Minule jsme si započali tuto sérii a dnes bych v ní chtěla pokračovat těmito mýty. Zvířata jsou již neodmyslitelnými členy našich životů, domácností nebo minimálně našeho nejbližšího okolí. Tak se na to podívejme.

  1. Usmrcení pavouka znamená neštěstí
    Pokud nežijeme v naprosto dezinfikovaném a vyklizeném bytě, nakonec zjistíme, že pavouk je našim společníkem v každé domácnosti. Je to samotář, který nevyhledává přítomnost lidí a ani jakoukoliv pozornost. V tichosti nás zbavuje obtížného hmyzu, aniž bychom o tom věděli. Když ho přesto zahlédneme, řekne vám každá babička: „Nezabíjej ho, budeš mít smůlu!“
    Má svým způsobem pravdu. Bez pavouků se vám nebude žít lépe, naopak, jak velí historická zkušenost lidí. Pokud se vám podaří překonat odpor, raději ho chytněte a vyhoďte. Najde si jiný domov, kde vadit nebude.
    Praví se tedy, že:
    Když je totiž doma najdete, znamená to, že vám přinesou štěstí, jejich usmrcení naopak přiláká smůlu. Můžou za to nejspíš pavučiny. Jemné lepkavé sítě totiž lidem připadaly odolné a neprodyšné, a tak věřili, že se do nich zachytí štěstí plující vzduchem. Kdyby pavouk zemřel, sítě by neměl kdo dělat a štěstí by opět uteklo.
    Další mýty a pověry přímo z okolí pavouků
    – Když uvidíte svého pavouka sbíhat dolů po pavučině, čeká vás prý dlouhá cesta. Jde zřejmě o lidovou zkušenost, ničím nepodloženou.
    – Pokud se na vás třeba v lese přilepí pavučina, najdete již brzy opravdové přítele, který vás bude chránit. Jde o jednu z mnoha nejznámějších babských pověr.
    – Zahlédnout křižáka znamená velké štěstí. Tento pavouk se měl údajně pokusit během ukřižování Krista zastavit svými pavučinami krvácení z jeho ran. Od té doby nese na těle Kristův kříž. Zahlédnout tento druh je štěstí samo o sobě. Jde o pavouka, který se pečlivě skrývá a uvidíte ho skutečně jen zřídka.
    – Pokud od někoho dostanete zlatého pavoučka na řetízku jako amulet, budete mít určitě štěstí. Daroval vám ho člověk, který vás má rád a přeje Vám jen to nejlepší.
  2. Kočičí pověry a mýty
    Proč má kočka devět životů
    – 
    O kočkách se říká, že mají devět životů. To má několik možných vysvětlení. Jedno z nich je to, že kočky jsou mimořádně pružná a obratná zvířata, která díky vlastní šikovnosti přežijí hodně. Mohou se zdát opravdu nesmrtelné. Druhá možnost je krutější. Vesnice a města vždy byly kočkami přeplněny, nikdo jim nevěnoval moc pozornosti, kolik zasluhovaly. Když kočka nepřišla domů, brzy ji nahradila jiná, podobná, kterou prostě majitelé považovali za tu původní.
    Černá kočka přes cestu
    – Říkává se, že pokud vám černá kočka překročí cestu, budete mít v tento den smůlu. I to má své vysvětlení. Kočky byly dříve považovány za posluhovače čarodějnic, někdy dokonce za vtělení ďábla, zvláště ty černé. Může za to jejich nevyzpytatelná povaha a nezávislost. Z některých rad stačí říci fuj fuj a jet dál, dále se také říká, že záleží, z které strany běží. Když Vám zkřížila cestu zprava, raději počkat, až se takovou cestou vydá někdo jiný. Pokračovat jen tak by vám určitě přineslo v nejbližších chvílích velkou smůlu nebo dokonce smrt.
    Pokud se ale kočka vydá zleva, znamená to údajně pravý opak: Černá kočka v takovém případě nese štěstí a neměli byste se nechat předběhnout. Stejně tak to platí, když se blíží proti vám.
    Černá kočka na svatbě
    Na svatbě rozhodně není na škodu spatřit černého kočičáka. Lidé věří, že to znamená, že je sňatek posvěcen vyšší mocí. Také na lodi černá kočka znamená štěstí. Důvod je praktický – kočka se mohla postarat o myši a krysy v podpalubí.
  3. Sýček nosí smrt
    – Pokud se budete zvečera procházet lesem, můžete slyšet houkání sýčka. To varuje před smrtí, i když pověry specificky neříkají, jestli vaší nebo někoho blízkého. Pověra nejspíše vznikla kvůli tomu, že houkání sýčka zní tajemně a hlavně sklíčeně, jako kdyby truchlil za mrtvé.
  4. Skřivan musí vrznout
    – Oblíbeným hrdinou lidových pověr je skřivan. Všichni víte, že na Hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout. Méně lidí zná pověru, která říká, že pokud vidíte skřivany v hejnu, je za rohem zima – a je jedno, že právě skončila. Skřivani se pro případ, že by měl přijít chlad, drží pohromadě, aby se mohli zahřívat. Lidé se zkrátka naučili pozorovat své okolí.
  5. Čáp nám nosí děti
    – I čápi mají v tomto článku své místo. Pověra o nošení dětí nemá jasné odůvodnění, pravděpodobně však pochází z keltské mytologie. Kromě toho také ten, že kdo na jaře první čápa spatří, prožije šťastný a úspěšný rok. Pravděpodobně proto, že přílet čápů naznačoval konec zimy, lidé tak po jejich spatření vše vnímali optimističtěji.
  6. Dívky nosí vrána a chlapce čáp
    – Snad nejrozšířenější pověrou v našich krajích je to, že dívky nosí vrány a chlapce čáp. Pokud se v době početí či začátku těhotenství v okolí ženy objeví velké hejno vran, může se maminka těšit na holčičku. Pokud v době těhotenství, nebo plánování potomka nad domem domu či v jeho okolí zakrouží čáp, může pořizovat výbavičku v modré barvě.

A jelikož je těch zvířecích pověr a mýtů opravdu mnoho, ty další si povíme příště 🙂

Předchozí článekNejznámější mýty a pověry mezi lidmi
Další článekV síti: dokument, co skrývá realitu

Leave a Reply