Když trávíme dovolenou na pobřeží nebo se vydáváme k moři, setkání s mořskými živočichy je nevyhnutelné. Některé z nich mohou být nebezpečné a způsobit bolestivé žihadlo či poranění. Medúzy jsou jedním z těchto živočichů, ale nejsou samy. Někteří mořští živočichové mohou vyvolat alergické reakce nebo infekce. Je proto důležité vědět, jak poskytnout první pomoc v případě, že se někdo zraní na dovolené u moře.

✔️ TIP: Čtete také Přehled potřebné první pomoci na dovolené do zahraničí

Žahnutí medúzou: Medúzy jsou žahaví mořští živočichové, kteří mají na svých chapadlech nebo vlastních tělech žahavé buňky, které uvolňují jed. Pokud dojde k žahnutí medúzou, postižená osoba pocítí intenzivní pálení a bolest, na kůži se mohou objevit červené, svědivé vyrážky.

První pomoc při žahnutí medúzou:

  1. Okamžitě odstraňte osobu z vody: Důležité je, aby byla postižená osoba dostatečně vzdálena od medúzy a nebyla vystavena dalším žahavým chapadlům.
  2. Neoplachujte sladkou vodou: Sladká voda může aktivovat žahavé buňky a způsobit uvolnění více jedu. Raději opláchněte postižené místo mořskou vodou.
  3. Opláchněte postižené místo octem: Opláchnutí postiženého místa octem může pomoci zastavit uvolňování jedu a zmírnit bolest. Použijte 5% stolní ocet a oplachujte místo po dobu asi 30 sekund.
  4. Použijte teplou vodu: Po opláchnutí octem použijte teplou (nikoliv horkou!) vodu na místo žihadla. Teplo může zmírnit bolest a svědění.
  5. Naneste led: Přiložte ledový obklad na postižené místo, to pomůže snížit otok a bolest.
  6. Podávejte léky proti bolesti a alergii: Pokud je to nutné, podávejte léky proti bolesti a antihistaminika pro zmírnění bolesti a otoku a zabránění alergické reakce.

Poranění jinými mořskými živočichy: Kromě medúz mohou být i další mořští živočichové potenciálně nebezpeční. Některé ryby a koráli mohou mít ostré hřbety nebo trny, které mohou způsobit poranění.

První pomoc při poranění jinými mořskými živočichy:

  1. Okamžitě opláchněte ránu mořskou vodou: Opláchněte ránu pod tekoucí mořskou vodou, abyste odstranili jakýkoliv zbytek žahavých látek nebo trnů.
  2. Dezinfikujte ránu: Pokud je to možné, dezinfikujte ranu antiseptikem, abyste předešli infekci.
  3. Zastavte krvácení: Pokud je rána hluboká a krvácí, pokuste se zastavit krvácení sterilním obvazem nebo gázou a případně přiložte tlakový obvaz.
  4. Vyhledejte lékařskou péči: I když se zranění zdá být malé, vyhledejte lékařskou péči, abyste předešli infekci nebo komplikacím.

Prevence: Abychom minimalizovali riziko zranění mořskými živočichy, měli bychom se vyhnout plavání nebo chůzi poblíž známých hnízdišť nebo míst, kde se vyskytují medúzy. Vždy si důkladně prohlédněte podmínky dané pláže a dodržujte pokyny místních záchranářů a plavčíka.

Pamatujte si, že první pomoc je vždycky důležitá, ale pokud se jedná o vážnější nebo nejasné zranění, vždy vyhledejte lékařskou pomoc co nejdříve. V případě žahnutí medúzou nebo jinými mořskými živočichy byste měli zavolat na místní záchrannou službu nebo navštívit místní lékařské zařízení.

Zdroje: google.cz

Předchozí článekPřehled potřebné první pomoci na dovolené do zahraničí
Další článekCo dělat doma během deštivých dní: Kreativní nápady pro zábavu a relaxaci

Leave a Reply