Letošní Vánoce jsou už skoro za rohem, blíží se nám zlatá neděle a brzy bude Ježíšek nadělovat stromeček. Pojďme se tedy podívat jaké trendy jsou letošním rokem. Sice nám doba koronaviru nedává moc naději na klasické Vánoce, ale i přesto Vánoce budou, a pokud chcete a máte rádi držet se trendů, napíšeme si pár tipů, co letí tento rok. Tak pojďme na to.

Vánoční výzdoba

Vánoční výzdoba se řídí přesně danými trendy, a každý rok jsou tak v kurzu jiné barvy, které jsou dopředu dané. Na začátku roku se obvykle koná obrovský vánoční veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem, kde své zboží představují výrobci ozdob a dekorací z celého světa. Chcete mít ten nejkrásnější a trendy stromek? Pojďme si říct jaké tedy ozdoby zvolit.

  • Zatímco v loňském roce převládaly ve vánočních dekoracích pastelové tóny, jako jsou ledově modrá, mátově zelená či mrazivě růžová, letošní trendy se vrací ke klasičtějším odstínům. Modrá je trendy barvou Vánoc stále, ale jde o tmavší odstíny, zejména námořnická modrá, ale hodí se všechny tmavší odstíny. Námořnická modrá se v posledních letech prosadila v domácnostech na textilní i ostatní dekorace nebo nábytek a bylo jen otázkou času, kdy se objeví i na vánoční výzdobě.
  • Skvěle se kombinuje s tolika barvami včetně bílé, stříbrné, zlaté, šampaňské, ale dokonce růžové a červené. Jestli se na nějakém kusu v našem domě nachází již tato námořnická modrá, je určitě dobré hodně zvážit použití této barvy na Vánoční stromeček.
  • Modrou krásně doplní platina. Je podobně honosná jako stříbro a zlato, ale díky své tlumené barvě působí zklidňujícím dojmem.
    Tón je někde mezi stříbrnou a zlatou, je o něco měkčí, a tak se lépe kombinuje. Lze doplnit prakticky jakoukoli barvou. Obzvlášť elegantně ale bude působit v kombinaci s černou či slonovinovou bílou.
  • Další variantou letošní trendy výzdoby je růžová, taky v mnoha odstínech. Atmosféra, kterou taková dekorace vytvoří, bude něžná a romantická. Jen pozor na množství, aby bydlení nevypadalo přeslazeně nebo až infantilně.
  • Nemusí jít jen o ozdoby na stromek, ale i o lesklé řetězy a mašle nebo třpytivé figurky. Je dobré vybírat s citem, aby se z našeho bydlení místo království zimy a Vánoc nestalo království kýče.
  • Horký trendem letošních vánoc jsou také kostkované ozdoby, ať už jde o klasiku v podobě černobílé, nebo červenobílou variantu. Máme-li strom či výzdobu v bytě spíš do přírodních tónů, můžeme přidat mašle z juty, které vytvoří unikátní a elegantní kombinaci.
  • Stejně jako v předchozích letech, zůstává v módě natura styl a s ním přírodní materiály. Rustikální dekorace zaměřené na přírodní prvky a textury vytvoří útulné a příjemné prostředí. Výhodou je, že takovou výzdobu si snadno vyrobíte sami a navíc za pár korun. Stačí se jen vypravit na procházku do parku či blízkého lesa a nasbírat něco z darů, které příroda nabízí. Využít můžete třeba šišky, různé větvičky, kůru, slámu, mech či podzimní plody

Barva Vánoc také připomíná noční oblohu

  • Barev Vánoc je vždycky víc, nejvýraznější předpovědí pro letošek je ale temně modrá barva kombinovaná se zářivými světélky připomínající hvězdy. Odstín modré může přecházet až do černé, takže elegance je zaručena. V kombinaci se zlatou nás čekají ty nejpřepychovější Vánoce. Můžete si pořídit modré ozdoby, ale postačí i temně modré stužky, které přivážete na větve stromečku. Bude se hodit i modrý ubrus nebo třeba temně modrý balicí papír. Nezapomínejte ale na výrazné detaily, aby Vánoce nevypadaly smutně. Postačí světelné řetězy, ale skvělé jsou i zdobené koule nebo stříbrné či zlaté ozdoby ve tvaru hvězd.

