V poslední době jsou vánoční svátky spíše o dárcích a dobrém jídle nežli o tradicích a zvycích. Chtěla bych vám pár zvyků přiblížit.

 

Jistě znáte film Pelíšky a tam lili olovo. V dnešní době koupíte olovo v prodejnách s rybářskými potřebami v podobě olůvek a nebo se prodávají sady na lití olova. Tento zvyk vymizel v druhé polovině 50 let 20 století. Kde převážná část olova byla použita na výstroje a výzbroje vojáků 2. světové války.Roztavené olovo se lije do studené vody kde po asi 5 minutách ztuhne. Z tohoto obrazce potom můžeme vyčíst, co nás v příštích letech čeká.

Pár významů. Rovné tvary znamenají klidný rodinný spokojený život. Klikaté čáry znamenají cestování, ale i určitý chaos a neuspořádaný život.Uzavřený kruh značí finanční zisk nebo dědictví. Dva kruhy svatbu, nebo zasnoubení či trvalý partnerský život. Dva porušené kruhy rozchod nebo zrušení svatby. Když si člověk ale klade konkrétní otázku, sám by měl z tvaru vyčíst odpověď.

Svobodné dívky na Štědrý den házely pantoflíčkem přes rameno směrem ke dveřím. Když špička pantoflíčku mířila ven ze dveří znamenalo to že se do roka a do dne vdá. Pokud ovšem mířila špička jinam zůstala dívka ten nastávající rok tzv. na ocet.

Větvičky Barborek. Dne 4.12 má svátek sv. Barbora a na ten den svobodné dívky si měly obstarat větvičky z ovocných stromů. Když větvičky do Štědrého dne vykvetly měly by se dívky do roka vdát. Ovšem každý ovocný strom měl také svůj odlišný význam. Například Zlatice ( zlatý déšť ) pokud vykvetl znamenalo to že se v domě bude držet hojnost a bohatství.

Pouštění lodiček z vlašských ořechů se zapálenou svíčkou v míse nebo umyvadle s vodou patří mezi oblíbené vánoční tradice. Dokáže odpovědět na otázku nebo předpovědět budoucnost. Důležité je, aby ten, co otázku pokládá, vyrobil lodičku z ořechu sám a sám ji pustil na vodu. Počet lodiček odpovídá počtu členů rodiny. Pokud se nějaká vzdálí, ten, jemuž příslušná lodička patří, se vydá do světa. Pokud zůstanou u sebe, bude rodina pohromadě.

Krájení jablíček ještě není úplně vymizelý zvyk. Rozkrojíte jablíčko a pokud naleznete pravidelnou hvězdičku budete mít štěstí na rozdávání, pokud ale naleznete křížek nebo červíka či nahnilý střed znamená to neštěstí.

Při štědrovečerní večeři je dříve dávaly pod talíře mince či rybí šupiny. Rybí šupina by měla přinášet peníze a hojnost. Následně by se měla šupina z vánočního kapra nosit v peněžence pro dostatek peněz v příštím roce.

Slavnostní večeře začínala v okamžiku, kdy se na nebi objevila první hvězda. Stůl musel být vždy slavnostně upraven. Mělo by být prostřeno pro jednoho člověka navíc, buď se věřilo že přicházejí na návštěvu blízcí zesnulí a nebo jednoduše mohl přijít zbloudilý pocestný. Pravidlo že nesmí nikdo po čas večeře vstát od stolu krom hospodyně je také velmi rozšířené i v této době. Pokud někdo vstane přináší to neštěstí do rodiny, popř. odchod toho člena, který od stolu odešel).Večeře končí až po té, co dojedl poslední člen rodiny. Večeři symbolicky ukončí hlava rodiny.

Na závěr bych si dovolila použít recept na Černého Kubu, kterého si dáváme jako jeden z chodů k večeři.

Suroviny: 20g sušených hub, 250g jemných krupek, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžičky mletého kmínu, polévková lžíce majoránky, sůl, pepř, česnek dle chuti, olej

Příprava: Houby minimálně hodinu předem namočené do vody uvaříme doměkka. Omyté a osušené kroupy spaříme a osmahneme na oleji. Zalijeme vodou a vaříme doměkka. Nadrobno nakrájenou cibuli na oleji osmažíme dozlata, přidáme uvařené a nasekané houby, kmín a 15 min. dusíme. Podušené je smícháme s krupkami, okořeníme majoránkou, pepřem, solí a česnekem. Vložíme do vymaštěného pekáčku a cca 20 min. zapečeme v troubě.

 

 

 

 

Předchozí článekVánoční filmy, které Vám doporučujeme
Další článekPeníze

Leave a Reply