Zdravím vás 🙂 před pár dny jsem byla na přednášce o kyberkriminalitě a kyberšikaně a jelikož mám také dceru která už frčí na počítači, mobilu a tabletu tak jsem byla celkem šokovaná jaké nebezpečí se na netu vyskytuje a můžu vás ujistit, že malvare a další viry oproti tomuhle jsou jen malé vady na celičké kráse dnešního virtuálního světa…

Než vás poměrně zevrubně seznámím s tímto poměrně velkým problémem 21.století, sdělím vám pár takových zajímavých informací.

Kolik času stráví děti v průměru na internetu? 

7-12 leté děti stráví na netu až 3 hodiny

12-16 leté ,,děti,, stráví na netu až 5 hodin

Víme co tam dělají? S kým se baví? Co kde posílají? Není to jen pro to že už nejsme schopni se svým potomkům věnovat v realitě? Opravdu se musí hledat ve virtuální realitě? poněkud smutné otázky…

Facebook dle mínění dnešní mládeže je zastaralý, dnes letí instagram, youtube a tiktok.

Zajímavý je také střed generací na Youtube : Chinaski mají přes 95000 sledování

KryštofVEVO přes 123000 sledování

GoGoManTv přes 1 800000 což je už porádný rozdíl..

Začneme Sextingem – je to sdílení ,,lechtivých ,, fotek, téměř 8% dětí do 17 let umístilo foto, video kde jsou téměř nazí.

65,8% oslovených dospělých obdržel intimní fotografii..

Slovo sexting je spojení slov sex a textování a znamená posílání textového, fotografického, audio a video obsahu se sexuálním podtextem prostřednictvím informačních a komunikačních technologií.

Takový obsah, zasílaný převážně v rámci milostného vztahu, je zejména po jeho ukončení zneužit k poškození druhé strany jeho zveřejněním nebo výhrůžkou jeho zveřejnění.

Sexting, v němž figurují nezletilé a mladistvé osoby, může být z právního hlediska kvalifikován i jako trestný čin. Jedná se o velmi rizikové chování!

Rizika sextingu

  • potencionální útočník obdrží citlivý materiál, který může v budoucnu zneužít
  • v případě zveřejnění citlivého materiálu na internetu je prakticky nemožné tento materiál „smazat“ – může být zneužit i po velice dlouhé době od zveřejnění
  • trestní odpovědnost za šíření sextingu
  • sexting se často stává prostředkem pro vydírání dětí v rámci tzv. kybergroomingu

Kyberšikana

 
Jedná se o šikanování jiné osoby pomocí informačních technologií – internetu, mobilních telefonů, apod. (např. vydírání, ubližování, ztrapňování, obtěžování, ohrožování, zastrašování apod.).

Nejčastější projevy:

a) Zasílání urážlivých a zastrašujících zpráv nebo pomluv (e-mail, SMS, chat, ICQ, Skype)
b) Pořizování zvukových záznamů, videí či fotografií, jejich upravování a následné zveřejňování s cílem poškodit vybranou osobu (předem připravený fyzický útok, natáčení učitele apod.)
c) Vytváření internetových stránek, které urážejí, pomlouvají nebo ponižují konkrétní osobu (blogy a jiné www stránky)
d) Zneužívání cizího účtu – krádež identity (e-mailového, diskuzního apod.)
e) Provokování a napadání uživatelů v diskuzních fórech, tapetování (chatovací místnosti apod.)
f) Odhalování cizích tajemství
g) Vydírání pomocí mobilního telefonu nebo internetu
h) Obtěžování a pronásledování voláním, psaním zpráv nebo prozváněním

Kyberkriminalita

Dynamický rozvoj informačních technologií s sebou přináší nová společensky škodlivá jednání, proto je kybernetické kriminalitě věnována stále větší pozornost. Pojem kybernetická kriminalita je odvozován od pojmu kybernetický prostor, případně zkráceně kyberprostor. Kyberprostor je virtuální prostředí, které nemá začátek a ani konec, nezná hranice národních států a nelze určit, jak rozsáhlý je. Kybernetická kriminalita, dříve také označována jako informační kriminalita, je definována v Policii ČR jako trestná činnost, která je páchána v prostředí informačních a komunikačních technologií včetně počítačových sítí.

Myslím, že jsem vám jen pootevřela dvířka Pandořiny skřínky. Pokud se chcete dozvědět více a jak chránit své potomky před tímto problémem odkazuji vás na stránky www.e-bezpeci.cz.

Dávejte si pozor co a komu posílate vy nebo vaše děti, pamatujte internet je nekonečný prostor kde se schovává různé nebezpečí.

Předchozí článekŠtěně a vše kolem něj
Další článekPohled ze života psa aneb psí zrak

Leave a Reply