Plíseň v bytě je pro velkou část obyvatel i na území naší zeme velkým problémem. A tak bych zde ráda uvedla, co to ta plíseň vlastně je a jak se ji zbavit.

Plíseň= Termín plíseň představuje nesystematické označení pro skupinu hub, které pokrývají povrch substrátu jemným bílým nebo barevným myceliem.Plísně jsou jednobuněčné organismy, jejich tělo se skládá z podhoubí a výtrusnice. Plíseň je vlastně jiný druh hub. Rozmnožují se tak, že ve výtrusnicích se vytvoří „ výtrusy“, které se následně šíří vzduchem.

Plísně jsou mimořádně odolné a pokud se jich nezbavíte včas, zničí Vám zařízení, ale i Vaše zdraví. Přitom to začíná, tak nenápadně. Z páry, která se hromadí z vaření, sprchování, koupaní nebo třeba praní, která se nemá kam odpařit. Jak na ní tedy úspěšně vyzrát?

Plíseň potřebujde vlhkost a co nejméně čerstvého vzduchu
Co vlastně plísně tedy způsobuje?
Jde o mikroskopické houby, které se rychle rozšiřují ve vlhkém prostředí. Jsou sochopné přežít dlouhodobě a i v extrémních podmínkách v teplotách od -80 stupňů do +90 stupňů. Největším problémem je to, že dokáží odolat i agresivním chemickým prostředkům. Po několika aplikacích agresivního chemického prostřeku se totiž plísně stávají proti těmto chemickým prostředkům imunní. Jediné, co se dá dělat, je zjistit, proč se plíseň vytvořila, a odstranit ji vhodným prostředkem.

Plísně útočí na naše zdraví
Plísně v určitém stádiu dozrávají a následně uvolní mikročástečky neboli spóry do ovzduší, které vdechujeme a v tuto dobu začínají zdravotní oroblémy, zejména u dětí se často opakující onemocnění dýchacích cest. Přímým kontaktem s plísněmi rovněž dochází k častým onemocnění kůže. Mohou vznikat ekzémy a nebo plísně, které jsou ve většině případů chronické. Když si uvědomíme, že kromě zničeného příbytku plísně způsobují úporné alergie, je lepší jejich vzniku předcházet.

Jak předcházet plísním?
Větráním a zateplením.
Nejčastější příčinou vzniku plísní je nedostatek větrání a problémy v konstrukci stavby. Typickými projevy je například opadávající omítka a tzv. tepelné mosty, kdy se vlhkost usazuje pod okny či v rozích místností. Větrání není sice žádná novinka, ale je to nejúčinější metoda proti vzniku a šíření plísně.
Odborníci radí:
Nechávat otevřené dveře mezi místnostmi, pokud je to samozřejmě možné, aby vzduch mohl volně proudit. V opačném případě se prostory zapaří, okna se orosí a objeví se plíseň. Nejlepší je větrat 2x za den alespoň po donu 15 minut. U plastových oken je dobré po dobu dne využívat mikroventilačku neboli přivětrávací systém, který umožňuje větrat i při zavřeném okně.

Přípravky proti plísním pomůžou opravdu jen krátkodobě

Na dnešním trhu existuje celá řada protiplísňových přípravků a prostředků. Některé stačí nastříkat, některé je třeba zase natřít a některé je třeba nechat působit déle, aby se nějaký účinek projevil.
Ani jeden nám však nepředstaví řešení k trvalému odstranění plísně. Všechny působí krátkodobě v řádu pár měsíců až půl roku.

Většina přípravků na bázi chlornanů (nejznámější asi Savo ) má jen dezinfekční a estetický účinek. Plíseň zmizí téměř okamžitě, ale začne kolotoč – z podhoubí plíseň velmi rychle vyroste znovu, proto je nutné ošetření postiženého místa neustále opakovat, jenže za krátký čas přípravek přestane účinkovat.

Nejnutnější je totální likvidace plísně
Možná nevěříte, ale ano takové řešení opravdu existuje a má několik jednoduchých pravidel:

  • Zlikvidovat plísně do hloubky
  • Zajistit, aby zdivo bylo trvale suché
  • Vymalovat barvou, na které plísně nerostou

Jako příklad nátěrové hmoty můžeme uvést Eternal odstrňovač plísní, jeho nátěr odstraní plíseň okamžitě a působí do hloubky, jeho použití není sice spojeno s okamžitým vzhledovým efektem neboli krásným vybělením, ale o to silnější a dlouhodobější je jeho účinek.
Dalším krokem je pak povrchová úprava stěn.
Nová generace nátěrových hmot na trhu, které fungují na základě modifikace nátěrové hmotym, mají schopnost aktivně bránit přežívání a rozmnožování plísní a trvale působí i na odolné typy plísní, bakterií a kvasinek. Jsou ekologické, neboť neobsahují žádné chemické látky, proto nepředstavují žádné riziko ohrožení zdraví.

Doufám, že Vám tyto rady pomůžou vyhrát v boji s plísní a zajistí spokojený život bez stresu a starostí s tímto škůdcem 🙂

Předchozí článekLednice – historie, správná teplota a jak se o ni starat
Další článekDancing Pallbearers aneb dnešní hit

Leave a Reply