními predátory na internetu. Sexuální predátoři mají většinou za cíl z obětí vylákat obnaženou fotografii.
– Během natáčení filmu dokonce došlo také k několika osobním schůzkám (za přítomnosti skrytých kamer, ochranky a dalších odborníků).

Tento dokument vyšel ve třech variantách:

  1. V síti: za školou – pro diváky už od 12 let
  2. V síti – pro diváky od 15 let
  3. V síti 18+ – pouze pro diváky, jak již vypovídá název od 18 let

Obsah:
– 3 herečky, 3 pokojíčky, 10 dní a 2458 potenciálních sexuálních predátorů. Radikální experiment otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby v přímém přenosu prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých penisů a odkazy na porno. Děti jsou dokonce vystaveny vydírání. Dokumentární film Barbory Chalupové a Víta Klusáka vypráví strhující drama tří hrdinek alias „dvanáctiletých dívek”, pro které se účast na experimentu, od castingu až po osobní schůzky s predátory pod dozorem ochranky, stává zásadní životní zkušeností. Predátorské taktiky se postupně obracejí proti svým strůjcům: Z lovců se stávají lovení. (Aerofilms)

Fakta, která byla zjištěna díky tomuto dokumentu:

  • Jen ze statistik vyplývá, že bezmála třetina českých dětí na vlastní oči zažila, že před nimi někdo masturboval prostřednictvím webkamery.
  • Hlavní linka filmu sleduje radikální psychosociální experiment, pomocí kterého autoři zviditelňují, s čím se v online prostoru potýkají děti ve věku 11–13 let.
  • Virtuální predátoři se často skrývají za falešným dětským profilem, což jim usnadňuje oslovit „vrstevníky”. Pomocí sofistikovaných triků si brzy získají důvěru dítěte a snaží se z něj vylákat obnažené selfie. Jakmile se jim to podaří, začnou dítě vydírat tím, že jeho fotky zveřejní například na Facebooku, nebo rozšíří na jeho škole.
  • Ke dni 7.7.2020 film vidělo už více než 410 tisíc diváků. V dalších týdnech se bude promítat ve více než 170 kinech, přičemž necenzurovaná verze filmu měla premiéru teprve až za dva dny a to 9.7.2020.
  • Hlavní hrdinky dokumentu byli: Sabina Dlouhá – Nikola („Niky“) Komárková, Anežka Pithartová – Týna („Týnka“) Junová a Tereza Těžká – Michaela („Míša“) Soukupová, kterým v tu dobu bylo 20,21 a 24 let.
  • Tento dokument komentují různí sexuologové jako například pan Petr Weiss – “Každý, kdo se vědomě dopouští nebezpečných sexuálních aktivit na síti, musí vědět, že svým chováním ubližuje nevinným dětem. Tato verze filmu divákům velmi názorně zprostředkuje pocity těch, kteří jsou oběťmi tohoto chování. Proto ji vítám jako cenný příspěvek k prevenci sexuálního zneužívání dětí,” řekl Weiss.
  • V rozhovoru, který byl vykonán s Terezou Těžkou s jednou z 3 holek bylo řečeno, že ztratila veškeré iluze o dnešním světě.
  • Nyní je možné si už zakoupit z eshopu přímo Merch s produkty, kde je logo nebo  nejčastější hlášky z dokumentu V síti

Je třeba dávat si na svoje děti velký pozor, ale určitě není dobré kontrolovat dětem všechny sociální sítě a mít veškerá hesla, takhle se opravdu důvěra nebuduje. I na webu V síti se můžete podívat na odborná videa, které jsou pro veřejnost natočené.
Myslím, že tento projekt byl velice podařený a můžeme jen děkovat, za to že lidé a naše generace si začíná uvědomovat hrozící nebezpečí.

Čerpáno: www.vsitifilm.cz, www.ceskatelevize.cz, cs.wikipedia.org, google.com/img 

Předchozí článekNejznámější mýty o zvířatech
Další článekAktuálně Covid-19

Leave a Reply