Určitě všichni známe, když jsou venku pařáky a Vy máte byt, ve kterém, jak se říká není k přežití. Tak bych se dnes ráda podívala na osvědčené typy, jak tyto dny zvládnout lépe nebo tento problém vyřešit s přehledem a na jedničku. Tak pojďme na to:

  1. Otevřená okna
    Možná se zdá, že otevřeným oknem pustíte do bytu studenější vzduch, ale v létě tomu tak není. Pozornost by se měla soustředit na okna. Většina oken má čirá, obyčejná skla bez jakýchkoliv úprav, která působení tepla ze slunečních paprsků ještě znásobují. Přitom na trhu existují speciální skla se speciální vrstvou, která dokážou snížit procházející teplo.
    Tato skla nijak nebrání průniku světla do místnosti. Je to sice jednorázová a náročnější investice, protože speciální skla jsou dražší než obyčejná, ale opravdu se vyplatí. Při plánované výměně oken je tato výměna odborníky doporučována.
    V případě solárních fólií, která se lepí na skla, taková účinnost už není.
    Speciální skla do oken ­jsou velmi účinná metoda, dokáže zastavit až 80 % tepelné energie. Na běžná okenní skla se dají nainstalovat solární fólie, ale ty nejsou tak účinné jako speciální skla.
  2. Venkovní rolety
    Další velmi dobrou ochranou proti slunečnímu záření je zakrytí oken. Účinnější je zatemnění zvenku, pomocí venkovních rolet, markýz či slunečníků. Clonění zevnitř nebo žaluziemi mezi skly má jen slabý účinek. Vnější rolety zabrání dopadání slunečních paprsků na sklo. Tím se část z nich nezmění na teplo, což je ten největší problém. Vnitřní žaluzie sice zabrání průniku světla do místnosti, ale teplo, které prochází sklem, zastavit nelze. To se pak hromadí mezi oknem a roletou. Pokud je roleta tmavá, vzduch se ještě ohřívá a při dosažení určité teploty může okenní sklo prasknout.
  3. Větráky
    Větráky, ať už stolní nebo stropní, účinné příliš nejsou. Sice vzduch v místnosti rozproudí, ale nijak ho neochladí. Větrání oknem je účinné, pouze když je teplota vzduchu nižší venku než uvnitř. A tak jsou větráky spíše pomocí pocitovou než, že by měli opravdový účinek.
  4. Větrání
    Když v létě otevřete okno dokořán, ničemu nepomůžete. Jen pouštíte teplo blíž k sobě. Teplo do svého bytu takhle přímo zvete. Vydržte to a přes den se oknům dokořán vyvarujte. Naopak v noci se pořádnému větrání meze nekladou.
    Co se týká větrání – pokud je teplota menší venku než uvnitř, pak je to jistě účinné. To je patrné nejlépe večer, kdy teplota venku klesne o několik stupňů, kdežto v místnosti zůstává vyšší. Ale pokud naopak venku je tepleji než uvnitř, vzduch v místnosti ještě ohřejete. A co větráky? Honíte jimi v pokoji horký vzduch, před kterým se chcete uchránit. Máte sice pocit příjemného vánku, ale nechladí. Je to spíš pro dobrý pocit, ale účinnost, jak už jsem psala nulová.
  5. Klimatizace
    Na čem se všichni odborníci shodnou, je použití klimatizace. Ta je nejúčinnější metodou, jak bojovat proti horku. Na trhu je široký výběr od nejjednodušších mobilních klimatizačních jednotek přes nástěnné, parapetní až po složitá klimatizační zařízení s centrálním rozvodem chlazeného vzduchu.
    Je však nutné brát při nastavování parametrů zřetel na venkovní teplotu, aby především při odchodu z klimatizovaných prostor nedostal organismus teplotní šok, který může vést k onemocněním.
    Teplotní rozdíl by neměl být více než pět stupňů. Většina odborníku považuje klimatizaci za jedinou účinnou metodu, kterou můžete vyřešit teplo v bytě nebo domě.
    Když je všude kolem vás vedro, jak chcete jinak zařídit, aby bylo v bytě dvacet stupňů? Jedině klimatizací. Ta vzduch nejen ochlazuje, ale ovlivňuje i jeho vlhkost a může měnit jeho iontovou skladbu.
    Na trhu existují i takzvané ochlazovače, jejichž cena je velmi příznivá. Dají se pořídit již od 4000 korun, ale samozřejmě ohledně ceny se pohybuje kvalita. A i v tomto případě se vyplatí připlatit si za klimatizaci a ne jen ochlazovač vzduchu.
    V dlouhotrvajících vedrech je nejlepší metodou. Vzduch v místnosti přefiltruje, ochladí, případně zvlhčí a obecně sníží teplotu.Výbornou pomůckou ke klimatizaci, která je už běžně prodejná na dnešním trhu je těsnění do oken, protože tyto mobilní klimatizace potřebují vypouštět teplý vzduch ven, což Vám usnadní veškeré starosti či jakékoliv obavy z koupi klimatizace.
  6. Suchý vzduch teplo zhoršuje
    Kromě ochlazení je dobré vzduch zvlhčit. Teplý a suchý vzduch, který ještě ke všemu mírně proudí, vysušuje sliznice a může vést i k jejich zhoršené funkci.
    Je všeobecně doporučeno použít v interiéru nějaký zdroj vlhkosti. Třeba jen vázy s řezanými květinami ve vodě, nebo raději více květin v květináčích, které zvlhčují, a navíc jejich zelená barva navozuje pocit nižší teploty nebo speciální zvlhčovače vzduchu.
    Pro ty, kteří mají prostor a dostatek financí, je velice efektním řešením otevřená vodní plocha v interiéru či proudící voda po uměle vytvořené konstrukci. Takový architektonický prvek však musí být dobře a odborně navržen, aby nakonec nebylo zapotřebí použít vysoušeče, čímž by byl efekt zcela obrácený.
  7. Stínění
    Když se budeme bavit o metodě stínění:
    Nejúčinnější je venkovní stínění pomocí stahovacích rolet, žaluzií nebo markýz.
    Méně účinné je vnitřní stínění – vertikální a horizontální žaluzie, vnitřní rolety nebo závěsy. Zabrání sice pronikání světla do místnosti, ale nezastaví teplo pronikající sklem.

