Jak jsem již v předchozím článku slíbila, tak bych ráda splnila. Vánoční trhy v německých městech jsou velmi oblíbené a mají dlouhou historii. Pro Čechy jsou nejzajímavější a nejbližší trhy právě v Drážďanech a v Norimberku. A já bych Vám chtěla popsat a říct něco o vánočních trzích v Drážďanech v Německu, protože jsem měla tu možnost právě na drážďanských trzích být a sledovat a někdy až doslova „hltat“ veškerou atmosféru.

Nejdříve si povíme něco o Drážďanech jako takových.

Pojmenování tohoto města nám pochází z praslovanského slova a jeho překlad znamená „les, houština“. Drážďany jsou hlavním městem svobodného, spolkového státu Sasko a má přibližně 554 tisíc obyvatel. Drážďany jsou nazývány také „Florencie na Labi“, což původně souviselo především s uměleckými sbírkami, se vyznačují jak barokní a středomořsky stylizovanou architekturou, tak i malebnou a klimaticky příznivou polohou v údolí Labe. Mezinárodně známé jsou Drážďany četnými stavebními památkami, jako je barokní Zwinger, význačnými muzei, jako je Galerie starých mistrů, a slavnými hudebními tělesy, např. Saská státní kapela Drážďany (Sächsische Staatskapelle Dresden) nebo chlapecký sbor Dresdner Kreuzchor. Vedle Zwingeru je to např. Frauenkirche na náměstí Neumarkt, Semperoper, Katedrála Nejsvětější Trojice (Hofkirche) a Rezidenční zámek, sídlo saských kurfiřtů a králů.

Teď už jen takové perličky:
Rozloha: 328,5 km²
Nadmořská výška: 112 m. n. m.
Primátor: Dirk Hilbert
Telefonní předvolba: 0351, 035201 (Langebrück)
PSČ: 01067-01328, 01465
Označení vozidel: DD

A teď už se můžeme vrhnout na náš čas, a to je pro moc z nás nejkrásnější čas a je to čas Vánoc. Drážďany jsou totiž nejen městem tzv. Primarku, jak zná většina obyvatel u nás, ale je to město opravdu nádherných vánočních trhů v Německu.

Drážďanský Striezelmarkt byl založený v roce 1434 a je jedním z nejstarších a nejznámějších vánočních trhů v celém Německu. Jeho název je odvozen od tradičního pečiva „Strüzel“, což by se dalo asi přirovnat k naší české štole. Vánoční trhy zpravidla zasahují do více části města, ale tím hlavním centrem je Striezelmarkt, který se koná pravidelně na náměstí Altmarkt v centru města. Dále najdete trhy i na Prager Strasse, na náměstí Neumarkt před kostelem Frauenkirche, nebo na hlavní ulici drážďanského Nového města Neustädter Markt.

Drážďanská štola
Tento rok se 7.12. konala v pořadí již 26. Štolová slavnost. Již řadu let je to nejhlavnější a nejvíce lákavá událost drážďanského vánočního trhu Štrýclmarkt (Striezelmarkt), kterou každoročně navštěvuje desítky tisíc lidí a mezi nimi jsou i tisíce z naší České republiky.

Drážďanská štola je místní specialita chráněná ochrannou známkou „Dresdner Christstollen®“. Smí ji péct jen někteří místní pekaři a její pravost se pozná podle pečeti Zlatého jezdce. Místní si pravost hlídají a pravidelně kontrolují, zda se jim neobjevují někde podvrhy. Obří štola se nepeče vcelku, ale jednotlivá certifikovaná pekařství a cukrářství pečou štolové pláty, z nichž je štola posléze sestavena. O víkendu před Štolovou slavností se schází kolem 30 pekařů a cukrářů z řad místního profesního svazu a za přítomnosti novinářů a televizních štábů obří štolu vykouzlí. Loni se superštolu na štolovém voze podařilo sestavit v rekordním čase čtyř hodin. Dříve trvalo skládání třeba i dvakrát tak dlouho, ale drážďanští pekaři již mají tolik zkušeností, že jim práce jde pěkně od ruky.

