Dnes a zítra jsou dny, kdy jsou plné obchodní domy a lidé shání a připravují vše na konec roku a začátek toho nového. Jak už jsem psala v minulém článku rady, jak pomoci mazlíčkům při ohňostrojích, tak dnes bych to chtěla rozšířit o metodu zvanou Tellington TTouch.

Co znamená tato metoda?
je to druh plného způsobu práce se zvířaty, který jim pomáhá překonat různé zdravotní, mentální i emocionální problémy.
Před 40 lety byl rozvinut Lindou Tellington Jones a nyní je široce využíván trenéry, ošetřovateli v útulcích, veterináři, fyzioterapeuty, poradci na chování, veterinárními sestrami, závodními jezdci, instruktory ježdění a majiteli zvířat po celém světě.
Ttouch rozeznává neoddělitelné spojení mezi držením těla, chováním, využívá práci s tělem, různé metody vodění, trénink přes překážky (vhodné), specifické pomůcky k uvolnění napětí, navození pocitu klidu, uvolnění a pohody. To v zápětí pomáhá zvířatům rozvinout sebedůvěru, sebekontrolu, umožní jim překonat jejich instinktivní a často ustrašené reakce.
Hlazení uší za použití klouzavých pohybů po uchu pomáhá zklidnit tlukot srdce a dech. Bandáž kolem těla nebo tričko může psovi citlivému na hluk dodat pocit bezpečí. Vzhledem k tomu, že chování je obvykle propojené, pes s tímto druhem napětí v těle může být také nervózní v nových situacích, ostražitý kolem cizích lidí a může shledat cestování autem těžké. Ttouch mu může pomoci vybudovat sebevědomí ve všech oblastech života bez nutnosti zabývat se jednotlivými problémy.
Navzdory naší zastaralé víře, dotýkání se vystrašeného, nejistého nebo reaktivního zvířete pozitivním, starajícím se a klidným způsobem neodměňuje tudíž neupevňuje toto chování. Může ho změnit.
Tellingotn TTouch má velmi silný a intenzivní vliv na psychiku, zdravotní stránku Vašeho psa, hlavně na jeho nervový systém či má obrovský vliv na jeho reakce na situace a náladu.
Tato metoda se využívá hodně v útulcích z důvodu toho, že lidé jsou díky této metodě schopni dlouze a hluboce zaryté stereotypní chování a reakce. Dokonce jsou zaznamenány případy, kdy tato metoda mnohým zvířatům zachránila život, jelikož se stávali pro nás lidstvo a následně i samy pro sebe nekontrolovatelnými.

Hlazení uší
Začneme vlastně úplně od ucha. Ucho je sluchový párový orgán obratlovců. Jeho základními částmi jsou vnější, střední a vnitřní ucho. Ucho mladého člověka dokáže vnímat zvuk v rozsahu frekvencí 20 – 20 000 hertzů, staří lidé obvykle slyší jen v rozmezí frekvencí 50 – 8 000 Hz. Nejcitlivější je na frekvenci mezi 2–4 kHz. A pro zajímavost- frekvence lidského hlasu u běžného hovoru se pohybuje v rozmezí od 80 do 120 Hz, u žen pak v rozmezí 170 až 260 Hz.
Velmi podstatnou informací pro nás je, že ucho je orgán, který má v sobě mnoho akupunkturních bodů.. Je jich tam tolik, žen nám zastupují celé tělo, a tak masáž ucha a nalezení správných částí nám stimuluje a léčí všechny orgány v těle.
Kromě těchto bodů se na uchu také nachází šokový bod a trojitý zářič.

Šokový bod se nachází ve špičce ucha. Jak jeho název vypovídá, pomáhá předejít upadnutí do šoku, zklidňuje systém a odvrací efekt vážného traumatu nebo stresu. Masírováním bodu střídavě na každém uchu můžete zvířeti výrazně pomoci během traumatického zážitku nebo nehody.

Trojitý zářič je kanál, který pomáhá regulovat teplotu těla a metabolické funkce. U psa tento meridián obkresluje linii ucha.

Hlazení uší je celkem jednoduchá záležitost, kterou v podstatě provádíme každý den aniž bychom o tom vlastně možná věděli, tak co se zamyslet nad tím abychom to dělali správně například pro případ, když přijde krizová situace jako je: slabost, horečka, strach, šok, nevolnosti z jízdy, zažívací potíže, stres nebo například různé nemoce.

Jak tedy na to, abychom to dělali správně?
Posaďte se tak, abyste jednou rukou mohli podepřít hlavu.Na protější straně hlavy umístěte palec na vnější stranu ucha a ukazováček na vnitřní stranu. Hlaďte ucho jemně směrem od jeho kořene ke špičce a pohyb několikrát zopakujte. Postupně projděte celou šířku ucha.

