Před nedávnem jsem dostala chuť na poctivou cibulačku a zjistila jsem, že těch receptů je mnoho, samozřejmě jako na vše. Chtěla bych Vám dnes říct můj odzkoušený recept právě na tu poctivou a také na francouzskou. Následně můžete posoudit samy, která Vám bude chutnat více. 🙂

  1. Poctivá cibulačka se sýrem a krutonky

Co budeme potřebovat?

  • 4-5 středních cibulí
  • Tuk
  • Hladkou mouku
  • Cca 2 litry vývaru (pokud nemáte je možné použít 2 kostky masoxu)
  • Pepř, sůl a koření kuchárek
  • Nastrouhaný sýr
  • Pečivo dle chuti

Postup:

Oloupeme si cibule a nakrájíme je na půl měsíčky, v hrnci si rozpálíme tuk – já dělala na sádle a vhodíme nakrájené cibule. Pomalu je smažíme až do zlatova – může to trvat klidně 20- 30 minut podle množství a výkonu sporáku. Hlavní je nedělat to zprudka. Když máme hotové cibule, přidáme hladkou mouku a chvilku osmahneme. Zalijeme vývarem (případně vodou a přihodíme kostičky masoxu). Přidáme sůl, pepř, trochu kuchárka a necháme tak 20 minut vařit. Pokud by někomu vadila cibule v polévce stačí ji rozmixovat a bude taková jemnější. Podle chuti dochutíme. Vedle si na pánvi uděláme krutonky. Nakrájíme si například rohlík nebo chleba na kostičky a dáme na pánev. Nakonec nastrouháme na struhadle sýr a máme hotovo.

2. Francouzská cibulačka

Co budeme potřebovat?

  • 4 ks cibule
  • Tuk
  • Hladká mouka
  • Šampaňské 1 dcl
  • Drůbeží vývar 4 dcl
  • Pečivo podle chuti
  • Nastrouhaný sýr

Postup:

V kastrůlku necháme rozehřát máslo a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Osolíme a opepříme. Když cibule krásně zhnědne a zkaramelizuje a začne se přichytávat na dno hrnce, dáme si ho stranou, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli odstát. Pak vrátíme zpátky na sporák, zalijeme šampaňským a drůbežím vývarem (případně drůbeží bujón). Na pánvi si uděláme krutonky z pečiva dle chuti. Nakonec nastrouháme na struhadle sýr a máme hotovo.

Teď je jen na Vás jaký typ si vyberete. 🙂 Můžete nám pak napsat, jak Vám chutnala. Dobrou chuť

 

Leave a Reply