Přemýšlíte nad tím, že by jste rádi zkusili něco jiného a knedlík, těstoviny nebo rýže se stává stereotypem? Dnes bych sem ráda napsala trochu jiné přílohy, které nejsou zas až tak tradiční a jsou také dobré, ale hlavně zdravé.

  1. Tarhoňa
    – je druh těstoviny, používané ve slovenské a maďarské kuchyni.
    – Slovo tarhoňa pochází ze staroperského tarhana, což označovalo směs mletého obilí a jogurt (nebo mleté obilí uvařené v kyselém mléce) používanou od starověku kočovníky z Přední Asie jako základ k výrobě kaše. Do Uher se tarhoňa dostala v 16. století spolu s tureckými nájezdníky. První výskyt slova tarhonya v maďarštině je z období kolem roku 1600. V upravené podobě v jižní části Maďarska zdomácněla, hlavně v okolí Szegedu, kde dlouho představovala hlavní jídlo. Dnes se dá v obchodech koupit tarhoňa průmyslově připravená jako polotovar. Ze stejného těsta jako tarhoňa se dělají i nokedli, o něco větší knedlíčky připomínající halušky. Nokedli se však dělá z mnohem měkčího těsta s větším množstvím vody a ihned po zhotovení se v malých kouscích “nadrobí” do vařicí vody, odkud se po vynoření v uvařeném stavu vybírají.
  2. Pohanka
    Pohanka je přirozeně bezlepková plodina a tak ji uvítají především celiaci. Zároveň obsahuje rutin, látku, která má mimořádné účinky pro pružnost cév, proto se pravidelná konzumace pohanky doporučuje především starším lidem, při potížích s hemeroidy nebo při praskání očních cévek.
  3. Jáhly
    – Jáhly (kuličky z prosa setého) vlastně nejsou ničím novým, spolu s kroupami vždy patřily do staročeské kuchyně (slovo jáhelník určitě dobře znáte). Jsou moc dobré, jak ve sladké, tak i ve slané verzi a navíc jsou bezlepkové.
    – Jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. Proso je náročné na pěstování (musí se často plít), proto byly jáhly ve středověku drahé a vařily se jako sváteční jídlo a později je začala v kuchyních českých zemí nahrazovat rýže.
  4. Bulgur
    – je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů.
    – Nejznámější uplatnění bulguru je v libanonském salátu tabouleh, ale dá se využít také v řadě zeleninových nebo masitých jídel (pilaf, falafel, kibbeh). V české kuchyni se bulgur používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům.- Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Například ve srovnání s bílou rýží má bulgur více vlákniny a proteinů, nižší glykemický index (48) a vyšší obsah většiny vitamínů a minerálů. Protože se bulgur vyrábí z pšenice, obsahuje lepek a jako takový není potravinou vhodnou pro lidi s celiakií a poruchami příjmu lepku
  5. Polenta
    je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku a Černé Hoře, kde se podává jako silně kajmakem omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. V ČR se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.
    -Podává se buďto samostatně, nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzola a kvalitním vínem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Tato kukuřičná kaše patří k oblíbeným pokrmům v Chorvatsku, Rumunsku a Černé Hoře, kde se však skrývá pod jinými názvy: palenta, pura, bakardan nebo mamaliga.
    – Polenta je zdravý pokrm bohatý na bílkovinu a vlákninu, také na vitamíny a minerály.
  6. Tmavá rýže
    Rýže je celosvětově nejznámější příloha, zkoušely jste však její tmavou variantu? Obsahuje 4x více železa než rýže bílá, také je bohatým zdrojem antioxidantů (selen), vlákniny a hořčíku. Tmavá rýže je velmi dobře stravitelná a navíc neobsahuje žádný lepek.
  7. Quinoa
    Quinoa neboli merlík čilský patří mezi super potraviny, je to taková malá nutriční bomba, vhodná i pro redukční diety. Vzhledem si ji můžete splést s kuskusem nebo amaranthem. Její hlavní předností je přirozená bezlepkovost, vysoký obsah bílkovin (ne lepku), vitaminů, aminokyselin a minerálů.
    – Quinoa má také vysoký obsah vlákniny, díky které je velmi dobře stravitelná. Její příprava je snadná a zakoupit si ji můžete v každé prodejně s bio potravinami.
  8. Batáty
    – Batáty jsou speciální druh tropické rostliny s názvem povijnice batátová. Vzhledem se batáty podobají klasickým bramborám, avšak chutí si je nespletete. Jsou totiž sladké a chutí připomínají pečenou dýni. Společně s rýží a ovesnými vločkami jsou nejlepším zdrojem sacharidů, které se uvolňují postupně. Jsou výjimečné také pro svůj vysoký obsah vitaminů, vlákniny a betakarotenu. Jeden batát vám dodá více než 180% DDD betakarotenu. Před vaší prosluněnou dovolenou tedy doporučujeme zavést batátové menu pro krásně a zdravě opálenou pokožku!

Dalo by se jich vyjmenovat více a jednu již jsme vlastně zmínili v našem receptu a je to kuskus, pokud by jste ještě nečetli přidám sem odkaz 🙂
Samotnou přílohou, která je zaručeně skvělá je čerstvá zelenina, tou se v každém případě vůbec nic nezkazí.
Ať již se rozhodnete pro českou klasiku nebo nějakou netradiční, přeji dobrou chuť.

Předchozí článekNaklonovat si svého zvířecího miláčka? Už to není jen iluze…
Další článekNádherná místa v České republice, o kterých jste třeba nevěděli

Leave a Reply