Dnes tu máme Silvestr a s ním všemožně spojené nákupy a přípravy na příchod nového roku. Ráda bych se zaměřila na zvyky, tradice a pověry spojené právě se Silvestrem a přicházejícím Novým rokem. Tak pojďme na to:

Konec starého roku a začátek nového roku bývají spojovány hlavně s předsevzetími, která se snažíme během dalších měsíců splnit. Naši předkové ale také v tomto období dodržovali velké množství tradic, které je měly ochránit před zlým osudem. Některé zvyky a pověry stále mnoho lidí dodržuje i dnes, podobně jako řadu tradic vánočních.
Dnes tolik oslavovaný svátek se původně nespojoval se žádnými zvyky. Naši předci si nechávali oslavy spíše na jaro, protože to je období, kdy se příroda probudí, lidé mohou osít pole, a tak mají zaručeno, že hlad končí a oni přežijí další rok. Vše se změnilo až s přijetím gregoriánského kalendáře, kdy se začátek nového roku ustálil právě na datu 1. ledna.

A jak se tedy slavilo v minulosti?

O tom, že lidé slavili příchod nového roku, i když v jiný termín, najdeme zmínky už z dob Mezopotámie. Také staří Římané oslavovali příchod nového roku a k této události si dávali malé, sladké dárečky – datle, fíky nebo třeba med, aby nový rok začal sladce. Tato tradice se, i když (pozměněná) dochovala dodnes, například ve Francii.

1. Silvetsrovská pověra- vyneste všechny koše a odpadky
31. prosinec byl dnem, kdy se pořádně uklízelo. Do nového roku se totiž mělo vstoupit s čistým štítem, aby lidé mohli začít hezky od začátku. Jednou z tradic tedy je, abychom na Silvestra večer vynesli všechny odpadkové koše. Týká se to také vypraného prádla, které je třeba důkladně vyžehlit a samozřejmě také uklidit. Nic nesmělo zůstat v koši- to znamenalo, že ani v odpadkovém, ale ani v koši na prádlo.

2. Trochu zaříkávání
Na přelomu starého a nového roku si můžeme trochu kouzlit a s přimhouřenýma očima použít pro následující rok třeba něco z lidové magie:
Sůl, kameny a svíčky nám energeticky vyčistí náš domov. Chceme-li jít do hloubky, nasypeme do koutů, před práh a podél zdí na den a noc sůl. Až ji budeme vymetat, použijeme staročeské zaklínání: „Vymetám, vymetám všechnu špínu, všechny nepravosti vymetám.“  Poté dokola obejdeme se zapálenou svící místnost, a ve vstupu do místnosti pohybujeme svíčkou zleva nahoru, vlnovkami v rámu dveří dolů a směrem nahoru po pravé straně místnost před zlem uzavřeme.

3. Vycinkávání zla zvonkem
V každé místnosti bytu budeme zvonit zvonkem- pokud zná jasně a čistě, můžeme se přesunout do jiné místnosti- vše je totiž v pořádku. V opačném případě cinkáme tak dlouho, dokud zlé duchy “nevycinkáme” a zvonek nebude znít jasně.

4. Kruhy v oknech
Kruhy pověšené v oknech chrání před černou magií a vším zlým, uřknutím, uhranutím a kletbám. Skrze ně se obalujeme do světla. Účinek se znásobí, jsou-li vyplněné háčkovaným nebo paličkovaným motivem, převážně květinovým.
Jako takový kruh do okna nám postačí a plně poslouží lapač snů.

5. Silvestrovská hostina
Protože lidé rádi slaví dobrý jídlem, prohýbají se na konci roku stoly pod různými pochutinami. Na české stoly neodmyslitelně patří chlebíček. Ten má sám o sobě docela dlouhou tradici, protože první obložené chleby si dopřával už Napoleon. V Česku se jim dostalo slávy až za lahůdkáře Jana Paukerta.
Jak se ale český lid vzmáhal, chlebíček pomalu přestával stačit. Poslední večeře roku byla skoro stejně slavnostní jako ta štědrovečerní a měla být bohatá, to abychom se i v novém roce měli dobře. Zdraví měla zajistit bílá ovarová polévka, kdo si to mohl dovolit, večeřel selátko, tedy symbol štěstí.

6. Ohňostroje
Zde bych Vám jen ráda doporučila článek Ohňostroj z bližšího pohledu, který zde už naše redaktorka psala. Určitě totiž stojí za přečtení 🙂

Nyní se však přesuneme na Nový rok- tradice, pověry a zvyky, které se přenášejí z minulosti až do dnes.

1. Bez sušení a věšení prádla
Na Nový rok se uklízení už vzdejte. Pokud byste zametali, vymetete si štěstí z domu. V těchto dvou dnech by žádná hospodyně neměla ani prát, ani mít prádlo pověšené. Tato tradice se totiž váže k mnoha původním příběhům a báchorkám o tom, že právě v tyto dny pověšené prádlo může přinést v nejbližší době smrt do rodiny. Ačkoliv od této pověry již mnoho lidí ustupuje, není radno ji pokoušet.

