Jako majitelku kočky mě napadla taková myšlenka, kdy poprvé vlastně člověk ochočil kočku nebo kočka člověka? 🙂 My v dnešní době známe tyto mazlíčky pouze jako členy našich domácností a neodpustitelnou součástí rodiny. Ale jak tomu bylo v naší historii? Jak to vlastně všechno začalo? Jak jsem v minulém podobném článku slíbila, dnes bych se na to s Vámi ráda podívala.

Kočka domácí

  •  je domestikovaná forma kočky divoké, která je již po tisíciletí průvodcem člověka.
  • stejně jako její divoká příbuzná patří do podčeledi malé kočky a svou povahou je typickým zástupcem své skupiny
  • má pružné a svalnaté tělo, dokonale přizpůsobené lovu
  • ostré drápy a zuby a vynikající zrak, sluch a čich.
  • kočka vždy složila člověku především jako lovec hlodavců
  • člověk rozšířil kočku domácí prakticky na všech kontinentech (s výjimkou Antarktidy)
  • na mnoha místech zpětně zdivočela

V některých oblastech Číny je konzumováno nebo konzervováno kočičí maso, ve třetím světě je kočka domácí rovněž kožešinovým zvířetem a výrobky z kočičí kožešiny se dostávaly i na evropský trh. V červnu 2007 byl však dovoz kočičí kůže a kožešiny do Evropy zakázán.

Divokým předkem byla zřejmě kočka divoká- přesněji kočka plavá dále kočka divoká evropská a asijská kočka stepní.
První kočky se dostaly do blízkosti lidí před 10-12 tisíci lety, v době, kdy začala vznikat první trvalá lidská sídla, ale až z doby před 8000 lety pocházejí první důkazy existence ochočených koček, a to z dnešního Turecka a Kypru.

Systematický chov koček existuje v Evropě asi 150 let. První výstava koček se konala v Crystal Palace v Londýně v roce 1871.
Objevilo se na ní i několik exemplářů siamské kočky, v té době dovezené do Evropy.
Výstavu zorganizoval spisovatel a malíř Harrison Weir, který také sepsal standardy a byl jedním z posuzovatelů. V roce 1887 byl v Londýně založen Národní klub chovatelů koček, který začal pořádat pravidelné výstavy. V roce 1895 byla uspořádána první výstava koček také ve Spojených státech.
Další organizace na sebe nenechaly dlouho čekat: roku 1898 byl ve Velké Británii založen Klub koček,
o pět let později vznikla Asociace chovatelů koček – CFA. V roce 1910 přibyl Řídící výbor chovatelů koček (GCCF),
v roce 1949 Mezinárodní felinologická federace – FIFe, která je v současnosti hlavní organizací chovatelů koček v Evropě včetně ČR. Existuje však celá řada dalších chovatelských spolků.
Ve Spojeném království některé kočky žijící v sídle premiérů, Downing Street, získaly titul „Vrchní myšilov úřadu vlády“.

Kočky jsou v dnešní době našimi velkými přáteli a v rodinách plní funkci nadále jako chytači myší. Jsou našimi miláčky a dělají nám společnost v našich veselých i špatných dnech stejně jako psi, tak si jich važme a dejme jim krásný život, protože oni si to zaslouží 🙂

Předchozí článekPes domácí – aneb kdy jsme je ochočili poprvé
Další článekMužská antikoncepce – sen, nebo skutečnost?

Leave a Reply