Proč si stále více motoristů pořizuje kamery do auta?

Současný silniční provoz je stále hektičtější a obzvláště v exponovaném čase dopravních špiček není o dopravní nehody nouze. V případě, že vás potká podobná nemilá událost, je velmi důležité mít k dispozici dostatek důkazního materiálu, který by potvrdil vaši nevinu nebo snížil váš podíl viny na nehodě. Nejideálnějším prostředkem je v takovém případě kamera do auta, která zaznamenává celou vaši jízdu.

Jaký typ kamery do auta pořídit?

Kamera do auta je malé zařízení, které snadno umístíte na palubní desku či ke zpětnému zrcátku v kabině. Přestože nezavazí ve výhledu z vozu, dokáže efektivně nahrávat a ukládat na paměťovou kartu vše, co se odehraje před jejím objektivem. Nejčastěji se používají kamery, které snímají prostor před vozidlem, ale setkáte se i s pokročilejšími typy, které současně snímají situaci vzadu za vaším autem. Některé typy dokážou zaznamenávat i dění v kabině automobilu, což je neocenitelné například pro řidiče taxislužby. Nejmodernější přístroje dokáží zaznamenávat i polohu vozu nebo hlídat vaše auto před poškozením na parkovišti.

Nastavení kamery

Taky stále potkáváte auta, které mají na předním skle dvě světýlka? Bohužel je to velmi časté. Lidé jen vyndají kameru z krabičky, nainstalují jí do auta a myslí si, že je vše hotovo, ale opak je pravdou. Opravdu i zde vyhrává neinformovanost populace. Kdyby si přečetli návod k obsluze, tak by zjistili, že tyto světýlka jsou pouze přisvětlovací diody, které mají pomoct při vyfocení nehody ve tmě tzv. jako blesk.
Jediný účinek, který to tedy má je, že přisvětlovací diody pak vytvářejí odlesk na skle a může to vést k zhoršení kvality záznamu.

Záznam z kamery vám může pomoci při řešení dopravní nehody

U mnoha autonehod je vina automaticky připsána řidiči, protože nedokáže prokázat, že nehodě nemohl zabránit. Kamera, která průběh nehody jasně zaznamená, vám umožní silnější pozici při jednání s policií a pojišťovnami. Může vás také ochránit od pokuty za přestupek, který jste nespáchali.

Dejte si však pozor, v tu chvíli, kdy tento záznam jakkoliv digitálně upravíte, už jej nelze použít jako důkazní materiál pro Policii ČR ani při řešení dopravní nehody.
Pokud jste také viděli na YouTube video, které obsahuje záznamy z kamery ve vozidle, už i u nás tomu tak je. Jsou lidé – Youtubeři, kteří natáčí tyto videa – neboli tvoří záznamy, které pak sestříhají a udělají z něj video, které Vy následně můžete sledovat na YouTube. Ale v tuto chvíli se z těchto záznamů stává pouze jakkoliv dlouhé video, které slouží k pobavení, ponaučení z chyb, které dělají ostatní řidiči na silnicích nebo také poukázat na řidiče, kteří mezi námi jsou, ale jejich vlastnosti jako například machrování, vychloubání nebo arogance opravdu na silnice nepatří.

Pozor na právní aspekty

V ČR, stejně jako ve většině států EU je použití kamery do auta pro ochranu práv řidiče v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů, pokud záznam není použit v rozporu s právem na soukromí zobrazených osob, například formou veřejného publikování bez jejich souhlasu. Jedinou výjimkou je Rakousko, kde kameru nesmíte mít zapnutou. V ostatních zemích nahrávat kamerou během jízdy lze, kamera však musí být umístěna tak, aby nebránila řidiči ve výhledu.

Předchozí článekVitamíny, aneb co je dobré o nich vědět
Další článekJak si doma zasadit avokádo?

Leave a Reply