Dnes je den, kdy se slaví mezinárodní den památek a historických sídel. Každý rok se tento svátek slavil tím, že mnoho lidí z naší republiky trávilo svůj čas právě na různých památkách a sídlech. Tyto objekty právě v tento den nebo v jiný víkend, který je nejblíže tomuto svátku připravují různé akce, jarmarky nebo jiné aktivity pro případné návštěvníky, a to proto, aby se stali právě těmi, které navštíví, co nejvíce občanů Čech. Letos je tomu bohužel zcela jinak, kvůli situaci, která tento rok panuje, ale i tak si můžeme připomenout tento svátek alespoň z našich domovů.

Historie tohoto svátku:
UNESCO- střežící mimo jiné kulturní dědictví z celého světa vyhlásilo právě na den 18.4. mezinárodní den památek a sídel a to v roce 1982. O rok později se UNESCO usneslo, že svátek se bude slavit dne 18. dubna. Členové národního výboru právě na tento den připravují různé konference a příležitosti k setkávání a hlavně aspekty k navýšení návštěvnosti a povědomí o památkách a památkové péči. Na těchto akcích se většinou účastní vlastníci památek, správy měst, odborná veřejnost a zástupci široké veřejnosti, kteří mají o dějiny, památky a architekturu zájem.
V České republice se to týká hlavně organizací, jako je Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, České národní komitét ICOMOS, Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a spolupráce je zde navázána i s kanceláří prezidenta ČR. Na tomto setkání se pravidelně udílí Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenarace městkých památkových rezervací a zón a samozřejmě i Státní cena za památkovou péči.
Navíc si dnem připomínáme i zranitelnost památek neuváženými činy nebo zanedbáváním.

Zajímavostí je, že se pro tento den volí téma v jakém bude tento den probíhat, není to, ale všude.
Na tento den je nejzajímavější, že Vás na památkách pustí i do míst, kam se za celý rok jen tak běžný občan nedostane.

A pro ty, kdo by přece jen chtěli tento den strávit kulturně nebo jakýkoliv jiný den, tak si muzea připravili virtuální prohlídky, zde si uvedeme některé, které tyto prohlídky mají (Po kliknutí na název si zobrazíte nabídku):

  • Národní muzeum– Přesouváme se za vámi do online prostředí, protože Národní muzeum je v důsledku preventivních opatření proti šíření koronaviru dočasně uzavřeno. Zapněte si počítač a společně s našimi kurátory prozkoumejte aktuální i již ukončené výstavy.
  • Národní galerie– Národní galerie v Praze je státní organizací, která spravuje největší sbírku výtvarného umění v ČR. Hlavním cílem galerie je shromažďování, evidence, uchovávání, odborně zpracování a vědecký výzkum, ale také vystavování malířských, sochařských a grafických děl domácího i cizího umění.
  • Národní zemědělské muzeum Národní zemědělské muzeum nabízí kromě stálých expozic v Praze expozice ve svých pobočkách, krátkodobé výstavy, přednášky pro veřejnost, archiv, fotoarchiv a knihovnu. Od července 2017 se na střeše budovy otevřela vyhlídková terasa s piknikovou loučkou.
  • Muzeum Novojičínska na zámku Žerotínů v Novém Jičíně Muzeum Novojičínska má stálou expozici v žerotínském zámku zaměřenou na historii Nového Jičína a výrobu klobouků. Dále spravuje několik dalších muzeí a historických památek, pořádá výstavy i různé kulturní akce.

  • Muzeum panenek a medvídků Nedaleko zříceniny hradu Trosky v Troskovicích se nachází muzeum panenek a medvídků. Rozsáhlá expozice čítající více než 1000 exponátů představuje vývoj panenek a medvídků od roku 1840 až po současnou uměleckou produkci. Expozice svým ojedinělým rozsahem zaujme návštěvníky všech věkových skupin.
Předchozí článekTrávení volného času – každý den AKTIVNĚ!
Další článekKrmivo pro psy aneb jak je tomu správně

Leave a Reply