Na internetu si můžeme často všimnout textů, jak pravý přírodní cukr je považován za zdroj minerálních látek, který obsahuje kromě sacharózy i glukózu a fruktózu. Je nutričně hodnotnější než bílý cukr, v těle je lépe využitelný a nezatěžuje tolik náš organismus. Nebo vám už někdo řekl: “sladím pouze třtinovým cukrem, tak si to nemusím hlídat”.. Opravdu tomu tak je? Pojďme se na to tedy společně podívat.

Je známo, že bílý cukr má spoustu nežádoucích účinků, kterými jsou:

  • Deprese
  • Bolesti hlavy
  • Rizika onkologických onemocnění
  • Hemeroidy
  • Různé kvasinkové infekce a mnoho dalších.

V čem je, ale ten rozdíl v bílém a třtinovém cukru?

Cukr bílý obsahuje
– 99-100% Sacharózy

A cukr třtinový?
Ten obsahuje 96-98% Sacharózy a zbytek je Melasa – tím pádem 2-4%

Melasa je opravdu prospěšná a obsahuje řadu prospěšných prvků a organických látek, kterými jsou například vápník, hořčík, fosfor, draslík nebo železo.

Kolik by, ale člověk musel té Melasy sníst, aby měl pro své tělo opravdu nějaké benefity?

Pojďme si to ukázat na Železu
– denní dostatečný přísun je pro dospělého člověka 15MG
– Teď jsme si řekli, že třtinový cukr má v sobě 2-4% Melasy na 100g, což by v praxi znamenalo, že člověk by musel denně sníst 3/4kilogramu až 2 kilogramy třtinového cukru.
Což si myslím, že je přece úplný nesmysl, proto je daleko rozumnější pro zvýšení přijmu železa jíst játra, která ho obsahují daleko více.
Například: v jedné 100 g porci hovězích jater najdeme přibližně 6,5 mg železa.

V čem je tedy hlavní problém? Je to nadbytečný příjem sacharózy, která je obsahem v jídlech a nápojích, aniž bychom o tom třeba věděli. Je to samotný cukr, ale i veškeré cukrovinky a tak. Pokud by vás zajímalo, kolik je cukru například v nápojích, tak tady přiložím odkaz na článek, který již na naší stránce máme 🙂

Pokud se chceme opravdu věnovat zdravému životnímu stylu, je daleko lepší, užitečnější a pro naše tělo dostačující získávat sacharózu z ovoce, zeleniny a hlavně vyváženou stravou.

Předchozí článekWindows 11 z pohledu hráčů
Další článekNejdelší visutá lávka na světě. Dolní Morava otevírá nový unikát.

Leave a Reply