2. Důležité je vyhnout se všemu negativnímu
Na Nový rok by se měl každý vystříhat hádek a mrzutostí, aby neměl po celý rok peklo. Také se na Nový rok nemá dlouho vyspávat, jinak získáme pověst lenocha a darmošlapa. Měli bychom si obléct něco nového a mít u sebe víc peněz, abychom se nemuseli strachovat, že nám budou v roce příštím chybět. První návštěvou, která překročí práh našeho bytu, má být dívka nebo dítě – rozhodně ne baba. Také se z domu nemá nic vynášet, protože by nám to mohlo celý rok chybět

3. Tradiční novoroční hostina
Co si dát na novoroční oběd? Dobrým zvykem je mít 1. ledna na talíři čočku, která symbolizuje hojnost. Tato luštěnina svým tvarem totiž připomíná peníze. A čím více jí sníme, tím samozřejmě pro nás lépe. Vhodné je také pojídat klobásy, uzené nebo přímo selátko (rypáček na talíři přináší štěstí). Hodně peněz vám ale zajistí nejen čočka. Ten, kdo u sebe má na Nový rok dost peněz, nemusí se obávat nedostatku v roce následujícím. V některých oblastech se také peče vánočka, do které se přidá hrachové zrno. Ten, kdo toto zrno bude mít ve svém kousku, bude mít po celý rok štěstí.

A co naopak na novoroční stůl nepatří?
Na Nový rok by se rozhodně neměla pojídat drůbež, ani jiní opeřenci jako je například slepice, kachna a podobně, protože by Vám uletělo štěstí. Stejně, tak není vhodné konzumovat rybu, protože by Vám štěstí uplavalo. Dobré však není ani maso z “rychlých” zvířat například zvěřina nebo zajíc, protože by Vám štěstí uteklo.

4. Ostatní novoroční zvyky
S novým rokem je totiž spojená celá řada pověr a zvyků. Tak si je tady uvedeme:
– Pokud u sebe budete mít první lednový den dostatek peněz, tak v následujícím roce budete mít dostatek peněz a nebudete strádat.
– Pokud se na Nový rok obléknete do nového, znamená to, že budete po celý nadcházející rok jako noví.
– Pokud Vám do domu vstoupí mladá dívka nebo dítě je to dobré znamení, ale pokud by do vašeho domu vstupila stará žena tak to znamená špatné znamení.

5. PF
K hezkému zvyku patří posílání takzvaných PF, což znamená Pour féliciter (Pro štěstí). Jde o předchůdce vánočních blahopřání a na lístcích je také vyobrazena jiná tématika – místo zasněžených Vánoc jsou spíše zobrazovány hodiny či veselící se lidé na večírcích. Za vynálezce novoročenek se považuje český hrabě Karel Chotek. Ten nechtěl v roce 1827 obcházet návštěvy nebo je ve svém domě přijímat, a tak místo toho začal rozesílat blahopřejné lístky. Říkalo se jim omluvenky a zdobil je hezký obrázek.
Jiné zdroje zase uvádějí, že péefka vznikla z takzvaných minucí – tedy malovaných a veršovaných přáníček, které posílali učitelé vrchnosti a městským zástupcům. Za tato přání pak dostávali finanční dárek. A i když se může zdát, že v době počítačů a mobilních telefonů nemají papírové kartičky příliš velký smysl, roznesou pošťáci téměř 30 milionů vánočních a novoročních přání.

6. Novoroční koleda
Na vesnicích se chodilo 1. ledna koledovat, ale nebyla to zábava jenom pro děti. Pro nějakou výslužku si přišli i kněží, obecní sloužící či například kominíci. Hospodyně rozhazovaly po světnici hrách, aby v novém roce nikdo nezbloudil. Lidé se ale snažili i uhádnout budoucnost. Věštilo se například podle toho, kdo jako první přišel na návštěvu. Stařena znamenala hádky, mladík štěstí a dítě lásku.

7. Novoroční pověry podle dnů v týdnu
Pondělí– podle pověr náš čeká krutá zima, ale úrodný rok
Úterý– podle pověr můžeme čekat ještě krutější zimu, ale úrodný rok.
Středa– podle pověr lze očekávat příznivý rok, mnoho vína, ale bohužel žádný med
Čtvrtek– Nový rok bude podle pověr věštit mírnou zimu, větrné jaro, parné léto, pěkný podzim, hojnost ovoce i dostatečnou úrodu obilí.
Pátek– Nový roku podle pověr věští oční nemoci, hrozbu války a vysokou úmrtnost
• Sobota– podle pověr bude tento rok hodně ovoce, ale za to málo obilí.
• Nedělě– podle pověr tento rok znamená mírnou zimu, úrodné jaro a větrné léto

Všechno jsou to sice pověry a je zajisté na Vás čemu uvěříte, čeho se budete řídit, ale je dobré si na to dávat pozor a uvědomovat si. Přece ne nadarmo se říká, že “Na každém šprochu, pravdy trochu”.
Chtěla bych Vám za celý náš tým popřát krásný Silvestr a šťastný Nový rok 2020, který si užijte ve zdraví, pohodě, spokojenosti, lásce a hlavně se stránkou Svět na netu 🙂

Čerpáno: kouzelné bydlení.cz, living.iprima.cz, blesk.cz, jaktak.cz,

Předchozí článekZ pohádky do pohádky – peklo a pohádkové postavičky
Další článekTajná místa Hitlera část 2.

Leave a Reply