Vánoce máme úspěšně za sebou a před námi je Silvestr a Nový rok. Každý z nás prožívá tyto akce jinak, ale já bych se na to ráda zaměřila z pohledu našich psích či kočičích kamarádů, kteří mají daleko více vyvinutý sluch než právě my lidé. Ráda bych zde uvedla pár rad, které se používají a jsou osvědčené. Já mám tedy fenku naučenou a mám to štěstí, že se tohoto vůbec nebojí, a tak na ohňostroj chodí se mnou. Socializovala jsem ji na toto už od začátku, takže ví, že se nemusí bát, protože to nic nedělá a neublíží jí to.

A jak to vlastně pro psa či kočku vypadá a jak to funguje?

Psi jsou v porovnání na zvuk a různé podněty daleko citlivější než lidé. Hlavně ke konci roku, když je jejich tělo vystavována petardám nebo růžným ohňostrojům. Nikdo jim nedokáže vysvětlit, proč to tak je a k čemu je to dobré a ani jim neřeknete, že jim to nijak neublíží. Ale v tomto případě zde máme velké ALE a to si hned vysvětlíme. Jedním z velkých afektů je totiž Váš vztah s Vaším společníkem, důležitá je důvěra. Pes je vlastně plně oddán Vám a Vaší rodině takže je dobré mu vysvětlit, že to nic nedělá a pes moc dobře rozumí. Pokud, ale však vysvětlení nepomůže, tak za žádnou cenu svého psa nelitujte, protože byste ho podpořili ve strachu a vlastně ho utvrdili v tom, že dělá správně. Ale my přece nechceme, aby se náš pejsek bál… Tak toto chování je nejlepší ignorovat a dělat jakože nic. Toto chování se, ale buduje už od začátku a zjišťují se reakce, pokud se Váš pejsek opravdu bojí budete muset zvolit jiné varianty.

Většina zvířat se pouze těchto zvuků lekne, a když jejich nervová soustava zjistí, že jim to nic nedělá a neublíží jim to, tak na další takové zvuky již nereagují, případně velmi slabě, například ucuknutím.
Vnímavější a citlivější jedinci pak rychle reagují přehnanou a neadekvátní reakcí. Strach se u nich nejprve projevuje tím, že mají obrovskou potřebu se před těmito zvuky kamkoli schovat, uniknout či utéct před tímto nebezpečím. Zrychleně dýchají, mají vytřeštěný výraz, sliní a třesou se. Postupně se stávají pro všechny i samy pro sebe neovladatelnými a potencionálně nebezpečnými pro sebe, ale i pro své okolí.

Díky těmto pocitům se u psa mohou projevit a rozvinout různé fóbie, kdy takto budou reagovat i na běžné zvuky ve svém domácím a do této doby normálním prostředí- zvuk pračky, klika od dveří, otevření okna či roztažení žaluzíí nebo běžné nastartování auta. Pes je tak v běžném životě zoufalý, je problém s venčením večer, pes se špatně ovládá a může být i agresivní. Náhlé stresové situace a reakce jsou nebezpečné hlavně pro slabší jedince a mohou vyvolat doposavad skrytou epilepsii. Nebo mohou znamenat i smrt pro jedince s onemocněním srdce.
Řada těchto psů, nebo koček má tuto poruchu podmíněnou geneticky. Už od štěněte je vhodné testovat zvíře jak reaguje na zvukové podněty (tleskání, zvuk poklice). Bezproblémový jedinec většinou reaguje jen se zájmem o původ zvuku. Citlivější jedinci pak leknutím až výraznými projevy strachu.
Tato zvířata je dobré začít odnaučovat se bát nepříjemných zvuků. Dlouhodobě a opakovaně jim pouštět se zvyšující se intenzitou audionahrávky se zvuky bouřky, ohňostroje, cinkání, bouchání či jiných hlasitých a nepříjemných podnětů.

Když už tedy mám doma citlivé zvíře, jak mu pomoci?

  • Hlavní součástí je nakrmit už odpoledne, protože při těchto vlivech jíst opravdu nebude
  • Naposledy pejska vyvenčit před setměním nebo za doby, kdy se ještě nebouchá
  • Vždy venčit na vodítku, protože nevíte, kdy se skutečně začne
  • Ignorovat všechny bojácné reakce
  • Za žádnou cenu neutěšovat a nechlácholit a ani nechválit
  • Co nejvíce se mu věnovat, hrát si
  • Pustit hlasitě hudbu, televizi – utlumit venkovní hluk
  • Vhodnou místností bývá koupelna, kde si zvíře nemá, jak ublížit
  • Včas zavřít i venkovní kočky

Jaké je dlouhodobé řešení pro pejsky, kteří se bojí?

  • Můžeme podávat bylinky, které mají uklidňující účinek- heřmánek, levandule nebo třeba zastudena lisované oleje jako je lněný, olivový, řepkový či slunečnicový
  • Homeopatika
  • Bachovy kapky
  • Kapky Láska od firmy dokonalá láska
    Tyto rady tedy osobně vyzkoušené nemám, ale jsou to rady od lidí, kteří toto využívají 🙂

 V jakých situacích můžeme ještě tyto pomůcky využít:

  • Návštěvy veterináře
  • Cestování
  • Bouřky
  • Návštěvy cizích osob u Vás doma
  • Stříhání psa nebo drápků
  • Náhlá rozrušení
  • A další stresové situace dle toho, jak uznáte vy samy za vhodné, přece jen znáte svého psa nejvíce vy samy.

Zvuky, které pomáhají při stresu:
Existují a jsou například i na youtube.com uklidňující hudby pro psy například proti samotě, ale už existují i CD s názvem audioterapie pro pejsky, ale postačí i různé pohádky nebo písničky či klasické rádio.
A zde ukázka uklidňující hudby:

 

Další z metod, které se osvědčili je Tellington TTouch. Což jsou bandáže a účinné doteky, a na to se můžete těšit hned v dalším článku.

Pokud byste znali i jinou metodu, která pomohla Vašim mazlíčkům, můžete se o ní s námi podělit. Zvířata jsou přeci nejlepší společníci, tak jim musíme pomoci, aby na tom světě byli spokojeni. 🙂

Čerpáno: dokonalalaska.cz, okvet.cz

Předchozí článekTajné místo Adolfa Hitlera v Polsku
Další článekMetoda Tellington TTouch

Leave a Reply