Dne 3. ledna nás ve věku 90 let opustila herečka Milena Asmanová, kterou znali diváci z desítek filmů, seriálů i divadelních inscenací. Její poslední rolí byla podvedená stařenka detektivním seriálu Policie Modrava.

Milena Asmanová se narodila v roce 1930 v Brně a herectví vystudovala na pražské DAMU. Věhlas si vydobyla například v televizním seriálu Kamenný řád, kde ztvárnila rolí Karolíny, v seriálech Postel s nebesy, U nás doma nebo ve známých Bakalářích. Za svůj život ztvárnila i mnoho nezapomenutelných rolí ve filmech jako byly Olověný chléb, Třicet panen a Pythagoras, Útěk ze stínu, Kočár pro princeznu nebo Prázdniny s Minkou. Milena Asmanová nepřestala hrát ani v pozdějším věku, během devadesátých let ztvárnila role ve filmech Vincenc Priessnitz, Osudové peníze a dalších.

Svou stopu zanechala Milena Asmanová také v srdcích diváků v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, kde během 40 let svého angažmá vdechla život mnoha dramatickým i komediálním divadelním postavám. Za zmínku stojí například role dohazovačky Jente v Šumaři na střeše nebo její sugestivní ztvárnění Baby Morany v Baladě pro banditu. Kromě NDM si Milena Asmanová zahrála i na dalších známých divadelních scénách, jako je například Švandovo divadlo v Praze, Východočeské divadlo Pardubice nebo Divadlo E. F. Buriana.

Milena Asmanová byla i oblíbenou pedagožkou na ostravské konzervatoři, a poté i ve vlastním hereckém studiu, známém pod zkratkou MASH. Pomáhala rozvíjet talenty úspěšných herců, jako jsou například Tereza Bebarová, Zuzana Kajnarová, Milan Kačmarčík nebo Michal Kavalčík.

V osobě Mileny Asmanové ztratila česká herecká scéna výraznou osobnost s velkým vrozeným talentem, která rozdávala radost mnoha generacím filmových a divadelních diváků.

Čerpáno: google.com/img

Předchozí článekMikrovlnná trouba aneb pomocník do každé kuchyně
Další článekCo do mikrovlnné trouby opravdu nepatří?

Leave a Reply