Další metodou je bandáž
je elastický obvaz, který by měl být dostatečně pružný a ne příliš široký, specialně na malé zvíře. Ideální šírka je cca 5cm pro malá a střední plemena a 7cm pro velká plemena a samolepící obvazy také nejsou vhodné. Je důležité pružný, aby přirozeně následoval přirozený pohyb těla a toho docílíme jen pokud materiál pruží.

Úlohou bandáže tentokrát není obepnout tělo co nejtěsněji a být mu podporou, ale obejmout ho co nejvolněji a být mu ukazatelem, kde se nachází v prostoru a co dělá.
Může se zdát, že zvíře ho pak na sobě nebude cítit, vždyť má ještě i srst, že? Opak je pravdou. Nervová soustava se postará o to, že si mozek bude bandáže dobře vědom. Nervová soustava je totiž ta, se kterou chceme komunikovat a protože je velice citlivá, stačí jí opravdu málo.
Pokud Vaše zvíře na sobě nikdy nic podobného nemělo, je důležité mu bandáž správně představit. Poslední, co chcete je ho vystresovat bandáží samotnou. Zprvu je důležité mu nechat bandáž očichat a ze začátku mu ji nenechávat dlouhou dobu na sobě. Pokud se stane, že zvíře odmítá a nechce se hýbat po nasazení, opakujte proces seznamování, aby Váš pes pochopil, že mu tím nechcete ublížit.
Ideálně se s ním běžte alespoň pár metrů pomalu projít, aby mělo možnost si novou věc nacítit. Pozorně sledujte reakce zvířete (držení těla, dýchání, chování atd.) a běžně na ně reagujte. Při dalším pokusu na zvíře bandáž dát se obvykle dozvíte za jak velký hit to považuje ono. Pokud odchází, odvrací se či jinak protestuje, pak vás čeká víc společné práce než přijde benefit. Všímejte si i změn v chůzi nebo držení těla. Někdy mohou být tak zásadní, že není dobré na zvířeti bandáž nechat příliš dlouho i pokud je mu příjemná, protože by mohlo dojít k namožení svalů, které z ničeho nic používá jinak než doposud. Nervovému systému trvá přibližně 20min než si zvykne na novou zkušenost. V jeho paměti zůstává tato zkušenost i potom, co jí už není vystaven.

Máme čtvrteční a poloviční bandáž těla, které nám pomáhají při strachu, stresu z různých vlivů, při nervozitě, nevolnostech, nemocech a mimo jiné i uvedení těla do rovnováhy a mnoho dalších.

Čtvrteční bandáž
Umístěte bandáž na hruď psa přibližně v 1/3 jeho délky. Překřižte na zádech a přiveďte delší konec pod břichem zvířete. Oba konce svažte nebo sepněte zavíracím špendlíkem mimo páteř.
Tato metoda je většinou pro psa nejsnadnější na zvyknutí.

Poloviční bandáž
Umístěte přibližný střed bandáže na střed hrudi psa. Přiveďte konce nahoru a překřižte na lopatkách. Přiveďte konce zpátky dolů za předními nohami, překřižte na břiše a vraťte se nahoru na hřbet. Uvažte pomocí uzle nebo zavíracího špendlíku. Vyhněte se uvazování přímo na páteři.


Tellington TTouch má v dnešní době již knihu od Lindy Tellington-Jones

Linda Tellington- Jones je americká spisovatelka, je významnou nejen autorkou, ale hlavně cvičitelkou a ochránkyní zvířat. Tato doktorka filosofie postavila celou svou kariéru na myšlence, že zvířata a lidé jsou si zcela rovni. Začala také pracovat na programu vycvičování zvířat, který je zcela nenásilný a naopak si zakládá na tom, co chtějí zvířata, nikoliv člověk. Za svůj přístup ke zvířecí říši a práci na její ochraně si vysloužila také několik uznávaných ocenění. Ocenění si získaly také její knihy, které byly přeloženy do několika světových jazyků. Mezi tyto knihy patří například “Jezdecká škola Lindy Tellington-Jonesové” a “Výchova psa podle Lindy Tellington-Jonesové”.
Citace z životopisu o Lindě Tellington-Jonesové

Já za sebe bych chtěla popřát všem lidem, všem zvířatům pohodově zvládnutý Silvestr a správné vkročení do Nového roku 2020. Bez sebemenčího problému. Věřím, že by Vám mohla ať už tato metoda nebo jedna rada z minulého článku dopomoci k tomu, aby jste tento čas zvládli v poklidu. Naši parťáci jsou přeci to nejdůležitější.  🙂

Čerpáno: wikipedia, megaknihy.cz, ttouchcz.blogspot.com

Předchozí článekOhňostroj VS náš domácí mazlíček
Další článekZ pohádky do pohádky – peklo a pohádkové postavičky

Leave a Reply