Blíží se jaro a ne jednoho zahrádkáře už po zimě láká jít na tu svou zahrádku. Než se však vrhnete do zahrádkářských prací, je dobré mít představu o tom, co a kdy je nejlepší zasadit. Zde je průvodce tím, jaké sázet květiny na jaře a jaké vám vykvetou, pokud jste je stihli na podzim zasadit. Také jakou zeleninu a ovoce zasadit na jaře, aby vaše zahrada zářila celou sezónu a vy jste měli dostatek zeleniny a ovoce.

Květiny na jaře:

  1. Tulipány: Symbol jara, tulipány jsou krásné květiny, které oživí každou zahradu. Zasaďte je na podzim pro nádherný květinový zážitek na jaře.
  2. Narcisy: Tyto žluté květy jsou dalším jarním favoritem. Rychle rostou a přinášejí do zahrady slunečnou atmosféru. Zasaďte je na podzim.
  3. Pestrobarevné begonie: Begonie jsou vytrvalé květiny, které přinášejí radostnou paletu barev do vaší zahrady. Můžete je zasadit na jaře a užívat si je celé léto.
  4. Fialky: Jemné fialky jsou další skvělou volbou pro jarní zahradu. Jsou nenáročné na péči a přinášejí do zahrady nádherné květy a sladkou vůni. Zasadit se dají v podstatě na jaře i na podzim, ale má to své.

    Jarní zasazení:

    • Výhody: Zasazení fialek na jaře jim umožňuje rychlejší zakořenění v teplejší půdě a umožňuje jim začít růst dříve, což může vést k dřívějšímu kvetení.
    • Zádrhelem: Pokud jsou jarní oblasti obvykle studené a vlhké, může to být obtížnější doba pro zakořenění fialek a náchylnost k různým chorobám.

    Podzimní zasazení:

    • Výhody: Podzimní zasazení umožňuje fialkám více času na zakořenění před zimou, což může vést ke zdravějšímu růstu a kvetení na jaře.
    • Zádrhelem: Pokud je půda v zahradě již chladná a vlhká, může to ztížit zakořenění nových rostlin.
  5. Pivoňky: Tyto nádherné a bohatě vonící květy jsou skvělým přídavkem do každé jarní zahrady. Sází se na podzim a kvetou na jaře.
  6. Růže: Růže jsou klasickou volbou pro jarní zahradu. Zasaďte je na jaře a připravte se na krásné květy a sladkou vůni po celé léto.
  7. Řebčík kostkovaný (Fritilárie): Fritilárie jsou neobvyklé květiny s klokankovitými květy, které jsou obvykle v různých odstínech žluté, oranžové a fialové. Jsou to krásné květiny, které zasazením přidají do zahrady exotický dotek. Sázet se může na jaře i na podzim.
  8. Hyacinty: Hyacinty jsou jarní květiny s bohatou a sladkou vůní. Jsou k dispozici v různých barvách, včetně bílé, růžové, fialové a modré, a přinášejí do zahrady krásu a osvěžující vůni. Ideální čas pro zasazení hyacintů je zhruba 6-8 týdnů před prvním očekávaným mrazem, aby měly dostatek času na zakládání kořenů a přípravu na růst a kvetení v nadcházejícím jarním období.
  9. Sasanka vábná (Anémony): Tyto květiny jsou dostupné v mnoha různých barvách a mají křehké, papírové květy. Jsou skvělým doplňkem do jarní zahrady a dodají jí lehkost a eleganci. Ideální doba: Nejlepší čas pro zasazení sasanek je na podzim, obvykle v období od září do listopadu. Tento časový rámec umožňuje cibulkám sasanek dostatek času na ukotvení se v půdě a vytvoření kořenového systému před příchodem zimy.
  10. Makovice: Makovice jsou dalšími jarními květinami, které mohou být skvělým doplňkem do vaší zahrady. Jsou to květiny s jednoduchými, ale nádhernými květy, které přinášejí do zahrady radostnou atmosféru. Ideální doba: Makovice je nejlepší sázet na jaře, jakmile se půda zahřeje a je dostatečně manipulovatelná, obvykle mezi březnem a dubnem. To jim dá dostatek času na zakořenění a růst během teplých letních měsíců.

Tyto květiny představují jen několik dalších možností, které můžete zasadit do své jarní zahrady. Při výběru je dobré zvážit místní klimatické podmínky, dostupnost a péči, kterou každá rostlina vyžaduje. S pestrou směsicí různých druhů květin si můžete vytvořit krásnou a pestrou jarní zahradu, která bude zářit celou sezónu.

