Mladíkovi způsobila smrt jeho kočky až tak zlomené srdce, že se rozhodl naklonovat si ji.

První kočka, která byla duplikovaná v Číně označuje nástup země v oblasti genového výzkumu a její vstup na potenciálně lukrativní a neregulovaný trh pro klonování domácích zvířat.

Kočičí miláček Garlic zemřel a Huang Yu nemohl nic dělat. V chladném zimním dni tedy pohřbil toto kočičí tělo v parku poblíž svého domova.
O několik hodin později, stále se zlomeným srdcem, si 22letý podnikatel vzpomněl na článek, který četl o klonování psů v Číně . Co kdyby jednoho dne mohl přinést svého Garlica zpět k životu?

“V mém srdci je Garlic nenahraditelný,” řekl pan Huang, který vykopal svou britskou krátkosrstou kočku a dal ji do své ledničky v rámci přípravy na jeho klonování. “Garlic nezanechal žádné potomky, takže jsem se mohl rozhodnout pouze klonovat.”

Tato myšlenka ho vedla k Sinogene, komerční klonovací společnosti se sídlem v Pekingu. Zhruba 35 000 dolarů a sedm měsíců ho dělilo od toho, kdy Sinogene produkoval. Čínská oficiální zpravodajská média prohlásila první klonovanou kočku v zemi – a další známku toho, že se země stala mocností v klonování a genetice.

Také to naznačuje, že Čína by mohla z klonování domácích mazlíčků udělat životaschopný podnik.

Odborníci tvrdí, že duplikace psů a koček ve Spojených státech i jinde ve skutečnosti nevznikla. Čína posedlá mazlíčky může být jiná. Očekává se, že velikost čínského domácího trhu s domácími mazlíčky letos dosáhne 28,2 miliard dolarů, což je téměř pětinová úroveň oproti roku 2018, tvrdí pet-go poradenská společnost Gouminwang. Země již má 55 milionů psů a 44 milionů koček a poptávka po kočkách se zrychluje.

Klonování domácích mazlíčků se neomezuje pouze na Čínu – Barbra Streisand loni slavně prohlásila, že dva z jejích psů jsou klony – a lidé klonovali kočky už roky . Ale Garlic je první kočka klonovaná Čínou, čímž upevňuje svou pozici mezi hlavními klonovacími národy, mezi které patří USA, Británie a Jižní Korea.

Mi Jidong, generální ředitel Sinogene, uvedl, že společnost se rozhodla zahájit klonování domácích mazlíčků v roce 2015 poté, co provedla průzkum u zhruba 1000 lidí, který ukázal, že existuje poptávka. Společnost již naklonovala více než 40 psů, včetně kníračů, Pomeranianů a Maltezáků, za cenu přibližně 53 000 $, někteří jako domácí mazlíčci a další pro lékařský výzkum.

Účtuje se více za psy než za kočky, protože okno pro sběr psích vajec je podle pana Mi velmi malé. Řekl, že více než 100 lidí uložilo vzorky DNA svých mazlíčků v očekávání vytvoření klonů.

 

Čínské genetické know-how rychle roste.

Od té doby, co čínští vědci klonovali kozu v roce 2000, se jim podařilo vyrobit první klony primátů na světě , upravit embrya opic tak, aby vložily geny spojené s autismem a duševními chorobami, a vytvářet supersilné psy pomocí jejich genů. V loňském roce země ohromila svět poté, co čínský vědec oznámil, že vytvořil první geneticky upravené děti na světě .
Klonování domácích zvířat je do značné míry neregulované a kontroverzní tam, kde se to děje, ale v Číně jsou bariéry obzvláště nízké. Mnoho Číňanů si nemyslí, že používání zvířat pro lékařský výzkum nebo testování kosmetiky je kruté, nebo že klonování zvířat je potenciálně problematické. Neexistují ani žádné zákony proti týrání zvířat.
“Uspokojuje duchovní potřeby majitele a zvyšuje štěstí,” řekl Wang Chuduan, profesor na Čínské zemědělské univerzitě v Pekingu. “Existuje poptávka na trhu.” Tak co je za problém?”

