Křehké a jemné kuřecí maso se smetanovou kari omáčkou – myslíte nic neobvyklého? Kdo z vás však tento pokrm vyzkoušel v kombinaci s kuskusem? Co to vlastně kuskus je?

Je to jednoduše těstovina vyrobená z tvrdozrnné pšenice.
Do mnoha částí Evropy, hlavně do Francie, se kuskus dostal se severoafrickými přistěhovalci. Kuskus je k dostání také v mnoha supermarketech západního světa. Do Izraele se kuskus dostal roku 1948 spolu s židovskými přistěhovalci z arabských zemí a stal se částí národní kuchyně.

Kuskusu podobný vzhledem, chutí i použitím je v dnešní kuchyni zdomácněný bulgur. Rozdílem oproti kuskusu je, že se nejedná o krupici, ale o pšeničné krupky.

Jak se kuskus vyrábí?
Při výrobě kuskusu tradiční cestou se krupice nejprve rozprostře, případně se přidá trocha mouky, a postříká slanou vodou, tak aby nebyl příliš vlhký a utvořil hrudky. Pak se hrudky lehce dlaněmi rozdrobí asi na milimetrové kuličky. Příliš malé hrudky se vytřídí a postup se opakuje, dokud není krupice připravená. Časem se schnoucí krupice spojí a utvoří zrníčka. Nakonec se kuskus suší na slunci a pak vydrží i dlouhé skladování. Někdy se kuskus barví pomocí dýně na oranžovo (v Tunisku) nebo pomocí šafránu na žluto (v Alžírsku).

Dnes se kuskus z větší části vyrábí průmyslově jako sušený instantní produkt, který nabobtná jen v horké vodě. V severní Africe je ještě často připravován ručně.

Jak si připravit tento recept na 4 porce?

Maso
– 4 ks kuřecí prsa
– kari
– sůl
– olivový olej na opečení

Omáčka

  • 1 střední cibule
  • 100 g másla
  • 400 ml smetany
  • 3 lžičky kari
  1. Kuřecí prsa osolíme a lehce okořeníme kari a opečeme na oleji jako steaky tak, aby bylo maso zcela hotové.
  2. Jemně krájenou cibuli orestujeme na přepuštěném másle dozlatova, zaprášíme třemi lžičkami kari a necháme zpěnit. Zalijeme smetanou a necháme zredukovat, tedy zhoustnout. Omáčku dochutíme solí a pepřem, přidáme opečené maso a vše společně chvilku provaříme.
Kuskus
  • 150 g kus-kusu
  • Kari koření

    Kus-kus zalijeme horkou vodou (na 1 dávku kus-kusu 1 a půl dávky vody), přidáme kari koření a špetku soli., může být nějaká bylinka. Necháme společně nabobtnat a poté dobře promícháme.

Přeji dobrou chuť 🙂

Předchozí článekVzpomínejme! Zemřel televizní režisér František Filip.
Další článekNaklonovat si svého zvířecího miláčka? Už to není jen iluze…

Leave a Reply