Nedávno jsem měla za úkol se zamyslet proč bychom se měli hýbat a žít aktivněji. Tak se s vámi o pár mých postřehů podělím.

Proč bychom se měli ve volném čase aktivně věnovat pohybovým aktivitám? Proč bychom měli žít celkově zdravěji a cvičit, posilovat a věnovat se alespoň rekreačně nějakému sportu? Pokud máme děti i je vést k aktivnímu životu? Na tyto otázky se budu snažit nalézt odpovědi.

Člověk už odpradávna se svým způsobem živil pohybem. Lovci v pravěku museli vyvinout značné úsilí, aby skolili mamuta nebo jiné pravěké zvíře. Aby se celkově člověk posunul dál (myšleno obrazně) musel se pohnout z místa. Dcera se učí v přírodopise neživou a živou přírodu. Jaký je mezi nimi rozdíl? Základem živé přírody je všeobecně pohyb. Co se nehýbe – nežije. Pohyb je tedy součástí každého z nás. Hýbeme se, abychom si zajistili potravu, finance, útulný domova a mnoho dalších věcí. Toto je ale dle mého názoru pasivní pohyb (pokud ovšem nevykonáváme profesi vrcholového sportovce, který má v náplni práce pohyb a sport). Aktivní pohyb nám zajistí odolnou tělesnou schránku a pocit, že něco děláme i pro sebe samotného. Abychom na světě žili v nejlepší kondici a co nejdéle nejen pro sebe ale i pro svou rodinu. Jak se ale dokázat přemoci a začít s aktivním životem, když jsme doposud nedělali ani „krok navíc“?

Podle mého názoru musí člověka něco „nakopnout“, aby přehodnotil svůj dosavadní pasivní životní styl a začal na sobě pracovat. Důležitá je motivace, mnoho žen si vyhledá fitness centrum z důvodu, že chce být přitažlivá pro svého partnera. Domnívám se, že tato motivace není dlouhodobého charakteru. Jedinec by měl nalézt motivaci tzv. egocentrickou motivaci, to je motivace kde hlavním objektem jsme my samotní. Například: půjdu si zaběhat, abych si pročistila hlavu a mimo jiné spálila ty přebytečné kalorie z čokoládové tyčinky. Ovšem každý z nás je individuální a proto je potřeba si najít fyzickou aktivitu „ušitou“ na míru. Aby to pro nás byla výzva a zároveň aktivní odpočinek. Je vědecky dokázáno, že například u tance se v těle tanečníka vylučují „hormony štěstí“ zvané endorfiny. Které způsobují dobrou náladu, pocity štěstí a tlumí bolest. Další motivací je mít zdravou rodinu. Vaše děti si zaslouží trochu času věnovaný i jim. Milují různé hry tak proč s nimi nezačít sportovat a hrát aktivní hry. Povede je to na správnou cestu životem, jelikož sport jako takový je určitá prevence proti patologickým jevům, navíc dětem budete vzorem, který je nejen bude inspirovat, ale také vzbudí určitou soutěživost a budou se vás snažit překonat a tím překonávají i své vlastní hranice v pohybu.

Nedostatkem pohybu trpí odhadem až 70% celkové lidské populace. V důsledku nedostatku pohybu se začal řešit zejména v Americe fenomén nesoucí název obezita. Česká populace na to sice není tak „špatně“ jako americká ale i přesto bychom měli zvážit fakt, jak si vážíme svého těla i ducha. Sport má pozitivní účinek nejen na funkci celého těla ale i na problém zvaný akné. Pravidelným aktivním pohybem se totiž posiluje celý organismus a zlepšuje se prokrvení kůže. Díky vyššímu výkonu srdce jsou i nejjemnější vlásečnice intenzivněji zásobovány krví. Tímto procesem získává kůže růžovější, svěžejší barvu a tělo si buduje imunitu. Vyplavují se z těla škodlivé látky. V konečném důsledku budeme působit mladším a zdravějším dojmem bez jakýchkoliv drahým kosmetických přípravků.

