Bohužel se stále potýkáme se situací, kdy není možné jít na jakoukoliv kulturní akci nebo se někam podívat za zábavou, ale stále je tu možnost přírodních míst, kam je možné jet s dětmi nebo třeba jen tak. Podívat se a zjistit jaká nádherná místa tu máme. Tak si jich pojďme několik říct a třeba Vám to poradí plán na víkend nebo volné odpoledne.

  1. Olšina– Rybník Olšina se nachází v blízkosti vsí Olšina a Hodňov, asi pět kilometrů severovýchodně od Horní Plané, na území obce Polná na Šumavě v okrese Český Krumlov v Jihočeském kraji. Býval součástí vojenského újezdu Boletice.
    – Zde kolem rybníku nám vede naučná stezka. Naučná stezka Olšina je turistickou trasou reálnými šumavskými mokřady, rašeliništi a přilehlými biotopy. Její velká část vede po povalových chodnících, další úseky však musíte na ní zdolat reálným přírodním terénem. Trasa je konstruována tak, aby návštěvníkům umožnila reálný kontakt s málo známým přírodním bohatstvím Národní přírodní památky Olšina, Ptačí oblastí Boletice a chráněným územím soustavy Natura 2000. Pro tuto přírodní oblast je typické, že se zde podmínky výrazně mění vlivem ročních období i aktuálního počasí. S ohledem na charakter terénu se tak nejedná o bezproblémovou „procházku“ za každého počasí.
    – Celková délka trasy je 7 322 metrů

  2. Rybník Vejsplachy ve Vrchlabí– Přírodní koupaliště ve Vrchlabí se nachází v městské části Vejsplachy. Pláže jsou převážně písčité s pozvolným vstupem do vody a jsou tak ideální především pro rodiny s dětmi.- Přímo u rybníku je hřiště a půjčovna loděk a dalšího sportovního vybavení. Okolí je vhodné pro turistiku.
  3. Chlum u Třeboně
    – Městys Chlum u Třeboně se nachází v okrese Jindřichův Hradec v Jihočeském kraji. Městys má přibližně 2 000 obyvatel a rozkládá se poblíž rakouských hranic. Přibližně pět kilometrů od městyse leží rakouské městečko Litschau.
    – A pokud jste dorazili až sem můžete se podívat na nádherný zámek
    – Za držení Františka Ferdinanda d’Este byl zámek navýšen o patro a byl upraven i park, doplněním soch z 18. a 19. století. Po roce 1918 zámek sloužil jako letní byty. Byl oblíbeným místem spisovatelů a hudebních skladatelů.
    – Zámek je dvoupatrová trojkřídlá budova s mansardovou střechou, velkým středním rizalitem a balkónem s ozdobnou mříží. K budově příléhá rozsáhlý park s řadou vzácných druhů dřevin.
    V současnosti je areál soukromým majetkem a zámek není otevřen veřejnosti. Je možné ho ale vidět při procházce po okolí, což nám v této době vlastně ani nevadí.
  4. Stará plynárna v Hřensku– Překrásný kamenný dům byl postaven na toku potoka v roce 1905 německými dělníky. Jednalo se o plynárnu na acetylenový plyn, která zásobovala svítiplynem dvanáct nedalekých obytných domů. Budova plynárny byla postavena na vhodně zvoleném místě, v poměrně úzké rokli, kde by v případě výbuchu neohrozila obydlené domy v obci. Ke svému účelu ale sloužila jen přibližně dvacet let.- Nyní nový majitel neodolal a udělal z ní penzion.
  5. Chalupářská slať– Vrchovištní rašeliniště necelý 1 km severně od obce Borová Lada s největším (1,3 ha) rašelinným jezírkem v České republice. Chalupská slať začala vnikat po skončení doby ledové před 8 až 10 tisíci lety. Základem pro vznik rašeliniště se stalo mělké pánevní jezírko, které nejprve začalo zarůstat rákosem a ostřicemi, teprve později rašeliník. Tento odolný mechorost se na slatích vyskytuje v asi 20 druzích.- Slať je přístupná z parkoviště po asfaltové cestě a po povalovém chodníku. Nachází se zde také naučná stezka, která je asi 250 m dlouhá a zpřístupňuje část rašeliniště s rašelinným jezírkem. Mimo chodník není vstup do chráněného území povolen. Stezka je doplněna řadou informačních tabulí, díky nimž se dozvíte vše podstatné o této překrásné slati, které vévodí tmavé oko jezírka.
  6. Šaunštejn– Jedná se o jeden z nejkrásnějších skalních hradů Českého Švýcarska, který se vypíná nad obcí Vysoká Lípa. Výstup na hrad určitě stojí za to nejen kvůli zbytkům hradních prostor, ale také díky nádhernému výhledu, který se Vám z vrcholu otevře.
    – Jedná se o jeden z nejkrásnějších skalních hradů Českého Švýcarska, který se vypíná nad obcí Vysoká Lípa. Výstup na hrad určitě stojí za to nejen kvůli zbytkům hradních prostor, ale také díky nádhernému výhledu, který se Vám z vrcholu otevře.
  7. Mohyla Šlovice
    – Šlovický vrch nedaleko Dobřan na jihu Plzeňska se dostal poměrně nedávno do povědomí veřejnosti díky vzniku přírodní rezervace pro divoké koně. Na nejvyšším bodě Šlovického vrchu se ale nachází ještě jedno zajímavé místo: kamenná vyhlídková mohyla. Při troše fantazie vypadá jako dílo dávných Inků.
    – Dnes o krajinu spolu s člověkem pečují nedávno vypuštění divocí koně. Jde o jedno z nejstarších evropských plemen, pocházející z Anglie. Ti, kteří spásají Šlovický vrch, se ale narodili ve středočeských Milovicích, také bývalém vojenském cvičišti. Když budete mít štěstí, z vyhlídkové mohyly je možná zahlédnete.
  8. Lom Homolák
    – Lom Homolák se nachází nedaleko obce Vinařice na Berounsku, asi 4 kilometry od Koněpruských jeskyní. Samotný lom je nepřístupný, ovšem ze zelené značky spojující obce Tobolka a Vinařice, se nad lomem nachází pěkné vyhlídkové místo.

Čerpáno: wikipedia.com, google.com/img

Předchozí článekZdravé vaření aneb netradiční přílohy ke každému jídlu
Další článekRecept na rajčata na divoko

Leave a Reply