Příprava zahrady na zimu je klíčovým krokem pro zachování zdraví a krásy vašich rostlin, trávníků a zahradního nábytku v chladných měsících. Zima může být tuhá, ale s trochou péče a plánování můžete zajistit, že se vaše zahrada do jara vrátí v plné síle. V tomto článku se podíváme na důležité kroky při přípravě zahrady na zimu, které Vám pomohou udržet ji v optimálním stavu.

1. Úklid zahrady

Prvním krokem při přípravě zahrady na zimu je úklid. Odstraňte spadlé listy, větve a další organický materiál z trávníku, záhonů a chodníků. Můžete použít hromadný sběr, hrábě nebo vysavač na listí. Tím zajistíte, že na povrchu nebude zadržována vlhkost, která by mohla poškodit rostliny.

2. Zazimování rostlin

Mnoho rostlin potřebuje speciální péči při přípravě na zimu. Vyjměte letní rostliny, jako jsou pelargonie, a umístěte je do květináčů, které můžete přenést do teplého prostoru. Rostliny, které zůstanou venku, jako například růže, můžete vystlat slámou, smrkovými větvemi nebo speciálními posypy na zimu, aby byly chráněny před mrazem.

3. Příprava trávníku

Trávník potřebuje také péči před zimou. Poslední podzimní posekání trávníku by mělo být provedeno tak, aby trávník zůstal kratší. To sníží riziko plísní a chorob v zimě. Pokud máte stromy na zahradě, odstraňte opadavé listy z trávníku, abyste zabránili vytvoření hnízd pro škůdce.

4. Ochrana dřevěného zahradního nábytku

Dřevěný zahradní nábytek by měl být chráněn před vlhkostí a mrazem. Pokud ho nechcete odvézt do útulného skladu, přikryjte ho speciálními ochrannými plachtami nebo pláštěmi. Dřevěný nábytek může být také ošetřen impregnačním prostředkem, který ho ochrání před vlhkostí a hnilobou.

5. Zavlažovací systémy

Pokud máte v zahradě zavlažovací systém, ujistěte se, že je správně připraven na zimu. Vypněte ho a vyprázdněte hadice, aby se zabránilo zamrzání vody v trubkách a hadicích. Venku vypněte také vodovodní kohoutky a odpojte od nich hadice.

6. Zimní hnojení

Před zimou můžete provést poslední hnojení. Použijte hnojivo s nižším obsahem dusíku, které podpoří tvorbu kořenů a posílí rostliny na chladné měsíce. Hnojte ale pouze tehdy, pokud máte zcela zdravé rostliny. Neměli byste hnojit nemocné nebo oslabené rostliny, protože by to mohlo jejich stav zhoršit.

7. Ochrana před škůdci

V zimních měsících mohou někteří škůdci, jako jsou myši a králíci, hledat potravu v zahradě. Zabezpečte, aby byly dřevěné ploty a bariéry v dobrém stavu, a pokud je to nutné, použijte ochranné sítě kolem stromů a keřů, aby se zabránilo poškození kůry.

8. Příprava zahradního nářadí

Nepodceňujte péči o zahradní nářadí. Očistěte nástroje od zbytků hlíny a rostlinných zbytků, ošetřete dřevěné rukojeti olejem a zkontrolujte, zda jsou všechny nástroje v dobrém stavu. Uschovejte je na suchém místě, ideálně v garáži nebo dílně.

9. Plánování na jaro

Zimní měsíce mohou být ideálním časem k plánování na nadcházející jaro. Rozmýšlejte o změnách, které byste chtěli v zahradě provést, a začněte připravovat plány, nakupovat semena a rozmýšlet o nových projektech.

10. Příprava zahrady na zimu pro divokou zvěř

Pokud žijete v oblasti, kde se pohybuje divoká zvěř, mějte na paměti, že může být zahrada pro ni atraktivním místem k přezimování. Abyste zabránili poškození rostlin a záhonů, můžete zvážit následující kroky:

  • Ploty a bariéry: Jestliže máte problémy s divokou zvěří, můžete zvážit instalaci vysokých plotů nebo bariér, které jim brání v přístupu do zahrady. Elektrické ploty jsou také účinným způsobem, jak udržet zvěř mimo Váš pozemek.

  • Aromaterapie pro zvěř: Některé rostliny a vonné byliny, jako například levandule, mohou odpuzovat zvěř svojí vůní. Umístění těchto rostlin kolem zahrady může také pomoci ochránit vaše rostliny.

  • Hluk a světlo: Zvěř nemusí být příliš nadšená z hluku nebo světla. Pokud máte možnost, využijte venkovní osvětlení nebo hlasité zvuky, abyste odplašili zvěř, která se pokouší vniknout do zahrady.

11. Příprava zahrady na zimu v horských oblastech

Pro ty, kteří žijí v horských nebo oblastech s tuhými zimami, je příprava zahrady na zimu ještě důležitější. Zde jsou některé specifické kroky:

  • Izolace rostlin: Pokud máte citlivé rostliny, jako jsou růže nebo okrasné keře, měli byste je obalit speciální izolační látkou nebo netkaným materiálem, aby byly chráněny před nízkými teplotami a mrazem.

  • Sníh jako izolace: Sníh může být přirozeným izolátorem, který chrání kořeny rostlin před mrazem. Neodstraňujte proto sníh z rostlin a nechávejte ho, dokud teploty nezačnou stoupat.

  • Kontrola sněhu: Pokud je množství sněhu nadměrné, může to způsobit poškození stromů a keřů. Lehkým otřepáním sněhu z větví můžete snížit riziko jejich prasknutí.

  • Ochrana potrubí: Pokud máte v zahradě fontány nebo zavlažovací systém, ujistěte se, že jsou odvodněny, aby se zabránilo zamrzání vody v trubkách a hadicích.

12. Pravidelná kontrola

Nezapomínejte však na zahradu po celou zimu. Pravidelně provádějte kontroly, abyste zjistili případné problémy s rostlinami nebo infrastrukturou. Pokud zaznamenáte nějaké problémy, můžete rychle zareagovat a minimalizovat jejich dopady.

Závěr

Příprava zahrady na zimu vyžaduje trochu práce, ale může vám ušetřit spoustu starostí a peněz v dlouhodobém horizontu. Správná péče o rostliny, trávník, zahradní nábytek a zavlažovací systémy vám umožní užívat si krásné jaro a léto, když se zahrada znovu probudí k životu. Nezapomeňte také využít zimní měsíce k plánování budoucích projektů a vylepšení vaší zahrady.

Předchozí článekTajemství a krása úplňku měsíce: Jaký vliv má na lidi?
Další článekVitamíny aneb podpora zdraví během chladných měsíců

Leave a Reply