Co chcete o kávě vědět?

Historii a druhy káv už jsme si prošli, přikládám zde tlačítko. Ale dnešní část bych ráda věnovala zcela něčemu jinému. Chtěla bych se v dnešním článku podívat na fakta, mýty a různé zajímavosti právě o tomto produktu s názvem káva.

Zprvu se tedy podíváme na zajímavosti o kávě:

  • Kávu objevili pastýři v Etiopii kolem roku 800 našeho letopočtu – Pastýři koz v Etiopii si v devátém století všimli, jaký efekt má kofein poté, co kávový zrna pozřely pasoucí se kozy. Pastýřům se zdálo, že po konzumaci kávy jejich kozy tančí. Místní mnich poté vyzkoušel nápoj, do kterého přidal kávová zrna a když poté nemohl spát, zrodil se první originální šálek kávy. Poté tedy kávové bobule ochutnali a zjistili, že jim také dodávají energii.
  • Káva byla původně jídlo – Kávové bobule se mixovaly s tukem, aby se vytvořila energeticky bohatá svačinka. Z obalu kávového zrna se potom vyrábělo víno.
  • Káva je vlastně ovoce – Kávová zrna, jak je známe, jsou ve skutečnosti peckou třešňových bobulí, které rostou na hustě sázených keřích na velkých plantážích.
  • Bylo provedeno již 5 pokusů o zákaz kávy – Nicméně k tomu, abyste zkonzumovali smrtelnou dávku kofeinu, byste museli vypít minimálně 80 šálků kávy po sobě, tak tento návrh ani jednou schválen nebyl
  • Mléko snižuje dávku kofeinu – Naše tělo absorbuje kávu mnohem pomaleji, když je v ní přidán tuk z mléka. To snižuje množství stimulantů a efekt, který čekáme od kofeinu. Na druhou stranu je káva s mlékem méně náročná a dráždivá pro náš žaludek.
  • Smetana v kávě – když přidáte do kávy smetanu, zaručíte tím, že bude déle teplá než když máte čistou černou kávu. Je zjištěno, že káva chladne přibližně o 20% pomaleji, když obsahuje smetanu.
  • Vůně kávy jako budíček – je dokázáno, že jen vůně kávy nás dokáže probudit. Skupina vědců zjistila, že pouhé vdechování vůně z kávy dokáže ovlivnit aktivitu receptorů v našem mozku, čímž se sníží pocit únavy a potřeba spánku. Cítíme se potom méně ospalí. 
  • Nejlepší je pití kávy dopoledne – Přínos kofeinu pro naše tělo je nejlepší, když pijeme kávu mezi 9:30 a 11:30.
  • Velká většina populace pije kávu – je dokázáno, že 80% populace vypije alespoň jeden šálek kávy za den. Průměrný denní příjem kofeinu u těchto konzumentů je 200mg a průměrně jeden takový konzument kávy vypije dvě kávy denně. Celkově se na celém světě vypije každý den více než 2,5 miliardy šálků kávy.
  • Vliv na proudění krve v těle – Už po vypití jednoho šálku kávy s kofeinem významně zlepšuje tok krve v našem těle. U starších lidí také káva zlepšuje rychlost jejich reakcí.
  • Jak často trvá odebrání kofeinu z těla? – Už po 5ti hodinách se z těla odbourá 50% zkonzumovaného kofeinu. Ale odbourání veškerého zkonzumovaného kofeinu zabere celý den.
  • Káva jako zachránce alkoholiků – Již dvě kávy denně snižují riziko cirhózy jater způsobené alkoholem o 43%.
  • Snížení rizika Alzheimera – U lidí, kteří pravidelně pijí malé množství kávy, je velká pravděpodobnost, že neonemocní na stáří Alzheimerem.
  • Budoucnost kávy a kávových zrn – Vědci se domnívají, že v budoucnu bude možné jezdit dopravními prostředky poháněnými kávovými zrny. Kávová sedlina obsahuje 10 – 20% oleje. Jelikož se palivo neustále zdražuje, do budoucna se nabízí tato levnější alternativa.
  • Škodlivost kávy – Káva může být pro některé jedince ve větším množství nebezpečná. Lidé, kteří trpí pocity úzkosti, poruchou soustředěnosti nebo nespavostí, by neměli pít kávu. Všechny tyto negativní jevy káva u člověka několikrát znásobí.
  • New York a káva – Obyvatelé New Yorku vypijí 8x více kávy v poměru velkých měst na celém světě. Teď už je známo, proč se o tomto proslulém městě říká, že nikdy nespí. New York má nespočet kaváren, doslova na každém rohu, ale stejně je většina z nich vždy nabitá lidmi.
  • Pokud v Turecku nepoctil muž ženu kávou, byl to důvod k rozvodu – V Turecku je pití kávy tak důležitým kulturním aspektem, že v Konstantinopoli v 16. století vešel v platnost zákon, umožňující ženám rozvod, pokud jim manžel neposkytoval dostatečné množství kávy. Tento zákon již samozřejmě platný není, ale je z něj patrné, jakou roli hraje káva v kultuře a rodině. Raději se tedy přesvědčte, že máte doma dostatečné zásoby kávy, ať nemusíte nést následky.

Všude slýcháme, že káva je pro náš život nebezpečná, ale co třeba se na tom podívat, tak jak je pro naše těla káva přínosná. A není pravdou, že je pro naše tělo zdravá?

