Co si počít když jste zjistili, že jste HIV pozitivní

Život HIV pozitivních osob je dnes mnohem lepší, než tomu bylo před několika desítkami let. Přestože viru HIV vás současná medicína stále zbavit nedokáže, moderní léky dokážou zabránit propuknutí AIDS a snížit nakažlivost pozitivních jedinců na minimum. Díky moderní léčbě tak mohou lidé, kteří se nakazili virem HIV očekávat, že prožijí plný a aktivní život, pokud budou dodržovat léčbu.  Pokud jste právě jistili, že jste HIV pozitivní, možná máte pocit, že se váš svět rozpadá. Níže najdete několik tipů, které vám pomohou se s nastalou situací vypořádat co nejlépe.

Antiretrovirová terapie

Pokud jste byli diagnostikováni jako HIV pozitivní, je důležité neprodleně nasadit antiretrovirovou terapii. Přesto že vás tato léčba nedokáže v současnosti zbavit viru HIV, dokáže jej utlumit natolik, že nedojde k propuknutí nemoci AIDS a také se významným způsobem sníží riziko přenosu. Aby terapie měla odpovídající výsledky, je nutné léky, které vám předepíše lékař, brát pravidelně.

Jak dlouho můžete žít s virem HIV

Pokud jste si právě od lékaře vyslechli tuto nepříjemnou diagnózu, jistě vás zajímá, kolik života vám ještě zbývá. Naštěstí, díky moderním lékařským technologiím se délka dožití u HIV pozitivních lidí neustále prodlužuje, a v současnosti se již přibližuje k lidem ze stejné demografické skupiny, kteří jsou HIV negativní. To znamená, že i s virem HIV můžete žít stejně dlouho, jako lidé, kteří nejsou nakažení.

HIV a vztahy

Oznámit své rodině či partnerovi, že jste HIV pozitivní, nebývá jednoduché. Přestože moderní kombinace léků dokážou snížit riziko přenosu viru až na nulu, je důležité sexuální partnerům sdělit, že jste HIV pozitivní a při sexuálním styku používat ochranu. Pokud dodržíte základní bezpečnostní opatření, můžete i s virem HIV prožít zdravý, sexuálně naplněný vztah se svým partnerem.

Předchozí článekJe možné zhubnout bez pocitu hladu?
Další článekJumping aneb krůček k lepšímu životu

Leave a Reply