Není to vůbec těžké. Ukážeme si tu, jak i Vy doma můžete avokádo zasadit. Pěstování avokáda z pecky je totiž skvělá zábava. Krásná rostlina vám bude dělat radost a jednou možná sama vytvoří plod. S klíčením si však velké semeno dává na čas – pomoci mu můžete osvědčenými triky.

Avokádo se stalo velmi oblíbeným, je lahodné a zdravé. Módní vlna však přináší velké problémy v zemích, odkud se dováží – jak už to bývá, kvůli okamžitému zisku jsou ničeny tropické lesy, které mají z hlediska budoucnosti cenu mnohem větší. Je proto rozumné tento plod konzumovat s mírou a nestavět na něm svůj jídelníček, ostatně není samospásný, jako ani žádná jiná potravina. Ovšem když si z pecky avokáda, které sníte, vypěstujete novou rostlinu, má koupě plodu další smysl.

Věci, co budeme potřebovat:

  • Celé zralé avokádo
  • Pohárek nebo jinou mělkou sklenici nebo plastový kelímek
  • Čtyři párátka
  • Vodu
  • Květináč
  • Kameny na odvodňování
  • Hlínu

Tak a teď si ukážeme krok po kroku samotný postup přípravy semene

  1. Vyjmutí pecky
    – Rozřízneme si opatrně avokádo, abychom neporanili pecku, která je ve středu plodu. Můžeme to udělat tak, že řízneme kolem celé slupky/plodu zhruba centimetr hluboko a potom budeme kroutit oběma polovinami v opačném směru, abychom je rozevřeli. Opatrně vyjmeme pecku a dáme si jí stranou.
    – Nyní si můžeme udělat z dužiny avokáda něco dobrého 🙂
  2. Očištění pecky
    – Omyjeme jemně avokádovou pecku a odstraníme všechnu dužinu. Použijeme teplou vodu a ruce je nutné vyhnout styku s mýdlem. Nyní je třeba být opatrný, aby se neodstranila slupka semínka, která je světle hnědá, protože to může zničit pecku a bude menší šance, že vyroste.
  3. Do pecky dáme párátka
    – Držíme pecku “úzkou” (špičatou) stranou nahoru a v pravidelných intervalech zastrčíme čtyři párátka do středu (já osobně jsem měla menší pecku tak jsem měla 3 párátka a stačilo, je to na uvážení), zhruba 5 mm hluboko. To vám dovolí vyrovnat pecku uvnitř sklenice, aniž byste jí do sklenice úplně vložili.
    – Pecka by měla sedět ve vodě asi 2,5 cm, pamatujte na to, až budete do pecky zapichovat párátka.
  4. Naplníme sklenici nebo nádobku vodou
    – Dáme si trochu vody do malé úzké nádoby (nejlépe sklenice) dokud nedosáhne horního okraje. Otvor vaší nádoby by měl být dost široký, aby se do něj snadno vešla celá šířka avokádové pecky. Nicméně se ujistěte, že není příliš široký, jinak na něj párátka nedosáhnout a pecka spadne dovnitř.
  5. Avokádová pecka na vrchní okraj nádoby
    – Párátka by nám měla sedět na okraji nádoby a zanechat pecku pouze z poloviny ponořenou do vody. Ujistíme se, že je špičatý konec nahoru a kulatý konec ve vodě, jinak naše avokádo neporoste.
  6. Čekání než pecka vyklíčí
    – Položíme si nádobu s avokádem na teplé nerušené místo – poblíž okna nebo jiného dobře osvětleného místa, aby začal proces zakořenění a růstu.
  7. Každé dva dny je třeba měnit vodu
    – Dělejme to proto, abychom se ujistili, že nečistoty (například plíseň, bakterie, kvašení atd.) nezbrzdí proces klíčení avokáda. Ujistíme se také, že základna avokáda vždy zůstává vlhká a ponořená ve vodě.
  8. Trpělivě je nutné čekat, než pecka vypustí kořeny
    Další 2-3 týdny začne hnědá vnější vrstva avokáda vysychat a svrašťovat se a nakonec se odloupne. Brzo poté by se pecka měla začít nahoře i dole otevírat. Po 3-4 týdnech by se měl v základně pecky začít objevovat kořen
  9. Pokračujme v zalévání rostliny
    Je nutné si dát pozor, abychom neporušili nebo neporanili kořen. Necháme pecce avokáda čas k založení svých kořenů. Brzy avokádo vyklíčí na špičce a uvolní rozvíjející se list, který se otevře a začnou růst další listy.

To by bylo k přípravě semene vše, a příště si ukážeme zasazení připraveného semene 🙂

Předchozí článekKamera do auta – opravdu mi pomůže?
Další článekVelký problém populace – Kyberšikana

Leave a Reply