Blíží se čas Vánoc a mnoho z nás napadne … dárky. Je to opravdu jen o dárcích?

V dnešní době to je především o reklamě a obchodních domech. Přejeme si takové Vánoce. Moje děti hodně dlouho věřily na “Ježíška” a jsem za to moc ráda. A popravdě mě moc mrzí, že reklamy především v televizi kazí kouzlo Vánoc. Tajemno, a čekání na Ježíška.

Vánoce jsou křesťanským svátkem, vlastně je to největší svátek pro křesťany i pro nekřesťany. Období Vánoc se počítá od první adventní neděle až po Tři krále.

vánoční čas začíná nejen pro děti Mikulášem

Mikuláš byl katolický biskup v 3. a 4. století, byl štědrý a pomáhal nespravedlivě odsouzeným, který rok umřel se přesně neví, ale den ano a to 6. prosince a z tohoto důvodu chodí den předem v podvečer hodný Mikuláš s andělem a rozdává dětem dárky a chrání je před čertem, kterému děti musí slíbit, že budou hodné.
TRADICE VÁNOC

Adventní věnec

každý si ho zdobí podle svého, je to kruh, kruh který nemá začátek a konec, nebo starý rok končí a nový začíná, tento symbol se objevil v sirotčinci na počátku 19. století v Hamburku, původně na kruhu bylo 23 svíček, které byly zavěšeny 30. listopadu a znamenaly kolik dní zbývá do štědrého dne, dnes známe pouze 4 svíčky, první fialová, nese naději, zapaluje se první adventní neděli, druhá fialová, ze zapaluje proti směru hodinových ručiček a znamená mír, třetí je přátelství, též fialová a čtvrtá znamená lásku a měla by být růžová, někdo zapaluje na štědrý den pátou svíčku, která by měla být bílá a je uprostřed věnce.

Cukroví

dle mé prababičky se má péct 12 druhů cukroví, a to z důvodu, že každý druh znamená jeden měsíc v roce, nejoblíbenějším cukrovím jsou vanilkové rohlíčky a linecké, typické vůně jsou skořice, vanilka a rum.

Vánočka – královna Vánoc

vánočka se peče od 16.století a mohli ji péct jen mistři pekařského cechu a od 18. století se peklo podle počtu členů rodiny, tvarem připomíná miminko v zavinovačce, je symbolem nového života, vánočka se motala ze spodních čtyř prutů – byly to voda, oheň, země a vzduch, prostřední tři znamenají – rozum, vůli a cit, a vrchní dva – lidskou lásku a štěstí

Rozkrojení jablíčka

buď se rozkrojilo jedno nebo každý člen rodiny, když po rozpůlení jablíčka na nás vykoukla hvězdička, bylo vše v pořádku, čekalo nás štěstí a zdraví, když se objevil křížek, symbolizovalo to těžkou nemoc nebo smrt

Posílání lodiček

důležité bylo, aby si každý svoji lodičku vyrobil sám ze skořápky ořechu, každý vyslovil jednu konkrétní otázku

pokud zůstala u břehu – nemělo dojít k žádné změně

hned se potopila – pokud chcete změnu, snaha bude marná

při plavbě se dotýká jiné lodičky – láska a přátelství

utvoří kruh s ostatními – vzájemná úcta, přátelství a tolerance

ocitne se uprostřed – potřebuje ochranu a pomoc

ocitne se mimo kruh – v nadcházejícím roce opustí rodinu

točí se v kruhu – nerozhodnost, neví, co od života chce

zhasne svíčka – neupřímnost, komplikovaný vztah

sama dopluje k druhému břehu – získáte to, po čem toužíte

Štědrý den

než přijde tento den, přichází chaos, zmatek a především stres, ženy chtějí své domovy mít naklizené, načinčané jako z katalogu. Jsou Vánoce o tomto? Ne. Vše chce pojmout s rozumem. Ano uklidit, ano provonět byt, vše s citem a v poklidu. Nadarmo se neříká, že “ježíšek se narodil v chlévě”. Mnoho žen po Vánocích zjistí, že je po všem a ony si nic neužily. Chce to hodit brzdu.

Vánoce jsou časem klidu. Proto by mělo být důležité zvolnit. Nehádat se a nevyvolávat zbytečný stres. Děti a ani další členové rodiny o to nestojí. A věřte mi, že ani vy ne, ženy. Čím více chceme, aby bylo vše dokonalé, vydařené, většinou se zkazí.

V každé rodině najdeme mnoho dalších zvyklostí a tradic. Jsou to šupiny pod talířem, bramborový salát a kapr. Kdo celý den nic nesnědl mohl uvidět zlaté prasátko.

Z mnoha dalších nesmíme zapomenout na

vánoční stromeček, který se objevuje v domácnostech od 17. století a první svíčky se objevily v roce 1860

jako první byla původně velká jedlová větev zdobená sladkostmi, zavěšovala se u vchodu špičkou dolů, aby se mrtví nasytili už venku a netoužili zaujmout místo živých u slavnostní večeře, stolovníci pro jistotu své židle neopouštěli a první od stolu mohla vstát hospodyně. Pod každým talířem bylo ukryto několik šupin z kapra, a měly být za symbol peněz, které se měly držet majitele celý rok. Postupně se chvojka začala zdobit jablky, ořechy, papírky. Nakonec se z větvičky stal celý strom, obrátil se špičkou nahoru a byl přestěhován do domu. Dnes stromečky jsou zdobeny do různých barev, které nám nenápadně podstrkují obchodní domy a reklamy.

A jako poslední bych chtěla zmínit dárky

bohužel skutečností se stává, čím dražší dárek tím lepší….opět reklama, obchodní tah a nabídka bezúročných půjček. Zde bychom se měli zamyslet, zda je opravdu důležité dávat víc, než máme. Důležité je přemýšlet, jak a čím obdarovat konkrétního člena rodiny. Není důležité darovat drahý fotoaparát nebo mobil, ale třeba ručně vyrobený dárek. Myslím, že ani obálka s penězi by neměla být pravidlem. Přeci Vánoce a vše okolo není jen o bohatství a předhánění se. Měli bychom učit své děti, pokoře, úcty, a především lásky jeden k druhému.

Pamatuji si, že jedny Vánoce jsem si dala práci a manželovi a čtyřem dětem dala papírovou tašku a v ní dopis. Všichni koukali jeden druhému do papíru, co tam mají napsáno. Každý tam měl pár vět k sobě samému a především, maminčino pohlazení, pusu, velkou toleranci a i to, že je mám ráda, za to, jací jsou, co pro mě znamenají. Budete se divit, ale v očích měli slzy. A nebojte se, během vyhlížení z okna, zda neuvidí “Ježíška” se pod stromečkem objevily dárečky.

Pro mě to byly jedny z nejhezčích Vánoc.

čerpáno: novinky, wikipedie, blesk,informuji.cz

Předchozí článekVojenská služba
Další článekSvatý Martin

Leave a Reply