Rovnovážný systém je v čínské tradici zobrazován dvěma protichůdnými ale navzájem doplňujícími se silami – JIN a JANG.

Jin- dle mého názoru je takový “hardware”, symbolizuje vše hmotné, jsou to třeba tkáně a tekutiny v našem těle, ale také vše, co je chladné, chladivé a svíravé to co je hluboko. Jin také symbolizuje ženský princip.

Jang- “takový software”, je energií nehmotnou, je vším co oživuje a dynamizuje, je principem horkého, prohřívajícího a značí mužský princip.

 

Jedním ze způsobů, jak čínská medicína popisuje průběh energie v závislosti na denním cyklu, jsou to tzv. ORGÁNOVÉ HODINY. Představují maxima a minima energie v průběhu 24 hodin.

Cyklus 24 hodin je pak rozdělen po 2 hodinách na 12 částí.

 

Čínská medicína rozlišuje 6 párů orgánů, kdy vždy jeden je jinovým a další jangovým.

V průběhu denního cyklu má potom daný orgán nejvyšší aktivitu právé ve své hodině a o 12 hodin později má aktivitu nejnižší.

Takovéto pravidlo má v čínské medicíně svoje jméno – pravidlo poledne – půlnoc.

V dřívějších dobách lidstvo mnohem více, než je tomu dnes, žilo v souladu se svými biorytmy, intuicí a čistěním.

Orgánové hodiny

23. – 1. hodina – Žlučník

V těchto nočních hodinách pracuje náš žlučník. Ti, kteří mají s tímto orgánem potíže se obvykle probouzejí a nemohou spát. Většina žlučníkových záchvatů přichází právě v noci.

1. – 3. hodina . Játra

V tento čas detoxikace organismu vrcholí. Měli bychom si dopřát klid, neponocovat a hlavně nepít alkohol a  nekouřit! Tělo je spíše v útlumovém režimu, mějte se na pozoru pokud v tuto dobu cestujete.

3. – 5. hodina – Plíce

V tento čas se aktivují plíce. Kuřáci, astmatici a nemocní na průdušky v tuto dobu mají potíže s dýchaním, objevuje se kašel a sípání. Tělo bývá ještě stále v útlumu ale kolem 5.hodiny ranní se začíná pomalu probouzet k činnosti.

5. – 7. hodina – Tlusté střevo

Tlusté střevo je v nejvyšší činnosti, je proto dobré se navyknout na vyprazdňování. Pulz začíná být rychlejší a tělo celkově aktivnější. Ikdyž je to “nereálné” je lepší se vyhnout stresu a spěchu.

7. – 9. hodina – Žaludek 

Je vhodné v tuto dobu tělu dodávat zásobu vitamínů. Je to také ten pravý čas, kdy tělo potřebuje dostatek tepla, teplou snídani. Psychická aktivita začíná stoupat, zvyšuje se schopnost koncentrace i vyšší pracovní výkonnost. Minimální činnost naopak vykazuje obal srdce.

9. -11. hodina – Slezina a slinivka břišní

Není vůbec vhodné v tuto dobu požívat alkohol. Je to jediný čas, kdy je tělo schopno celkem dobře strávit sladké, můžete si tedy dopřávat nejen sušenky a čokoládu ale i třeba med a ovoce, které je pro naše tělo přínosné. Nastává nejvyšší duševní výkon.

11. – 13. hodina – Srdce

Maximální činnostprovozuje srdce. Je dobré nezatěžovat tělo velkým množstvím potravy, pokud máte sklony k infarktu tak to je nejrizikovější časový úsek z celého dne. Dostavuje se mírná únava.

13. – 15. hodina – Tenké střevo

V tomto čase se snižuje citlivost zubů, začíná se zvyšovat fyzická aktivita těla.Vyšší naladění na duševní a psychické aktivity.

15. – 17. hodina – Močový měchýř

V této době má maximální činnost moč. měchýř a je dobré pít bylinkové čaje. Trávicí systém je schopný přijmout vydatné jídlo. V 17.hodin pracovní činnost stoupá ale pouze na chvíli. Je super si dát v tento čas saunu a relaxovat.

17. – 19. – Ledviny

V tuto chvíli není dobré požívat látky kt. ledvinám škodí, tj. cukr, sůl, chemikálie obsažené v lécích, jídle, pití, kávě, alkoholu a vyvarovat se stresu a chladu. Od 18. hodiny se zvyšuje práh bolesti a člověk je odolnější vůči bolestivým vlivům.

19. – 21. hodina – Krevní oběh

Tohle je čas vynikajícího vnímání, do činnosti se dostává obal srdce a krev.Tato doba je vhodná k poslechu hudby, k návštěvě divadla apod. V tento čas je vhodné věnovat se sám sobě nebo rodině, ale důležité věci řešit až ráno.

21. – 23. hodina – Tři zářiče

Naše tělo se připravuje ke spánku.  V tuto dobu jsou v činnosti „tři zářiče“ neboli „tři ohřívače“, které Číňané lokalizují do oblasti břicha, přibližně žaludku. Tyto body jsou v přímém napojení na vesmír a my bychom si ideálně měli navodit příjemnou a klidnou atmosféru ke spánku, která je i skvělým předpokladem pro příjemné probuzení.

 

Orgánové hodiny a účinky léků na organismus

  • Ráno a v poledne bývají prášky na bolest nejúčinnější.
  • Ráno a dopoledne bývají bolestivé zákroky méně snesitelné, než po 14. hodině, kdy citlivost klesá.
  • Antibiotika nejlépe působí kolem 12. hodiny.
  • V poledne se také doporučuje natírat bolestivá místa.
Předchozí článekPodprahová reklama
Další článekVíme požadavky na hru Just Cause 4

Leave a Reply