Pokud však dáváte přednost babským radám, zde si můžeme představit některé babské rady:
Pokud v parných letních dnech opravdu musíte zůstat doma, zkuste kromě výše zmíněných tipů ještě „babské rady“:

  • Pokud máte na podlaze dlaždice, na chvíli si na ně lehněte. Dlaždice se totiž nepoddávají vedrům tolik jako ostatní materiály a mohou vám tak na chvíli ulevit.
  • Pijte také hodně vody, ideálně s citrónem nebo nějakým ovocem a mátou. Dostatečný příjem tekutin pomůže vašemu tělu distribuovat teplo lépe, vitamíny z ovoce vám nabudí organismus.
  • Celkově ovoce v létě jezte ve větším množství – ideálně to, které má v sobě hodně vody, například vodní meloun.
  •  Přes poledne si s ním sedněte na gauč a nohy hoďte na stůl, a to doslova. Pokud totiž udržíte nohy ve zvýšené poloze, zabráníte případnému otékání, které v létě mnoho z nás trápí.

Jako dobrá pomůcka funguje také osvěžení ve stylu drinků dobře osvěžující funguje máta z minulého článku, kde jsem psala recepty, které si můžete připravit. A hodně dobré je mít doma vždy připravený led. Případně, jak už jsem na naší stránku též psala, je dobré si připravit vlastní zdravé nanuky

S těmito radami určitě léto hravě zvládnete, tak přeji za celý tým Svět na netu krásné léto 🙂

Čerpáno: ilustrativní obrázky- google.com, idnes.cz, living.iprima.cz

Předchozí článekRecepty z máty – pro zdraví i chuť
Další článekI kniha má svou historii a řád

Leave a Reply