Taky se Vám jako dítěti stalo, že jste dali do mikrovlnné trouby něco, co tam opravdu nepatří? Pojďme si tedy říct, co tam nemá být, aby jsme předešli komplikacím s Vaší mikrovlnnou troubou.

Používání mikrovlnky je v dnešní době téměř každodenní záležitostí mnoha lidí. Ne vždy se celá rodina sejde na oběd, takže si někteří členové jídlo ohřívají později. Občas není ani čas uvařit, takže se jen vezme jídlo ze včerejška a ohřeje se. Jsou však věci, které do mikrovlnky nepatří. A není to jen kov!

  1. Čerstvé ovoce
    – Čerstvé ovoce doopravdy do mikrovlnky nepatří. Teplem se zničí všechny vitamíny, ale například hroznové víno může ve vteřině vybouchnout a rozletět se na všechny strany.
    Nejen, že jednotlivé slupky už z povrchu nedostanete, ale síla exploze poničí i ochranné mřížky ventilátorů.
  2. Chilli papričky
    Chilli papričky, obzvláště ty sušené, mohou způsobit velmi nepříjemný zážitek. Pokud je ohříváte, začne se z nich uvolňovat kapsaicin a jiné aktivní složky, které z papriky dělají velmi pikantní surovinu. Smísí se s párou a ve chvíli, kdy otevřete dvířka, pocítíte pálivou sílu na vlastní kůži. Kapsaicin smíchaný s párou vám může způsobit na obličeji podobné skvrny, jako byste se popálili. Není nic příjemného, když vdechnete vlastně něco jako koncentrát z chilli papriček. Je to pořádná jízda, na kterou se jen tak nezapomíná.
  3. Vejce
    – Uvařit vejce natvrdo v mikrovlnce vám bude trvat jen chvilku, ale následek bude nejspíš neodstranitelný. Vnitřek vejce dosáhne obrovské teploty, ale kvůli skořápce nebude mít pára kam unikat. Vám po takovém experimentu nezbyde nic jiného, než hodiny a hodiny drhnout žloutek, který s velkou pravděpodobností explodoval a rozprskl se po celém vnitřku mikrovlnky.
    Nebezpečná situace může nastat i ve chvíli, kdy vejce zůstane vcelku a vy se ho okamžitě po vyndání pokusíte oloupat. Rozletí se a pořádně vás opaří.
  4. Kov
    – I když si to všichni nejspíš uvědomujeme, ale přesto musíme zopakovat, že kov je věc, která by rozhodně neměla přijít do mikrovlnky za žádnou cenu. Dokonce i malé množství, které může být obsažené v některých glazurách nádobí, způsobí, že vám začne celá trouba jiskřit. Pokud se vám uvnitř mikrovlnky objeví malý oheň, nejspíš jste na jídle zapomněli malý kousek hliníkové fólie. Spolu s mikrovlnami funguje jako zápalná šňůra.
  5. Hrnek vody
    – Voda se zahřeje jen na povrchu, nádoba a zbytek tekutiny je vždy o něco chladnější. Na jejím povrchu tak vzniká velké napětí.
    Pak už jen stačí vodu zamíchat, přidat čaj nebo přilít studenější tekutinu a doslova vám exploduje do tváře.
  6. Chléb
    – Dáte-li chléb do mikrovlnné trouby na několik sekund, aby se rozpekl, po pár vteřinách získáte zapáchající pečivo, které v puse bude chutnat zatuchle a jako žvýkačka. Může za to voda, která se z pečiva začne uvolňovat, pára se v troubě srazí a steče zpět na chleba. Rozpékejte raději na horký vzduch a to na nižší výkon a delší dobu.
  7. Plast a houbička na nádobí
    – Dále do mikrovlnky nepatří ani plastové nádobí, které se může lehce roztéct. Nevysušujte v ní ani houbičku na nádobí. Sice se říká, že když ji tam dáte na pár sekund, zbavíte ji bakterií, ale když ji tam necháte o trochu déle, nezbavíte mikrovlnku zápachu spálené houby i několik měsíců. Je tedy lepší koupit novou houbičku než novou mikrovlnku

A na konec ještě taková zajímavost

Američanka omylem uškvařila svou kočku v mikrovlnce, začala se soudit s výrobci. Nakonec vysoudila na výrobci několik milionů Kč. V návodu totiž nebylo napsáno, že mikrovlnná trouba je kočkám nebezpečná.
Dalo by se to považovat za absurdní a nesmyslné, ale takové věci se opravdu dějí.

Čerpáno: google.com/img

Předchozí článekMilena Asmanová – další legenda odešla do hereckého nebe
Další článekVzpomínejme! Zemřel televizní režisér František Filip.

Leave a Reply