Zanedlouho nastane období, ve kterém je největší koncentrace barevných i zvukových efektů na celé zeměkouli vůbec. Samotnou mě toto téma velice zajímá, mám ráda ohňostroje, ačkoliv jsem i milovník zvířat a chápu, že spousty pejskařů a jiných tuto show spíše odsuzují. Vysoký hluk a nečekané výbuchy zábavní pyrotechniky může dosahovat až hodnoty 190 decibelů, na tu mohou reagovat negativně především zvířata, dále také starší lidé. Vyděšená zvířata často utíkají, případně opouštějí svá teritoria a úkryty. Ptáci vylétají ze svých hnízd a mnohdy nejsou schopni se k nim vrátit, často narážejí do prosklených částí domů a budov. Po ohňostrojích se objevuje zvýšený počet osiřelých mláďat divokých zvířat. Z hlediska finančního to je také diskutabilní protože taková velkolepá podívaná přijde na nemalé peníze na pár minut…

Také bych chtěla zmínit i další negativa ohňostrojů, je to velká možnost úrazů, kdy hrozí od popálenin až po utržené prsty či celé končetiny. Měl by tedy s pyrotechnikou zacházet jen dospělý, kompetentní a střízlivý člověk.

Ohňostroj původně měl sloužit k vyhánění zlých duchů a byl z počátku bez vizuálních efektů. Šlo hlavně o spoustu hluku a kouře. Používala se na to základní substance ze síry a ledku, tedy směs střelného prachu.

Vynález střelného prachu a prvního opravdového ohňostroje je spojován s Čínou a Indií. Později se střelný prach začal pěchovat do bambusových větví, tím vznikl i podobný vizuální efekt jaký známe teď.

Čím jsou způsobené barevné efekty? Jedná se o kombinace různých chemických látek přimíchaných do střelného prachu.

ŽLUTÁ – Žlutou barvu způsobují soli sodíku, dusičnan sodný a šťovan sodný

ČERVENÁ – Červenou barvu způsobují soli stroncia, lithia.

ZELENÁ – Za zelenou barvou hledáme soli barya.

BÍLÁ A STŘÍBRNÁ – Pro tuto barvu se do směsi přidá část hořčíku, hliníku nebo titanu.

ORANŽOVÁ – Oranžovou barvu zajistí soli vápníku.

MODRÁ –  Modrou barvu vymaluje soli mědi.

FIALOVÁ – Za fialovou vděčíme sloučeninám cesia, rubidia a draslíku.

ZLATÁ –  Za zlatou barvu vděčíme dusičnanu barnatému a železu.

Tím bych ukončila chemickou přednášku. Je tedy jasné, že zplodiny těchto všech látek se v okamžiku barvené podívané dostávají v hojném množství do ovzduší.

Největší ohňostroj zapsaný v knize rekordů nesou Spojené Arabské emiráty, kdy v roce 2014 vypálili přesně 479 651 raket v pouhých šesti minutách na oslavu Nového roku.

Doufám, že jsem vám rozšířila obzory, co se týče tohoto tématu.

Na závěr vám přeji klidné, krásné svátky a vstupte do Nového roku tou správnou nohou. Budu se na vás těšit v příštím roce.

Předchozí článekPěstounství ano nebo ne?
Další článekTajné místo Adolfa Hitlera v Polsku

Leave a Reply