Sinogen má větší ambice než kočky a psi. Jedná se o klonování koně a pan Mi řekl, že jeho dalším velkým cílem bylo klonovat ohrožená zvířata, včetně pand a jihočínského tygra.
“Věřím, že to bude docela obtížné a budeme potřebovat ještě nějaký čas,” řekl pan Mi v konferenční místnosti obklopené zarámovanými obrázky klonovacích úspěchů své společnosti, jako první čínský klonovaný policejní pes.
Kritici tvrdí, že klonování domácích mazlíčků je neefektivní a nelidské. Není jasné, co se stane s výslednými zvířaty, ani s dopadem, když se smíchají s širším genovým fondem. Kritici tvrdí, že by se peníze mohly lépe utratit za péči o existující zvířata.

Jessica Pierceová, bioetička z University of Colorado v Denveru, uvádí použití koček jako náhradních matek k výrobě klonů, což podle ní „odpovídá škodě, kterou byste způsobili ženě, jejíž jediným životním účelem je chov stroj pro člověka. “

“Kočka nemá žádnou vlastní hodnotu,” řekl doktor Pierce. “Používá se jako předmět, jako prostředek k něčímu cíli.”

Při klonování česneku vědci implantovali kožní buňky z původní kočky pana Huanga do vajec získaných z jiných koček. Po elektrickém nebo chemickém šoku bylo 40 klonovaných embryí implantováno do čtyř náhradních mateřských koček. To způsobilo tři těhotenství, z nichž dvě byly potraty, uvedla Chen Benchi, vedoucí týmu lékařských experimentů Sinogene.

“Škoda je velmi malá,” řekl pan Mi, generální ředitel Sinogene.
Vědci mimo Čínu zatím Garlica, který se narodil 21. července, nekontrolovali. Hlavní vědecký pracovník společnosti, Lai Liangxue, byl odborným asistentem na univerzitě v Missouri a jeho klonovací výzkum byl publikován v respektovaných časopisech “Nature and Science”.

Návštěva Sinogeneovy laboratoře na okraji Pekingu nabídla scény z něčeho jako kočičí verze „Příběhu služebné“. Cesarův klon, šedo-bílé kotě, odložil svou náhradní matku, jiné plemeno než Garlic. Později si hrál s kožešinovou koulí, zatímco tři těhotné náhradní kočky sledovaly z klecí. Před odesláním panu Huangovi má nový Garlic zůstat v pozorovací laboratoři Sinogene ještě měsíc.
Jinde se dva pracovníci laboratoře v modrých pláštích soustředili na testování otcovství koní. Nádrže s tekutým dusíkem držely buňky domácích zvířat.

Jak se to celé nakonec událo?

Pan Huang byl původně odrazen cenou zhruba 35 000 $. Ale v telefonickém rozhovoru z města Wenzhou na východě řekl, že získat Garlica zpět stálo víc než to, i když jeho rodiče nesouhlasili. Původní Garlic zemřel v lednu na infekci močových cest ve věku 2 let.

V den, kdy česnek zemřel a byl pohřben, pan Huang exhumoval Garlicovu mrtvolu, pečlivě ji zabalil a umístil do své ledničky. Poté čekal, až dorazí zaměstnanec sinogenu z Pekingu, aby extrahoval kožní buňky z Garlica a uložil je. Pan Huang se rozhodl asi měsíc po Garliclově smrti projít klonováním.

Na svém prvním srpnovém setkání s novým Garlicem pan Huang zjistil, že klonování nepřineslo přesnou kopii jeho bývalého mazlíčka. Klonu chybí skvrna černé srsti, která zdobila Garlicovu bradu. Sinogene uvedl, že klony mohou vykazovat mírné rozdíly v barvě srsti nebo očí a že vnější firma prokázala shodu DNA.

“Pokud vám řeknu, že jsem nebyl zklamaný, pak bych vám lhal,” řekl pan Huang. “Ale jsem také ochoten akceptovat, že existují určité situace, ve kterých existují omezení této technologie.”

Na tiskové konferenci minulý měsíc k odhalení klonovaného Garlica byl pan Mi citován, když řekl, že uvažuje o použití umělé inteligence k transplantaci vzpomínek původního mazlíčka na klonovaného.
Když byl pan Mi dotázán na toto prohlášení, řekl, že to není něco, do čeho by se jeho společnost pustila, ale dodal, že je to možnost, kterou technologie může poskytnout.
“Je to způsob, jak si představit budoucnost,” řekl.

Předchozí článekKuřecí prsa s kari omáčkou a kuskusem
Další článekZdravé vaření aneb netradiční přílohy ke každému jídlu

Leave a Reply