Jelikož jsou tady prázdniny a každý den vlastně používáme nějaké dopravní prostředky tak mě napadlo, uvést si jak vlastně bezpečně cestovat v dopravních prostředcích. Jako lidé tak i naši čtyřnozí mazlíčci by měli být v bezpečí samy sobě i pro bezpečí ostatních v dopravním prostředku. Ať už se jedná o cestování ve veřejné dopravě nebo čistě v soukromé dopravě jako jsou auta. Někteří lidé to nechávají jen tak. Já si nemyslím, že je to dobré, protože nikdy nemůžeme vědět, co se nám na silnicích může stát. Ráda bych tedy uvedla, jak zajistit bezpečí Vašeho pejska na cestách.

Veřejná doprava

  • Náhubek- jak už jsem psala v předchozím článku, je opravdu potřebné pejska naučit na náhubek. Nejen, že do veřejné dopravy Vás bez náhubku ani nepustí, tak nemusí být bezpečné pro Vašeho psa cestovVýsledek obrázku pro pes ve vlakuat bez náhubku z důvodu toho, že nikdy nevíte, zda se nepřihodí něco špatného a jediné čím se můžou psi bránit je tlama. Náhubek jim v tom zabrání. A nemusí se ani nic přihodit, ale pejsek se něčeho lekne a nemuselo by to dopadnout úplně nejlépe.
  • Vodítko- Většina už to bere jako samozřejmost. Díky vodítku máte pejska plně pod kontrolou.

Letadlová doprava

  • Přeprava zvířat v zavazadlovém prostoru– Pes nebo případně kočka musí být v přiměřeně a dostatečně velkém, uzavíratelném a pevném boxu s otvory pro dýchání. Maximální rozměry boxu však nesmí přesahovat tyto rozměry: délka- 130cm, šířka- 69cm, výška- 80cm. Hmotnost, která se počítá i se samotným zvířetem nesmí být větší, jak 32kg.Výsledek obrázku pro přeprava psů
  • Přeprava zvířat v kabině pro cestující– Pes nebo případně kočka musí být v přiměřeně a dostatečně velkém, uzavíratelném a pevném boxu s otvory pro dýchání. Maximální rozměry boxu však nesmí přesahovat tyto rozměry: délka- 43cm, šířka- 30cm, výška- 27cm. Její celková hmotnost, která se počítá i s hmotností zvířete nesmí překročit 8kg.

Vlastní doprava- auto

Je několik možností, jak se dá bezpečně cestovat s Vaším pejskem autem. Ráda bych Vás seznámila s těmi nejvíce rozšířenými způsoby. Je to velice důležité kvůli Vaší bezpečnosti. Není to tak dávno, co jsem se zúčastnila zdravotnického kurzu a kurzu první pomoci. Říkali nám, že pokud přijedou záchranné složky k dopravní nehodě, kde uvnitř pobíhá pes, není šance pomoci, ať už se jedná o pejska malého nebo velkého. Důvod je celkem jednoduchý, pro pejska se auto stává teritoriem a v tuto chvíli není šance, jak Vám pomoci. Dalším problémem je samozřejmě bezpečnost Vás a také pejska. Při prudkém zadupnutí brzdy by mohlo dojít k přepadnutí z kufru na zadní sedadla, čímž by pejsek mohl zranit cestující vzadu nebo by se v kufru zranil pejsek sám.

 

  1. Box/ klec- tyto boxy jsou určeny přímo pro přepravu psů v autě. Těchto boxů je na trhu obrovská řada a je na výběr mezi plastovými, kovovými nebo látkovými. Box si také můžete nechat vyrobit přímo na rozměry Vašeho auta nebo přímo na typy vozidel. Dělají se boxy pro jednoho či více psů. Tento způsob je nejvíce rozšířený.Výsledek obrázku pro přeprava psů
  2. Vlek- pokud máte více psů nebo potřebujete mít volný kufr na nákupy či jiné věci bude pro Vás určitě vhodný tento způsob přepravy. Mají vnitřek dělaný tak, aby se v létě neprohřáli a v zimě neprochladli. Tento způsob Vám zaručí, to, že se pes bude cítit vždy dobře. Také Vám zaručí bezpečí v každém počasí a na každém druhu vozovky. Nevýhodou tohoto jsou například parkovací místa, jelikož nemusíte najít parkovací místo a poté nastává problém.Související obrázek
  3. Postroj+ speciální vodítko do poutáku- pokud máte místo na zadních sedačkách je také možnost tohoto zabezpečení. Není to až tak bezpečné jako předchozí typy, ale určitě pomůže a je to daleko lepVýsledek obrázku pro postroj do autaší než pes, který má možnost volně pobíhat po autě. Pás totiž znemožní psovi pohyb dál než ho sám pustí.
  4. Autosedačka- výhradně pro menší plemena pejsků se dělají speciální autosedačky, které se připevní na sedadlo a pejsek se pomocí obojku nebo postroje připevní k autosedačce.
  5. Síť/ pevná přepážka- k některým autům se přímo dodávají od výrobce sítě nebo se dají dokoupit. Tento způsob zabezpečení ani tolik nezachrání psa, ale znemožní mu přístup dovnitř do vozu, čímž je možné, aby se případná pomoc od záchranných Výsledek obrázku pro přeprava psůsložek dostala přímo k Vám.Výsledek obrázku pro přeprava psů síť

Děkuji za přečtení. Věřím, že by Vám mohli být tyto informace užitečné a je jen na Vás jaký způsob zabezpečení Vašeho pejska především v autě zvolíte. Sama používám plastový box do auta a mohu jen doporučit, jelikož jsem žena, tak pro mě je dobré to, že neváží tolik kilogramů, protože box přenáším z auta přítele do auta rodičů. Samozřejmě na box a na všechny ostatní druhy přepravy je nutné Vašeho psího kamaráda naučit dopředu a ne pořídit například box a rovnou ho tam dát a jet.

Někteří pejsci mají i s cestováním problémy, tak i na to je dobré myslet. Může se mu udělat špatně, může zvracet nebo vykonat ze strachu svou potřebu. Každý pes- originál a tak je dobré počítat i s tou nejhorší variantou. Dobré je i před cestou nedávat Vašemu pejskovi jíst ani pít, aby případně neměl tyto problémy vyvolané tím, že bude mít žaludek jako „na vodě“. Vašeho pejska znáte nejlépe Vy a tak věřím, že určitě dobře vyberete a zajistíte bezpečné výlety Vám i Vašemu pejskovi.

Přeji plno šťastných kilometrů s Vašimi nejbližšími.

Předchozí článekKočky aneb jak vám změní život
Další článekPerseidy – noční show na obloze

Leave a Reply