Zdravím vás, dnes moji rodiče odjíždějí ke středozemnímu moři do Itálie města Caorle. Rozhodla jsem se tedy o tomto městě vzdáleném cca 600km vyhledat něco více.

Toto místo jsem také navštívila. Je to krásné místo plné života (hlavně ve večerních hodinách), lidí a písku. V letním období tady bývá až kolem 35°C – 40°C, Italové dodržují tzv. siestu to je ,,polední pauza,, kdy se zavírají obchody, restaurace cca. 13 h. a otevírají až v cca. 16 – 17 h. a v tuto dobu jsou v ulicích vidět jen turisté, kteří míří směr pláž. Naopak večer celé město ožije, ulicemi proudí ohromné množství lidí, kteří míří většinou do historické části města.

Caorle patří mezi nejhistoričtější z letovisek mezi Benátkami a Terstem. Založeno bylo při laguně již kolem roku 40 př. n. l. jako Capruale, na sklonku starověku mělo asi 15 000 obyvatel. Středověké bohatství připomíná bazilika San Stefano z roku 1038 s 48 m vysokou zvonicí. Jako město pod vlivem Benátek jej ale roku 1380 vyplenili Janované. Caorle se stalo rybářským přístavem. S rozvojem turistiky se pak stalo i Caorle, stejně jako řada dalších měst v okolí (Bibione, Lignano, Eraclea, Jesolo) turistickým centrem s dlouhou písečnou pláží.

Pokud vás omrzí pláž můžete se jít projít směrem ke kostelu Panny Marie ( doporučuji se tam vydat až k večerním hodinám).

Původní kostel byl založen někdy okolo 1000, ale zachovala se pouze dřevěná socha  Panenky Marie, kterou údajně viděli rybáři plout po moři, ale dostat ji na břeh dle legendy mohli jen malé děti… na připomínku této legendy je uvnitř tohoto kostela freska zobrazující rybáře a onu již zmíněnou sochu.

Cestou ke kostelu se určitě nezapomeňte zastavit u tzv. živých skal.

Každý rok se tu pořádá soutěž kde se sjíždí několik sochařů z různých zemí a nechávají svou představivost vdechnout život do pískovce.

Katedrála, která je také v historické části města vás upoutá hlavně svou šikmou věží.

Největším lákadlem malého města je skoro padesát metrů vysoký Dóm z roku 1038, který sloužil po sedm století jako sídlo zdejšího biskupa. Románská zvonice s kuželovitou špičkou je lehce zešikmená, ačkoliv – rozhodně není tak proslulá jako ta v italské Pise.

Každým krokem tu na vás dýchá opojná vůně krevet, humrů, různých chobotnic ale také výborné místní pizzy.

Je to krásné místo 🙂

Tímto příspěvkem bych vám také chtěla popřát klidnou, ať už exoticky či doma strávenou dovolenou 🙂

 

Předchozí článekSpeciality ze smoothie
Další článekStřední škola

Leave a Reply