Dnes je 13. prosince a svátek má Lucie. Podle pověr lidé nesmí prát, uklízet a dělat jakékoliv domácí práce. V dnešní době už lidé na pověry moc nevěří a neřídí se jimi, tak jak to bylo dříve, ale pojďme si je přece jen zmínit a tím zase trochu pokročit v sérii mýtů a pověr.

Základní informace o tomto svátku

  • Svátek svaté Lucie patří především ženám a dívkám, které by se v tento den měly vyhýbat domácím pracím. V minulosti se zakazovalo drát peří, tkát, prát a příst. Ženě, která by pravidla porušila, by Lucie naplnila místnost nebo alespoň velký koš prázdnými vřeteny a ona by je musela všechny obratem napříst. Některé hospodyňky na Valašsku tak pro jistotu schovávaly své kolovrátky na půdu. Někdy se za Lucky převlékaly ženy ze vsi a chodily kontrolovat své sousedky, zda skutečně odpočívají. Pokud je přistihly při práci, provedly jim pěknou zlomyslnost – rozfoukaly nadrané peří po světnici, nebo vymotaly napředené nitě.
  • Tento svátek je symbolem čistoty a pořádku. Přesto se podle lidových tradic v tento den nevykonávají domácí práce. Pokud jste se tedy chystali na vánoční úklid, měli byste ho přesunout na jiné datum.
  • Lucie je také symbolem čistoty, zároveň však patronkou velkého množství profesí a řemesel, například sedláků, sklářů, sedlářů, krejčích, švadlen, tkalců, nožířů, kočích, písařů, notářů. V Anglii je patronkou advokátů, podomních obchodníků, spisovatelů a služek. Lidé se k ní modlili proti očním nemocem, bolestem v krku, infekcích, krvácením a úplavici. Je ale také ochráncem před čarodějnicemi. Například na Moravě se před zlými kouzly chránili tak, že od 13. prosince až do Štědrého dne odhodili každý den jedno poleno. Tímto dřevem pak zatopili na Boží hod. Věřilo se také, že když dá hospodyně každý den stranou kousek těsta s kořením, nebudou nad nimi mít čarodějnice moc. Také když si hospodář tento den vyrobil stoličku a v místě suku udělal otvor, mohl jím o mši na Boží hod rozeznat v kostele čarodějnici.

Vhodný čas pro vánoční úklid

  • Vhodným datem pro vánoční úklid je 21. prosince. Je to den, kdy Lucie chodila kontrolovat, zda mají hospodyňky pečlivě uklizeno na svátky. Nosila s sebou také koště a vymetala v domech pavučiny.
  • Podle gregoriánského kalendáře by se den svaté Lucie měl slavit právě až 21. prosince, kdy nastává zimní slunovrat a noc je tudíž nejdelší. Podle juliánského kalendáře ale slunovrat vycházel na 13. prosince, a proto se říká, že Lucie noci upije a dne nepřidá.

Jelikož si hodně lidí z neinformovanosti myslí, že by bylo dobré vzdát Lucii hold právě tím, že budou mít naklizeno – takhle tomu opravdu není. Účel je úplně jiný. Na Lucii se uklízet nesmí, jak jsme si již napsali výše.

Ale je tu jeden paradox: může Lucie za předvánoční úklid?

  • Je to docela paradox, protože Lucie je údajně i autorkou tradice předvánočního úklidu. Svatá Lucie, tajemná bílá postava, kontrolovala pořádnost hospodyněk, a pokud domácnosti nezářily čistotou, přišly tvrdé sankce.

Proč se vlastně říká Lucie noci upije?

  • Svatá Lucie, noci upije a dne nepřidá. Toto lidové moudro zná snad každý z nás, ale málokdo však ví, jak to s tím doopravdy je.
  • Rčení pochází ze středověku z dob, kdy lidé používalo juliánský kalendář a zimní slunovrat připadal na 13. prosince.
  • V 16. století se začal používat přesnější kalendář – gregoriánský a slunovrat se o několik dní posunul. Přesto je na rčení mnoho pravdy, což můžeme pozorovat na východech slunce čím dál později a večer zapadá dříve než předchozí den – noci se prodlužují.
  • Poté začíná slunce zapadat později, takže je odpoledne déle vidět. Přitom však až do slunovratu je východ slunce čím dál později, takže noci se zkracují.

Lucie trestala děti

  • Svátek svaté Lucie patřil k pěkným adventním zvykům, jehož oslavy už ale pomalu vymizely.
  • Podle nejstarší dochované zprávy o obchůzkách Lucek v díle Jana Jakuba Ryby z roku 1804 Lucky “trestaly” děti. Lucka byla bíle zahalená a s maskovanou tváří, ztělesňovala strach a hrůzu. Navštěvovala jednotlivý stavení a strašila děti, že jim rozpáře břicho nožem, když se o adventu nebudou postit.
  • Jinde chodilo Lucek více a dětem, které byly hodné, daly malý dárek, zatímco ty zlobivé vyšlehaly metlou.
  • V jiných místech naší země zase byla Lucka stará, hrbatá žena, které obličej zakrývala maska. Ta zlobivé děti tloukla vařečkou.

Jako u jiných tradic i tady platí, co kraj – to jiný mrav. Tak si užijte tento den, podle Vašich tradic a hlavně s odpočinkem 🙂

Čerpáno: tn.cz, primaliving.cz, google.com/img

Předchozí článekMikuláš, čert a anděl
Další článekVánoce 2020: Jaké jsou trendy?

Leave a Reply