V životě našich psů hraje velkou a podstatnou roli strava, protože jediné z čeho oni získávají vše potřebné- svaly, energie, veškeré živiny, vitalitu nebo kondici. V neposlední řadě nám také správné krmení funguje jako faktor a ukazatel, jaký má pejsek zdravotní stav, jeho vitalitu, kvalitu srsti nebo také absenci trávicích problémů.
Tak se na to podíváme.

Od odstavení od matky- feny je opravdu důležité dbát na správnou krmnou dávku a také, aby v krmivu bylo opravdu všechno, co Váš pejsek potřebuje. Tímto pravidlem je nutné se řídit až do stáří Vašeho pejska. Správné krmivo totiž hraje daleko větší roli než jakýkoliv jiný faktor.
Volba, jak budeme krmit svého pejska by měla být jasná už před tím, než si ho přivezete domů. Je totiž mnoho možností.

  1. Doma připravená strava– krmení doma připravovanou stravou, vařenou nebo syrovou- jinak řečeno BARF
  2. Průmyslově vyráběná krmiva– krmení psa průmyslově vyráběnými krmivy- suchá krmiva= granule, mokrá krmiva= konzervy pro psy
  3. Kombinace domácích a průmyslových krmiv

Samozřejmě je jasné, že každému pejskovi sedne něco jiného, tak se to případně upravuje dle jeho potřeb.

Co musí krmivo obsahovat?
V misce musí být vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů. Tyto látky jsou zdrojem energie, stavebních látek a esenciálních živin, které jsou nenahraditelné pro jejich život. Esenciální= pes si je sám nedokáže vytvořit v dostatečném množství. Pes potřebuje celkem 37 esenciálních živin a k tomu patří vitamíny, minerály, esenciální aminokyseliny z bílkovin a esenciální mastné kyseliny z tuků.

Jak často a kdy krmit psa?
Záleží samozřejmě na několika faktorech, a to na věku, aktivitě a zdravotnímu stavu psa. Opravdu důležitá je také pravidelnost, psi mají rádi rutinu, a tak je dobré stanovit si čas krmení a ten opravdu dodržovat, pes se nebude zbytečně stresovat a jistě pro vás bude uvítána pravidelnost jeho vylučování.
Teď si povíme, jak to je u psa ve všech stádiích jeho života nebo věcěch, které mohou nastat:

  1. Štěně
    Štěnata je potřeba krmit často, ale menšími porcemi.
    Do 2 měsíců– 4x-6x za den
    Od 2 do 4 měsíců– 4x za den
    Od 4 do 8 měsíců– 3x za den
    Od 8 měsíců– 2x za den
  2. Dospělý pes
    Tady se hodně diskutuje o tom, zda krmit 1x nebo 2x denně a zde se i dělí lidé na dvě skupiny. První jsou zastánci striktního krmení 1x denně, druzí upřednostňují 2x denně. Vyzkoušejte, který způsob sedí vám a vašemu pejskovi lépe. Pouze u velkých plemen náchylných na torzi žaludku dejte přednost dvěma porcím za den. Ideální je menší část krmné dávky ráno, větší část večer.
  3. Psí senior
    O tom, kdy se z pejska stává senior rozhoduje jeho rasa. Čím menší pes, tím je to později. U malých plemen kolem 8 let, u středních plemen je to v 7 letech, u velkých plemen v 6 letech a u obřích ve věku 5 let.
    Psí seniory se doporučuje krmit 2x až 3x za den.
  4. Březí a kojící feny
    Tyto fenky potřebují více energie, živin a častější příjem potravy, proto je krmte 2x až 3x za den. Je dobré také pokud krmíte granulemi podívat se na granule přímo pro březí a kojící feny.
  5. Aktivní a pracovní psi
    Psi v zátěži je dobré krmit 2x až 3x za den. Je dobré také pokud krmíte granulemi podívat se na granule přímo pro aktivní psy nebo pro psy v zátěži- spousta výrobců takové granule má a obsahují více všeho do těla psa.

Spousta lidí nechává svému psovi jídlo po celý den v misce, co kdyby náhodou měl hlad, ale je dokázáno, že to opravdu psovi škodí, protože začne s jídlem hazardovat a nebude si ho vážit.

Jaká je denní krmná dávka?
Četnost i množství krmiva přizpůsobte vašemu psovi na míru. Jiné požadavky má štěně, domácí nebo aktivní pes. Na každém obalu granulí najdete krmnou tabulku. Řiďte se jí, ale zároveň přizpůsobte typ a množství krmiva věku psa, jeho pohybové aktivitě i ročnímu období. Můžete pejskovi vybrat granule pro štěňata, pro dospělé psy, seniory, dietní, pro kastrované psy, alergické psy atd. Domácí psi s nízkým energetickým výdajem budou logicky potřebovat méně potravy než pracovní a sportovní psi. Pokud chováte chlupáče celoročně venku, zvyšte mu na zimu krmnou dávku klidně až o 30 %.
Na internetu koluje i spousta kalkulaček, vzorců, ale stejně nikdo Vám neporadí víc než vaše soužití a vámi vypozorované věci, proto se řiďte i v tomto samy sebou 🙂

Při krmení vašeho pejska hlavně nezapomínejte, že mírná podváha je lepší než mírná nadváha. I lehká nadváha totiž může život vašeho psího miláčka zkrátit o několik měsíců i let, kterých se štíhlý pes a pes s normální váhou může dožít.

Předchozí článekMezinárodní den památek, historických sídel a 5 tipů na virtuální prohlídky muzeí
Další článekZtráta, co to vlastně znamená a jak se s ní vyrovnáváme

Leave a Reply