Zelenina, která je vhodná zasadit na jaře:

  1. Špenát: Špenát je jednou z prvních zelenin, kterou můžete zasadit na jaře. Rychle roste a přináší do zahrady bohatou sklizeň čerstvé zeleniny.
  2. Ředkvičky: Tyto malé kořenové plodiny jsou skvělým doplňkem jarní zahrady. Rychle rostou a mohou být sklizeny již během několika týdnů.
  3. Mrkev: Mrkev je další zelenina, kterou lze zasadit na jaře. Vyžaduje hlubokou a dobře odvodněnou půdu, ale pokud jsou tyto podmínky splněny, můžete očekávat bohatou sklizeň krásných oranžových kořenů.
  4. Petržel: Petržel je bylinka, která se vysévá na jaře a je ideální pro pěstování v truhlících nebo záhonech. Její lístky i kořeny jsou využitelné v kuchyni.
  5. Cibule: Cibule jsou nenáročné rostliny, které lze zasadit na jaře a sklízet později během léta. Dodají vašim jarním pokrmům lahodnou chuť a vůni.
  6. Různé druhy salátů: Salátové listy jsou vždy oblíbenou volbou pro jarní zahrádkáře. Můžete zasadit různé druhy salátů, jako je ledový salát, rukola nebo endivie, a těšit se na čerstvé, chutné listy během celého léta.
  7. Brokolice: Brokolice je další zelenina, kterou lze zasadit na jaře. Vyžaduje dostatek slunce a dobře odvodněnou půdu. Zasazuje se zpravidla počátkem jara a sklízí se v průběhu jara až začátkem léta.
  8. Hrášek: Hrášek je chutná a výživná zelenina, která se dobře hodí pro jarní zahradu. Můžete jej zasadit přímo do země a sklízet v průběhu jara a začátkem léta.
  9. Celer: Celer je kořenová zelenina, která se sází na jaře a sklízí později v léte. Je vysoce odolná a může být vynikajícím přídavkem do jarní zahrady.
  10. Kapusta (kadeřávek): Kadeřávek je další listová zelenina, která se pěstuje na jaře. Má jemnou chuť a je bohatým zdrojem živin.

Tyto druhy zeleniny jsou skvělým doplňkem do jarní zahrady a přinášejí čerstvé, lahodné plody, které můžete využít v kuchyni. Nezapomeňte zvážit místní klimatické podmínky a vhodnost půdy pro každý druh zeleniny, abyste zajistili úspěšný růst a sklizeň.

Zahrada na jaře může být plná nejen květin, ale i zeleniny a dokonce i ovoce. Zde jsou další druhy zeleniny a ovoce, které můžete zasadit na jaře:

Ovoce, které je vhodné zasadit na jaře:

  1. Jabloně – Jablko je klasický ovocné strom, který vyniká svou všestranností. Vyžaduje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Jarní období je ideální pro zasazení mladých sazenic jabloní.
  2. Hrušně – Hrušně jsou další oblíbenou volbou pro zahradníky. Stejně jako jablka, i hrušně preferují slunné stanoviště a dobře odvodněnou půdu. Vyberte si ze široké škály odrůd, které se liší svým tvarem a chutí plodů.
  3. Třešně a višně – Třešně a višně jsou nejen lahodným ovocem, ale také krásným okrasným prvkem vaší zahrady. Tyto stromy preferují slunné a chráněné polohy. Vyžadují dostatek prostoru pro růst jejich kořenového systému. Zajímavostí je, že si lze koupit sazeni, kde na jednom stromu rostou, jak třešně, tak višně (zvané DUO).
  4. Meruňky – Meruňky jsou proslulé svými sladkými plody a jsou relativně nenáročné na péči. Vyžadují slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Jaro je optimálním časem pro zasazení mladých sazenic.
  5. Švestky – Švestky jsou odolné ovocné stromy, které mají vynikající chuťové vlastnosti. Jsou vhodné pro většinu typů půdy a vyžadují slunné a chráněné stanoviště.
  6. Jahody: Jahody jsou oblíbené ovocné rostliny, které mohou být zasaženy na jaře. Pokud máte sazenice jahod, můžete je přesadit na začátku jara a připravit se na sladkou sklizeň v průběhu léta.
  7. Maliny: Některé druhy malin lze také zasadit na jaře. Mějte na paměti, že některé odrůdy mohou vyžadovat podporu nebo omezování růstu, a proto je důležité před výsadbou pečlivě prozkoumat konkrétní požadavky odrůdy.
  8. Angrešt: Toto ovocné keříček je dalším příkladem ovoce, které lze zasadit na jaře. Angrešt může být sklízen v létě a přináší osvěžující, kyselou chuť.
  9. Rybíz: Rybíz se může zasadit na jaře, ideálně brzy, jakmile se půda dostatečně ohřeje, obvykle koncem března až začátkem dubna.
  10. Kiwi – Kiwi je exotické ovocí, které může být pěstováno i ve středoevropských podmínkách. Vyžaduje slunné stanoviště a ochranu před chladnými větry. Na jaře zasázejte nové sazenice a poskytněte jim oporu pro růst.

Při zasazování nových ovocných rostlin vždy dbáme na to, aby měly dostatek prostoru, slunce a vody pro optimální růst a úrodu. Nezapomeňte také na pravidelnou péči, včetně zalévání, hnojení a ochrany před škůdci a chorobami. S tímto seznamem ovoce pro zasazení na jaře se můžete těšit na bohatou úrodu a krásně se vybarvující zahradu po celé sezóně.

Předchozí článekJaro se blíží: 5 tipů pro zářící jarní zahradu
Další článekSkvělé výletní možnosti pro teplé jarní dny

Leave a Reply