Slogany typu: „Chcete být zdraví? Chcete být pružní? Chcete mít dlouhý život plný radosti? Tak se hýbejte.“ Na nás působí na každém kroku. Lékaři nám radí: sportujte, předejdete tím spoustu kardiovaskulárních onemocněním, snížíte riziko spousty dalších onemocnění související s nadváhou. Podle mého názoru by mělo být naše zdraví pro nás to nejcennější. Můžeme začít i zvolna procházkou s dětmi nebo se psem. Horská turistika má spoustu výsad, nejen různorodý terén, ve kterém se prověří naše fyzická zdatnost, ale také si můžeme nastavit svůj cíl, kam až chceme dojít. Pokud jdeme s dětmi je zde prostor i pro rozhovor, který je dle mého názoru více vnímán, než kdyby se s vámi snažilo dítě mluvit, když pracujete doma u počítače. Díky turistice navíc poznáte spousty krásných míst, které nejsou přístupné jinak než na kole nebo pěšky. Pohybujete se na čerstvém horském vzduchu a opět to má na vaše tělo pozitivní dopad. Další výhodou je tempo chůze, které si můžete určovat dle vaší kondice. V České republice existuje mnoho turistických tras důmyslně rozlišených podle náročnosti terénu.

Pohyb jako takový v každém případě také výrazně utužuje náš psychický stav, můžeme jej považovat za jakési přirozené antidepresivum. Což v této době je velikým přínosem. Chceme na okolí působit energetickým a vyrovnaným dojmem, ale uvnitř se trápíme různými problémy. Není nad to si jít vyčistit hlavu nejen do přírody, můžeme si vybrat ze široké škály možností sportovním a pohybových aktivit, které nabízejí zájmová střediska, sportovní kluby a fitness centra. Jít sportovat ovšem není otázka jen motivace ale i vůle. Začít není těžké ale osvojit si aktivní pohyb tak aby se stal součástí našeho každodenního režimu je pro některé lidi nepředstavitelně těžké. Je důležité, aby člověk skutečně pochopil, že pohyb je příjemný smysluplný odpočinek od starostí.

U dětí může být pohyb vnímán jako kompenzace za sezení ve školních lavicích. Denní režim by měl být vyrovnaný z hlediska pohybu. Děti sice ve školním rozvrhu mají zahrnutou i tělesnou výchovu ale dvě hodiny týdně rozhodně nestačí. Měli bychom své potomky učit od útlého věku sportovat. Jízda na kolech je pro rodiny s dětmi další skvělá volba. Nepředstavuje totiž velikou zátěž, jelikož jízda na kole nezapojuje celou váhu těla, a tím vyvíjí mnohem menší tlak na klouby než například běhání či vysokohorská turistika. Jízda na kole je tedy vhodná pro osoby, které trpí problémy s klouby.

Hodně populární v poslední době se staly i koloběžky. Jízda na koloběžce je o trochu náročnější nežli jízda na kole. Ovšem při jízdě na koloběžce se zpevňují zádové svaly kolem páteře, správný sklon při jízdě usnadňuje dýchání a působí příznivě na dýchací cesty. Zpevňují se také břišní svaly a posilují se dolní končetiny a opět nejsou tolik namáhány klouby což u některých lidí je dost klíčové. Navíc jízda na koloběžce baví i děti, které tuto činnost berou jako zábavu – mnozí z nás bychom si měli vzít z dětí příklad.

„Zdraví je stav úplného tělesného, ​​duševního a sociálního blaha a ne pouze absence nemoci nebo slabosti.“ (definice WORLD HEALTH ORGANIZATION)

Tato definice mluví za vše, sportem předcházíme různým nemocem, odpočineme si a zmírňujeme negativní stres, díky sportu a aktivnímu pohybu si najdeme čas i na své bližní. Sport má spoustu pozitivních účinků, tak neseďme u počítače a pojďme se hýbat!!!

 

 

Zdroj citace: https://www.who.int/

Předchozí článekNakládaný hermelín aneb mňamka přímo z kuchyně
Další článekMezinárodní den památek, historických sídel a 5 tipů na virtuální prohlídky muzeí

Leave a Reply