V 90 letech odešel do hereckého nebe slavný filmový a televizní režisér František Filip. Do světa přinesl spoustu dramatických, hudebních a zábavních televizních pořadů. Mezi nimi například slavný seriál Chalupáři. F. L. Věk nebo Cirkus Humberto. Jeho poslední účast byla zaznamenána v roce 2018 v pořadu Ceny Thálie 2017.

F. Filip se narodil v Písku, 26.12. 1930. K filmu se postupně dostal přes dětské divadlo, takže studium na pražské FAMU, obor režie, začíná až ve svých 20 letech v roce 1950. Divadlu, ale zůstává věrný ve své první studentské práci, kdy jako ročníkový dokument natočil titul “Ústřední loutkové divadlo”. Další jako ročníkový dokument je již z jiného oboru, jak o tom svědčí jeho název – “Zpívající Prácheňsko”.

Po studiu ho nejvíce zaujala televize a profiluje se tedy především jako televizní režisér. Například v publikaci filmové profily ho totiž vůbec nehledejte, jelikož tam jeho jméno nenajdete. S televizí začal spolupracovat již během studií na FAMU a po studiích pro ni režíroval na 600 dramatických, hudebních a zábavných pořadů. Do povědomí malých diváků se v roce 1960 zapsal loutkovým seriálem „Jak šel Ferda do světa,“ natočeným podle legendární postavy Ferdy mravence od Ondřeje Sekory, a do srdcí dospělých diváků legendárním seriálem „Tři chlapi v chalupě“, kterým nastartoval éru vynikajících TV seriálů, jejichž výčet vidíte vedle ve filmografii. Mezi televizními diváky různých věkových skupin jen málo takových, komu jejich názvy nic neříkají.

F.Filip je vnímán především jako režisér televizní, přesto jeho spolupráce s Barrandovem přinesla i v oblasti filmu díla, která si dobře pamatujeme –  – „Utrpení mladého Boháčka“ s Pavlem Landovským v hlavní roli, „Hrdina má strach“, “Odvážná slečna”. K vrcholným uměleckým skvostům jeho bohaté TV tvorby patří „Nezralé maliny”, „Ikarův pád“, „Tažní ptáci“, „Kočár nejsvětější svátosti“ s Janem Werichem v hlavní roli a další.

Byl také skvělým autorem adaptací dramatických a prozaických předloh domácí a světové klasiky pro Tv obrazovku. Mimo jiné je autorem přepisu opery Prodaná nevěsta z roku 1982 nebo operety Netopýr z roku 1981. Řada jeho prací získala mezinárodní ocenění a dočkala se příznivého ohlasu u diváků nejen doma, ale i v zahraničí.

Na FAMU se režisér Filip vrátil v roce 1990, jako profesor a své zkušenosti a mimořádnou schopnost zachytit lidský život v jeho kontrastech tak předal již řadě studentů oboru filmové a televizní režie.

Získal ocenění ceny Thálie nebo TýTý

František Filip měl rád velké výzvy. Jako první přivedl na televizní obrazovky seriál, jehož děj mohli diváci v přímém přenosu ovlivňovat – Rozpaky kuchaře Svatopluka. A byl podepsaný také pod výpravným Cirkusem Humberto, který se natáčel v koprodukci čtyř zemí v několika jazycích. Tvorba Františka Filipa byla velmi pestrá, jedna věc ji ale spojovala.
František Filip vstoupil v roce 1994 jako první do televizní Dvorany slávy v anketě TýTý. V roce 2016 získal Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize. V roce 2017 pak i Thálii za šíření divadelního umění v televizi.

Čerpáno: google.com/img

Předchozí článekCo do mikrovlnné trouby opravdu nepatří?
Další článekKuřecí prsa s kari omáčkou a kuskusem

Leave a Reply