Jak jsem říkala v minulém článku, chtěla bych vás seznámit s pomůckou ve stylu klece pro psa. Mnoho lidí, když si představí, že má psa zavřít do klece, tak si řekne, pořiďte si morče nebo papouška, když chcete psa zavírat do klece, ale opak je pravdou. Klecí zajišťujeme mnoho věcí a s těmi bych vás ráda seznámila.

Bezpečí

V první řadě je to pro psa zajištění bezpečí, kdy vy nejste doma. Když si přivezete domů malé štěně tak je dobré mít klec už doma a začít učit, že v kleci není za trest, a taky že v kleci se odpočívá. Nejdůležitější je naučit psa klidu. Do klece dejte pár plyšáků, které má štěně v oblibě a je dobré mít na držáku vodu, tak aby si ji pes nevylil, ale zároveň na ni dosáhl. V neposlední řadě je potřeba pořídit správnou velikost, podle toho jak bude váš pejsek velký. Jsou základní pravidla, na která je potřeba myslet při výběru klece. Hlavní je to, aby se tam pes dokázal bez problému postavit, otočit a lehnout si. Musí tam mít svůj prostor.

Místo

Když se bude pes cítit ohrožený nebo mu bude něco vadit, je nutné, aby věděl, že ta klec je jeho místo, kde ho nikdo nikdy rušit nebude. Jedná se hlavně o děti, stane se, že pes bude unavený a nebude chtít být rušen a tak si sám zajde do klece, protože chce odpočívat a sám ví, že tam je jeho místo, kde se cítí v bezpečí a může tam být úplně v klidu.

Odložení

Když přijde návštěva, je dobré mít psa naučeného na povel „místo“. Na tento povel pes sám odejde do klece, čeká na povel „volno“, ale odpočívá. Já takhle svou fenku naučenou mám a tento povel využívám, když jdeme například celá rodina obědvat tak ona, když vidí, že si sedáme ke stolu tak už sama jde na místo a sama se odloží a pak už jen čeká na povel volno.

Naučení na klec

Jak už jsem psala výše, je dobré, aby pes věděl, že v kleci není za trest. Je dobré dávat štěněti najíst i v kleci a odměňovat za každý jeho vstup do klece bez vašeho navádění. Dalším krokem je navést štěně do klece s povelem místo odměnit a znovu pustit ven. Je třeba, aby bylo štěně unavené a vyvenčené, pak můžete přejít na samotné odložení. Naveďte štěně do klece a zavřete, počkejte třeba 5 minut, pokud usne, vyčkejte, než se probudí a po probuzení veliká pochvala, vyvenčit, převést na hru a brát to všechno jako samozřejmost. V tom druhém případě, že štěně tam bude kňučet tak po nějaké chvilce (5 minut) pustit, vyvenčit a brát to jako samozřejmost, dělejte, jakože se vůbec nic nestalo.

Já sama jsem na klec slyšela mnoho hanlivých výrazů, ale naopak neznám nikoho, kdo pořídil a naučil svého pejska řádně na klec, že by si stěžoval. Je třeba k tomu přistupovat jako ke všemu ostatnímu a vše přizpůsobit vašemu psovi.

Z vlastní zkušenosti bych klec určitě doporučila a nikdy bych to týráním nenazvala. Děkuji za přečtení

 

Předchozí článekPohled ze života psa aneb psí zrak
Další článekZačátek s výcvikem

Leave a Reply