  • Zlepšuje naši paměť – Káva zlepšuje paměť, neboli schopnost mozku zapamatovat si nějakou informaci nebo seznam věcí a později je zopakovat. Lépe to však poznají lidé, co kávu nepijí často a nejsou jí tzv. otupení.
  • Zlepšuje náladu – kofein stimuluje nervový systém, čímž nakopne schopnost soustředění, a tak zlepší náladu.
  • Probudí náš mozek – To asi všichni dobře známe – jakmile se cítíme unavení, dáme si šálek kávy a hned je to lepší a zase se můžeme soustředit na práci. Naše tělo totiž během dne produkuje víc a víc takzvaného adenosinu, který se má postarat o to, abychom večer přirozeně usnuli a odpočinuli si. 
  • Zvyšuje pozornost – To je dalším z častých důvodů, proč si lidé kávu tolik oblíbili. Šálek dobré kávy způsobí, že jsme bdělejší a pozornější. Což je důvod, proč například profesionální řidiči mají pořád po ruce kofeinové bonbony. Stejný účinek mají i energy drinky nebo čaj.
  • Zlepšuje výkonnost – Kofein je přítomný ve spoustě různých nápojů a dalších doplňků pro sportovce, protože kromě výše zmíněného zlepšuje i fyzickou výkonnost.
  • Zabraňuje problémům s erekcí – muži, kteří pijí alespoň dva šálky kávy denně, mají o 40 procent menší pravděpodobnost, že budou jednou mít problémy s erekcí. Studie se však zúčastnili jen zdraví a štíhlí muži, čili ti ostatní by tento bod měli brát s rezervou.
  • Uklidňuje a brání nemocem – Kofein je droga, ale neškodí tolik jako některé jiné a mnohem silnější drogy. Přesto i on má vliv na lidskou psychiku a dokáže uklidnit nervy a zmírnit stres.
    Pravidelné pití kávy, což jsou dva až tři šálky denně, může podle některých studií snižovat pravděpodobnost výskytu některých nemocí. Respektive u lidí, kteří pijí dva až tři šálky denně, se některé nemoci objevují méně než u jiných. Nejčastěji se v této souvislosti mluví o cukrovce druhého typu, rakovině jater a Parkinsonově chorobě.
  • Chrání játra – káva skutečně dokáže například játra chránit. Díky kofeinu je tak menší pravděpodobnost nejen rakoviny, ale třeba i cirhozy jater a dalších onemocnění. Ti, kdo pijí kávu, prý skutečně mají játra v lepším stavu než ti, kdo ji nepijí vůbec.
  • Podporuje účinky léků – Samozřejmě jen některých, nejčastěji těch, které si berete třeba na bolest hlavy. Jejich účinek se díky tomu, že se k nim ještě napijete kávy, dostaví rychleji, působí intenzivněji a také déle. Některé léky na tyto účely proto kofein už přímo obsahují. Nezapomeňte však na to, že káva vysušuje, takže musíte také pít dostatečné množství vody, aby nebyl váš organismus dehydrovaný, a bolesti hlavy se tím ještě nezhoršily.

Tohle by byli asi ty největší zajímavosti a fakta a teď bych jen ráda zmínila nejdražší kávu na světě. Je to káva Kopi Luwak.

Kopi Luwak, která se nesklízí zcela běžným způsobem na plantážích. Její nenapodobitelná chuť je oceňována všemi znalci, ovšem někdy jen do doby, než zjistí, jak vzniká její nenapodobitelné aroma. Jméno „luwak“ totiž v Indonésii patří jednomu kunovitému zvířátku, cibetce. Ta se živí hmyzem a tropickými plody, ale také plody kávovníku, které prochází jejím trávicím traktem. V trusu tohoto zvířátka zůstávají peckovice kávovníku a tak po nich denně pátrají sběrači. Když je naleznou, odstraní obal a tradičním způsobem upraží nepoškozená kávovníková zrna. Cena kávy za kilogram se pohybuje kolem tisíce dolarů a tak může být právem tato káva považována za nejdražší kávu na světě.

Vědci se pokoušeli zjistit proč má káva tak netradiční a nesmírně aromatickou chuť. Nejprve byla cibetka považována za „odborníka“, který si vybírá jenom ty nejlepší zrna kávovníku, ale pak se zjistilo, že je tomu jinak. Vědci z Ontaria přišli na to, že trávením v žaludku cibetky probíhá v podstatě fermentační proces, který je způsoben bakteriemi (hlavně bakterie kyseliny mléčné) a enzymy, které promění proteiny na malé molekuly a tím se ztratí z kávy některé hořké látky.

Od konce 19. století, kdy byla káva uvedena na trh, vznikaly pokusy chovat cibetku v zajetí a pokusit se tak o jakousi velkovýrobu, ale cibetky v zajetí se odmítají kávou živit. Proto je stále produkce této kávy stále nízká.

Dnes se už sice daří chovat cibetku uměle, ale přesto se dělají aromatizované kopie a vlastně jen 5 % kávy Kopi Luwak je opravdu z cibetky, zbytek je totiž pančován. Proto při koupi této kávy je nutností vyhledat renomovaného obchodníka s přímými obchodními styky, protože jinak se nám může stát, že narazíme jen na předraženou náhražku této kvalitní kávy.
A jak tedy chutná? Její chuť je popisována jako velmi kořeněná, s velice příjemnou a lehkou příchutí čokolády a karamelu.

Tak to bychom asi měli.. Poslední zajímavostí nakonec bude asi to, že káva je vhodná i pro děti. Výzkumy tvrdí: Kávu mohou pít i malé děti, věkové omezení se na tento nápoj rozhodně neklade! Dopřát dítěti kvalitní kávy, nepříliš silnou a bez cukru není v podstatě nijak špatné, daleko hůře uděláme, dopřejeme-li mu pochybný hamburger ze stánku a nějakou umělou oslazenou limonádu či bonbony.

Čerpáno: Chefshop.cz, Gourmetkava.cz, Koule.cz

Předchozí článekKáva- náš životabudič
Další článekTajná místa Hitlera – část 3

Leave a Reply