Budete hledat nového zaměstnance?

Chtěli bychom se zamyslet nad větou, která se momentálně slyší na každém rohu.Výsledek obrázku pro prace Práce je, jen nikdo nechce pracovat. Přijde 50tiletý pán, chtěl bych u vás pracovat, mám představu sedět u počítače, do provozu se mi nechce a plat, no určitě pod 25tisíc nepůjdu, chci si užívat. Podle vlastní zkušenosti, ano práce je. Jen je několik problémů hned na začátku.

Za prvé věk.
Několik možností, buď je příliš starý, to znamená, že má relativně hodně zkušeností, ale výkonnost nebude dostačující. Proč? Protože dnešní podnikatel potřebuje valit ..on chce vydělávat a vyšší věk je velkým problémem, není dostatečně rychlý, sice odbornou práci zvládá, ale mladý by ji udělal rychleji, jen trochu odfláknutě. A pozor, také je možné, že je mladý, ale zase nemá dostatek zkušeností. Zkušenosti, které potřebuje k výkonu práce, aby valil práci, ano vy ji odpracujete a budete se snažit co nejlépe, ale to zase není potřeba, ono to stačí trochu ošálit.
Tak jaký věk je ten správný?

Za druhé vzhled.
Tady je to velice diskutabilní. Budeme-li brát v úvahu chlapa, tak je malý, velký, ale má moc dlouhé vlasy. Ten je divný, co když dělá to a nebo toto. To není to co chceme. Potom má vyholenou hlavu, ha je v nějaké sektě, nebo rasista, no to přeci ve firmě nechceme. Dále má tetování to znamená, že nemá rád svoje tělo, a v horším případě, není obrázek vhodný pro reprezentaci našeho podniku. Ještě jsem si vzpomněla na piercing, pro starší generaci, to je nějaká náušnice, ať už v nose, rtu nebo někde na obličeji, nebudu rozepisovat i jiná místa, která nejsou vidět. No a nyní se pozastavíme u žen. Co si budeme povídat, žena to bohyně. Jaký vzhled bude ten nej, dlouhé vlasy, modré oči. Ano může se líčit, nemá moc výrazné stín? a má moc velké linky a to ohromné obočí, ty se leknu v poledne. Potom ženy, které se nemalují vůbec, je to správné? No a co postava, podle jakých tabulek se řídit? Nemá velký zadek a co ty prsa, malá – velká…Výsledek obrázku pro postava rozdíly
Jaký vzhled potřebuji?

Za třetí pohlaví.
Koho přijmeme ženu nebo muže? Muž bude chtít za stejnou práci větší plat, ale opačné pohlaví má jistá omezení co se týče těžkých břemen, vytrvalosti. Žena pokud je mladá je perspektivní, do budoucna musíme počítat, že nám může odejít na mateřskou. Můžu se rozhodnout přijmout ženu po mateřské, a hle další problém, má jedno dítě, dvě, tři? Co když budou nemocní, má zajištěné hlídání, jsou často nemocné? No a potom žena starší, děti má velké, neotěhotní nám. Nyní je nutné se zamyslet na jakou pozici budeme potřebovat zaměstnance. Tak třeba skladník, skladnice. Rozhodně víme, že například do skladu elektro, voda , topení nepřijmu ženskou. Proč? Jednoduchá odpověď, nemůže tahat velké a těžké zboží. Nezná a nepozná šroub od hřebíku. A chlap ví vše, je techničtější, lépe se vyzná. Odtahá si vše, vyskladní, naskladní, poradí. Stop! Já jako majitel firmy mám omezené možnosti, peníze na výplaty. No, nezlobte se, ale větší peníze nedáme. A jeden měsíc, druhý třetí, žádný chlap…Musím sám pracovat, teplé místo ,židli, počítač vyměnit za prostory skladu, kde se topí nebo spíše netopí. Našla se ženská, co se dá dělat. Nic, je spokojená s nabídnutým platem, děti má větší, vzhled normální. Bereme. Hurá.

Za čtvrté zákazníci, spolupracovníci?
I tady je to vlastně hodně podobné, vzhled, věk. Muž či žena. Je to v pohodě, ženská nebo chlap padli si do oka, tak první úspěch. Všimli jste si, je nějaký divný, nebaví se, nebo se baví moc. Směje se, není to divné v dnešní době, není moc spokojený? Není příliš šťastný? Nic moc o něm nevíme, teda spíš nic než moc. No a co když to bude jen ženská? A jakou má rodinu? Bydlí poblíž, bude dojíždět. Může být chytřejší v technických a odborných věcech? Ano může, jsou velký holky, které nevědí o módě, vzhledu mnoho. Věk je pro zákazníka tajemstvím. Ale já jako zákazník potřebuji radu, co a jak. Mám doma taky jednu roštěnku, ta by mi místo šroubováku podala kleště. A teď musím sklopit uši a nechat si radit. Ani si neumíte představit jak takovou ženu hřeje u srdce, když zákazník musí uznat, že je překvapen, jaké znalosti může mít úplně obyčejná žena. Mužské pohaví také umí překvapit, má znalosti, je technicky zdatný, ale neumí naslouchat zákazníkům.
Výsledek obrázku pro employee

Tak koho vlastně přijmout a koho vybrat, komu dát přednost? Umíte si sami na tuto otázku odpovědět? Koho by jste přijali a za jakých podmínek. Komu dát přednost? Dáte na svoji intuici nebo na názor kamarádů a známých. Bude pro vás důležitější věk, vzhled nebo zkušenosti?

A jsme na úplném začátku!

Předchozí článekOříškové muffinky
Další článek“Dokonalý vztah”

Leave a Reply