Spousty lidí vnímá jak nás ovlivňují tradice a zvyky z jiných zemí, hlavně tedy z Ameriky. Ve výlohách vídáme Santu, nebo na zahradách jsou v předvánoční čas soby a různé ty další serepetičky, které úplně nekorespondují s našimi vánočními zvyky. A nejen vánoce jsou ovlivněny… Jako další je právě Halloween. Ve školách, v družinách v obchodech jsou vydlabané dýně, duchové, pavouci. My v Česku máme 2.11 svátek zemřelých nosí se věnečky a svíčky na hroby našich blízkých.

Vyvedu vás tedy z omylu. Halloween je anglosaský svátek který se slaví především v křesťanských zemích a vznikl nikoliv v Americe ale v Irsku. Vyvinul se ze svátku ,,předvečer dne všech svatých,,. Tento svátek byl přenesen v Říma

Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu – v Americe typické pomalovávání automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích…) a „koledují“ o cukrovinky. Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii.

V minulosti nebyl nazýván Halloween ale noc mezi 1. listopadem a 31. říjnem staří Keltové pojmenovali Samhain podle keltského boha Pána mrtvých.

Další aktivitou Halloweenu je dlabání luceren z dýní tzv. Jackovy lucerny. Podle staré legendy žil Hrozný Jack, který se vyznačoval takovou krutostí a zlou povahou, že ho nechtěli vzít ani v pekle. Proto od těch dob musí Hrozný Jack chodit s vydlabanou tykví a hledat společníka.

Dalším typickým zvykem jsou přehlídky hrůzostrašných masek a převleků, návštěvy strašidelných domu sledování hororů a jelikož se lidé rádi kontrolovaně bojí je tento zvyk v dnešní době hojně rozšířen.

V cizích zemích mají tento svátek velmi rádi. Ne jen pro zábavu, kterou přináší, ale také proto, že při něm vzpomínají na zesnulé. Večeře se o Halloweenu má chystat i pro zesnulé, kteří se k nám mají v tu noc přijít podívat. Za oknem by měla být svíčka a lucernička z dýně se strašidelným vyřezaným obličejem, jehož světlo napomáhá zbloudilým duším posvítit si na cestu.

České republice tento svátek příliš populární není, i když mnoho klubů již halloweenské party v kostýmech také podporuje, protože lidé to tak mají rádi, ačkoliv by třeba věděli význam.

Naopak dušičky jsou spíše smutným a depresivním čase, nejen protože je brzy tma jsme unavení a často nás potrápí velmi sychravé počasí , ale také protože jsou nám naší zesnulí jakoby blíže…

Chtěla bych vám popřát do posledních pár říjnových dní hodně sluníčka a pohodu, třeba i u toho kultovního hororu a hromadou popcornu 🙂

Předchozí článekDetoxikace organismu
Další článekNakupování

Leave a Reply