Trendy Vánoc

Když nebudeme řešit jen barvy, ale celkově Vánoce, letos jsou Vánoce ve znamení udržitelných Vánoc

Ani o svátcích bychom neměli zbytečně plýtvat. Velikou inspirací pro Vánoce 2020 je udržitelnost. Můžete balit dárky do starých novin nebo zbytků látek, nemusíte pořád kupovat nové a nové balicí papíry. Namísto nákupů nových ozdob, si můžete dekorace vytvořit. Možností, jak ekologicky žít i o Vánocích, je spousta!

Letos vyhrává nostalgie

A důvodem není to, že bychom jen chtěli vzpomínat na staré dobré časy. Svou roli hraje fakt, že lidé letos potřebují víc než kdy jindy ušetřit. Tak proč neoprášit staré ozdoby nebo si nějaké nevyrobit? Nostalgické Vánoce na český způsob jsou navíc krásné, romantické a plné přírodních materiálů. Povězme si pár věcí, které dopomohou k nostalgickým a také udržitelným Vánocům

  • Použijeme slaměné ozdoby, sušené plátky pomerančů, badyán.
  • Použijeme staré skleněné koule. Nevadí, když není celá sadu, tradiční skleněné ozdoby mohou být i výraznými solitéry.
  • Pověsme na stromek padaná jablíčka, která najdeme na podzim u cest.
  • Stejně jako se dají použít vlašské ořechy.

Recyklované dárky a balicí papír

  • Nejenom vánočním trendem je recyklace a omezování plastů v domácnosti. O letošních Vánocích se zodpovědné chování projeví třeba na nápadech, jak balit dárky. Namísto nového papíru můžete použít zbytky látek a balit dárky japonskou metodou furoshiki ( o této metodě si povíme více zase příště). Můžete použít i staré noviny nebo třeba obyčejný balicí papír, který je výrazně levnější než ten dekorovaný. Ten si ostatně zvládnete sami nazdobit.
  • Neplýtvat se ale dá i u sváteční tabule. Namísto papírových ubrousků můžeme mít sadu látkových, které budeme používat pořád dokola. Svíčky, které dodají jídelně útulnou atmosféru, se dají vyrobit ze zbytků jiných svíček. Nádobí nemusí být vždy v sadě, můžete mít každý talíř jiný a uděláte z nedokonalosti záměr. Jedním z trendů Vánoc 2020 je tak nekupovat věci zbytečně, ale pouze to, co je nutně potřeba.
  • Na stromeček můžeme použít také pečené ozdoby.

Obývákem by výzdoba končit neměla

  • Co takhle konečně poctivě nazdobit celý byt? Obývací pokoj s vánoční výzdobou je sice moc fajn, ale pokud to v kuchyni, na chodbě nebo na vchodových dveřích vypadá stejně jako po celý rok, na sváteční atmosféru se lehce naladit nepovede.
  • Není to přitom potřeba jakkoliv přehánět. Na zdobení stačí jednobarevné nebo vícebarevné světelné řetězy. Každý, kdo miluje věnce na dveře, si konečně přijde na své. Udělejme si letos radost nějakým krásným hotovým, nebo si utvořme svůj vlastní, originální. A právě sem je možné opět zapojit letošní trendy barvy.

Ale stejně Vánoce by měli být hlavně svátkem Vás a Vaší rodiny, tak si je uzpůsobte podle Vás a podle toho, co se líbí pouze Vám. 🙂

Předchozí článekLucie noci upije aneb její pověry
Další článekFuroshiki – Japonská metoda balení dárků

Leave a Reply