Už se zase nevejdete do oblečení, které jste si koupili před několika měsíci? Nejste v tom sami. Problémy s nadváhou dnes trápí většinu populace. Snad každý člověk s nadváhou občas vyzkouší nějakou dietu, která slibuje zázračné zhubnutí. Mnohé z nich jsou založeny na vědeckém základě a skutečně vedou k výraznému snížení tělesné hmotnosti. Proč je tedy stále tolik obézních lidí?

Problém tkví v tom, že většina diet je pro tělo velmi nepohodlná, způsobuje pocity hladu, a proto u nich lidé dlouho nevydrží. Následuje známý jojo efekt a tukové zásoby, kterých jsme se předtím pracně zbavili, jsou zpět dříve, než se nadějeme.

Existují však diety, které kromě odbourávání tuku snižují také chuť k jídlu, proto je bývá snadnější držet než jiné. Jednou z nich je nízko sacharidová dieta, která kromě odbourávání tuků dokáže zároveň zlepšit váš metabolismus a snížit pocity hladu.

Jak už z názvu vyplývá, princip nízko sacharidové diety spočívá v redukci cukru, škrobů a uhlohydrátů ve vaší stravě.

Díky tomu nebudete mít takový hlad, k zasycení vám budou stačit menší porce jídla a tudíž mnohem menší množství kalorií.

Pro získání energie začne vaše tělo spalovat namísto chybějících sacharidů váš uložený tuk. Mezi další výhody nízko sacharidové diety patří to, že snižuje také hladinu inzulínu. Díky tomu vaše tělo nebude zadržovat tolik vody, což také přispěje k redukci vaší hmotnosti.

Namísto sacharidů a uhlohydrátů jezte bílkoviny, tuky a zeleninu. Každé vaše jídlo by mělo zahrnovat zdroj bílkovin, zdroj tuku a zeleninu s nízkým obsahem sacharidů. Obecně platí, že byste měli jíst pravidelně, dvě až tři jídla denně. Pokud budete mít odpoledne hlad, klidně přidejte čtvrté jídlo.

Nízko sacharidová dieta nezpůsobuje pocity hladu, zeleniny a proteinů můžete sníst kolik chcete. Díky tomu je snadnější ji držet než jiné redukční diety, které málokdo vydrží neporušit.

Předchozí článekSyndrom náhlého úmrtí (SIDS)
Další článekHIV / AIDS

Leave a Reply