A když už se bavíme o drážďanské štole bylo by dobré zmínit tzv. „Štolovou slavnost“. Oblíbená slavnost začíná ráno přímo před branami vánočního trhu Štrýclmarkt. Fanfáry, pochodové orchestry a mažoretky se řadí do průvodu. Na pódiu probíhá doprovodný zábavní program, během něhož se formuje celé štolové procesí, které tvoří zástupci tradičních řemeslných cechů a 22 výjevů z dějin pečení originální drážďanské štoly – dohromady jde v průvodu na pět set účastníků v krojích, převlecích či uniformách. Tento historický průvod s několikatunovou obří štolou taženou koňským spřežením se poté vydává na zhruba hodinovou cestu kolem Zwingeru, Semperovy opery a katedrály Hofkirche zpět k pódiu před budovou Kulturpalast u vánočního trhu Štrýclmarkt. Tam je obří štola zhruba kolem poledne nakrojena a přímo z vozu rozprodána návštěvníkům vánočního trhu. Štolová slavnost se koná každoročně v sobotu před druhým adventem. Den po Štolové slavnosti byla v Drážďanech jediná letošní prodejní neděle, obchody v centru budou měli otevřeno od 12 do 18 hodin.

Na Štolovém pódiu před budovou Kulturpalast u náměstí Altmarkt byl po poledni přítomen i český tlumočník, aby českým návštěvníkům zprostředkoval průběh slavnosti i vítací proslovy saského kurfiřta Augusta Silného. Krátce po poledni Štolová dívka a zástupce drážďanských pekařů nakrojí štolu obřím, 1,6 metrů dlouhým, štolovým nožem. Poté se zahájí prodej naporcované obří štoly a na jevišti začne slavnostní program. Zhruba půlkilový kousek štoly přijde na šest euro. Drážďanští pekaři darují část výdělku na podporu vzdělání v oborech pekařství a cukrářství. Štolová slavnost skončí zhruba v 15:30. Přesný rozměr a váha štoly jsou až do Štolové slavnosti tajné. Vešly ve známost vždy až těsně před slavností.

Následně vyrazí průvod na náměstí Altmarkt, kde bude štola slavnostně rozříznuta a její kousky rozprodány. Pak následuje zábavný program na náměstí Altmarkt. V rohu náměstí Altmarkt před kostelem Kreuzkirche je dětský koutek. Zde je kromě klasických atrakcí připraveno pro děti také spousta dílen a interaktivní zábavy (v němčině). A jedna speciální charakteristika drážďanských vánočních trhů – Mikuláš zde čte dětem pohádky. Je to tradice, kdy od 1. do 24. prosince otevře Mikuláš každý den jedno okénko adventního kalendáře, pod kterým se ukrývá nějaký příběh, který dětem předčítá (opět pouze v němčině).

 Rekord:

Dosavadní statistika štol

V jubilejním 20. ročníku Štolové slavnosti, v roce 2013, obří štola překonala o 46 kg váhu gigantické štoly z roku 2000, jež se pyšní zápisem do Guinessovy knihy rekordů. Tam je zapsána obří štola s úctyhodnými 4.200 kilogramy, jež obsahovala přibližně 1500 kg pšeničné mouky, 990 kg rozinek, 790 kg másla, 455 kg cukru, 200 kg kandované citrónové a pomerančové kůry, 150 kg sladkých mandlí, 110 kg moučkového cukru, 95 kg droždí, 55 kg hořkých mandlí, 45 kg citrónové kůry, 44 kg jamajského rumu, 44 kg sušeného mléka, 30 kg soli, 5 kg koření. Její rozměry činily 4,75 m x 1,75 m x 0,90 m.

Je zde k vidění přes 250 stánků. Nejvíce z nich obsahuje pochutiny – perníčky, sušené ovoce a tradiční figurky kominíčka (tzv. Pflaumentoffel) ze sušených švestek. Dále je velmi časté osazení krámků vánočními ozdobami a výrobky z místních dílen. A mimo jiné už v minulém článku o německých Vánocích zmiňovaná velká pyramida.

Každému, kdo má jedinou možnost podívat se na tyto trhy bych to zajisté doporučila. Je to úplně něco jiného. A město ve tmě vypadá ještě lépe. Takže opravdu doporučuji zajet se podívat, a když už tam budete tak nedaleko stojí i ten již zmiňovaný Primark, takže si budete moct i nakoupit a příjemně nasát atmosféru Vánoc a vidět něco jiného. Myslím si, že právě Drážďany opravdu stojí za vidění a nikdy nezklamou. Byla jsem tam již po třetí a vždy jsem odjížděla s příjemnou náladou, možná někdy až uťapkaná, ale to k tomu patří.
Užívejte čas Vánoc 🙂

 “Vánoce jsou svátky, kdy lidé jako hvězdy svítí jeden pro druhého”

Čerpáno: dresden.to, drazdany.info, wikipedia.

 

Předchozí článekDárek co může darovat každý
Další článekVánoční filmy, které Vám doporučujeme

Leave a Reply