Hlavním důvodem vzniku plísní je obvykle příliš vysoká vlhkost v bytě (optimální vlhkost vzduchu by se měla pohybovat v rozmezí 40 – 60 %). To platí pro plísně na zdi, na stropě, kolem oken i na podlaze.

Plíseň je nepříjemná nejen na pohled, ale má i negativní dopady na zdraví. Nejvíce škodí alergikům, ale obecně vyvolává různé problémy, nejčastěji problémy s dýcháním, může rozjet i astma. Plíseň v bytě jednoduše nechceme a je potřeba udělat taková opatření, aby plíseň zmizela, ideálně aby ani nikdy nezačala vznikat.

Základem je dostatečné a správné větrání
Jestliže řešíte, jak se zbavit plísně v bytě, myslete na příčinu vzniku. Nestačí plíseň odstranit, je potřeba vyřešit příčinu. A tou je bezesporu špatné větrání a vysoká vlhkost. Správné větrání se liší v zimě a v létě – jak větrat v jednotlivých ročních obdobích najdete třeba tady. V létě můžete větrat například pomocí mikroventilace celý den, ale v zimě by vám utíkalo drahocenné teplo. Tedy v zimě mikroventilaci nepoužívejte, ale raději několikrát denně otevřete dokořán okno třeba na 3 až 5 minut. Větrejte rychle a intenzivně. Nejlepší je otevřít dvě protilehlá okna, aby vznikl průvan.

Abyste snížili vlhkost v bytě, můžete udělat i další opatření:

• Ideálně nesušit prádlo přímo v bytě, lepší je třeba využít sušičku.
• Používejte při vaření odsávač par (digestoř).
• Máte-li v koupelně okno, po sprchování nebo koupání větrejte, velmi vhodné je také použití ventilátoru.

Jak se plísně zbavit
Absolutním základem zůstává dostatečné větrání. Pomůže i vytápění místnosti a nová okna. Plíseň v bytě však může přesto vznikat. Když se jí pak budete chtít zbavit, můžete použít nejrůznější chemické přípravky, ale můžete to zkusit také bez chemie. Když máte plíseň na zdi a nechcete si domov znečišťovat chemií, můžete použít třeba některý z těchto prostředků – bělidlo, ocet, čpavek, jedlá soda nebo peroxid vodíku. Více o těchto vychytávkách si přečtete zde.

Pokud výše uvedené opatření nepomáhají, spolehlivě vám od vlhkosti v bytě pomohou odvlhčovače vzduchu, které dokáží každý den pohltit až několik litrů vody ze vzduchu.

Tento článek nám byl zaslán prostřednictvím formuláře, pokud byste také chtěli přispět něčím zajímavým nebo užitečným pro naše čtenáře, můžete tak učinit zde.

Na toto téma si můžete přečíst také další článek o tomto tématu zde.

Předchozí článekSkvělé výletní možnosti pro teplé jarní dny

Leave a Reply