Jak jsme si v článku ohledně přípravy semínka řekli, tak dnes se vrhneme na to jak se o něho postarat, aby se mu dařilo, hned po té, co se stane vše, tak jako v návodu 1; tzn. když už nám z avokáda kouká stonek.

Samotné sázení avokáda

  1. Vybrat si vhodné místo
    – Avokádové kořeny jsou velmi zvláštní, co se týká ideálního podnebí a podmínek pro pěstování. Většinu času by měly být keře avokáda zasazeny v květináčích a mělo by se s nimi hýbat kvůli měnícímu se počasí. Zvažujte pěstování avokáda venku pouze tehdy, pokud teplota během roku neklesá pod 10 stupňů Celsia.
  2. Příprava vhodné půdy
    – Keře avokáda upřednostňují půdu o téměř jakékoliv úrovni pH, ale takovou, která obsahuje málo soli a dobře se odvodňuje. Půda nemusí být příliš hnojena, dokud keř nebude alespoň 1 rok starý. Od té chvíle používejte hnojivo a podle toho jaké máte, tak se kouknout na dávkování, abyste keři pomohli. Jinak používejte běžný substrát a přidejte na dno květináče nějaké kameny, abyste pomohli otoku nadbytečné vody.
    Na dno květináče je možné vložit kamínky, aby se voda nedržela uvnitř a její přebytek volně odtekl.
  3. Příprava květináče
    – Použijte 20-25 cm velký terakotový květináč naplněný obohacenou půdu 2 cm pod okraj. Nejlepší je 50/50 směs ornice a kokosového vlákna. Uhlaďte a jemně udusejte půdu, přidejte více hlíny podle potřeby. Jakmile je půda připravená, vykopejte úzkou díru dostatečně hlubokou na kořeny a pecku avokáda.
  4. Příprava semínka
    – Když jsou kořeny vydatné a na špičce stonku vyrostly znovu listy (alespoň po jednom prořezání), vaše avokádové miminko je připravené na zasazení do hlíny. Vyjměte naklíčenou pecku z nádoby s vodou a opatrně odstraňte všechna párátka.
  5. Sázení samotného semene avokáda
    – Opatrně zahrabte avokádovou pecku do hlíny tak, aby horní polovina vykukovala pecky nad povrchem půdy. Hlínu kolem pecky jemně udusejte.
  6. Udržovat avokáda s dostatkem vody
    – Zalévejte rostlinu denně, nebo tak často, aby hlína zůstala vlhká. Vyvarujte se přelití do bodu, kdy hlína začne být blátivá. Pokud špičky listů zhnědnou, keř potřebuje více vody, zatímco když listy zežloutnou, keř dostává vody příliš a potřebuje nechat den nebo dva vyschnout.
  7. Pečujte o něj 🙂
    – Pokračujte v pravidelné péči o vaši rostlinu a za pár let budete mít atraktivní a nízkoúdržbový keř. Na vaši rodinu a přátele zapůsobí, když budou vědět, že jste z avokádové pecky zachráněné z vašeho receptu na guacamole vypěstovali váš vlastní keř avokáda.

A máme tu kompletní návod, jak zachránit před odpadkovým košem pecku od avokáda, udělat si hezký okenní parapet a mít radost při pohledu na Váš vlastní výtvor. Přeji hodně štěstí v pěstování 🙂

Předchozí článekVelký problém populace – Kyberšikana
Další článekRecept na cibulačku

Leave a Reply