Elektrický výcvikový obojek

Už mnohokrát jsem od lidí slyšela „koukej ten pes má elektrický obojek“. V tomto se pejskaři rozdělují do více skupin. Jsou lidé, kteří to berou jako týrání a nedají prostor pro možnost a pochopení této výcvikové pomůcky. Jako druhá skupina občanů se považují lidé, kteří tohoto pomocníka využívají a nedají na něho dopustit. A proto si myslím, že by bylo fajn popsat to z jiného pohledu.

 

I já jsem byla zastáncem toho, že tento „strašák“ na svého psa mít nikdy nebudu, ale co si budeme povídat, nic jsem o tom nevěděla, protože mě to vlastně ani nezajímalo. Mám roční fenku Belgického ovčáka Malinois. Pracuji s ní od té doby, co ji mám doma, ale co si budeme povídat, když kolem proběhl zajíc tak přece panička počká a já si užiju trochu té srandy. Jednou jsme takhle šli na procházku, moje malá 8 měsíční fenka si pobíhala okolo a najednou proběhl zajíc. Neměla jsem šanci ji přivolat, ten strach co se stane, byl horší než cokoli jiného. Než se vrátila, byli to asi 3 minuty (byla zpátky hned), ale pro mne to byli nejdelší vteřiny, co jsem kdy zažila. Od té doby jsem s ní chodila pouze na vodítku, protože jsem o ni měla strach, ale nebylo to úplně jednoduché. Pes se potřebuje vyběhat a užít si toho, že je venku a ne chodit paničce u nohy nebo i na delším vodítku. Potom když jdete na dvě hodiny na procházku a přijdete tak utahaný po tom, co Vás váš psí miláček tahá, není úplně pozitivní a pak se několikrát stalo, že jsem přišla unavená ze školy a při představě toho jak to bude venku vypadat, mě běhal mráz po zádech a ven se mi vůbec nechtělo.

Pak nastala změna

Byla jsem domluvená na návštěvě naší chovatelské stanice, odkud fenku mám. Ukazovala jsem základní poslušnost, co jsem ji naučila, vše čím jsme si spolu prošli. Přišla řeč i na lesní zvěř, na jednu stranu ten komu se něco podobného stalo, mi asi dá za pravdu, že takové věci se lehce nepřiznávají, protože já jsem to brala jako pochybení ze své strany. Nikdy se mi nic takového nestalo, aby mi utekla za něčím, ale samozřejmě jsem se s paní chovatelkou o tuto zkušenost podělila a pak to přišlo- Elektrický výcvikový obojek. Moje první reakce bylo, že jsem začala kroutit hlavou, jakože ne, to přece své princezně nemohu udělat, ale nechala jsem si to vysvětlit. Nikdo mě do ničeho nenutil, měla jsem prostor na rozmyšlení. Popsala bych vám to asi takhle šroub se dá povolit nožem, ale když použiji šroubovák, je to mnohem jednodušší, budu vycházet z toho, co jsem napsala, když budu povolovat šroub nožem, dá se to, ale strávím s tím daleko víc času, než když použiji šroubovák, který je na to určený. A to je v podstatě to samé. Když si pořídím elektrický obojek a BUDU S NÍM SPRÁVNĚ ZACHÁZET, abych neublížila sobě ani psovi, což znamená nechat si poradit od někoho, kdo to zná a dokáže poradit- u mě to byla paní chovatelka, která mi obojek nastavila, vše ukázala a ještě na místě s mojí fenkou vysvětlila, můj život se náhle otočil. Mohu chodit kamkoliv a kdekoliv na volno. Mezi námi vznikla důvěra, kterou ona potřebovala, na mé fence bylo náhle vidět, že se povahově srovnala. Pes potřebuje mít důvěru ve svém pánovi a tu já jsem ji do té doby dát nemohla, protože jsem o ni měla strach a tím jsem se připravovala o hodně zážitků, protože na vodítku se takové blbosti dělat nedají. Už se mi nikdy nestalo, že by mi utekla. Jen pochopila, co je pro ní důležité, momentálně jsme na takové úrovni, že obojek na krku má a já mám ovladač v kapse. Jedno odpoledne jsme šli ven a běžel tam zajíc tak jsem vytáhla ovladač z kapsy a myslela jsem si, že za ním poběží, ale ona zůstala stát a podívala se na mě. Toto byl nejkrásnější moment, kdy ona zjistila, že já jsem pro ní vlastně důležitější. V této chvíli jsem zahájila obrovskou pochvalu a hru. Elektrický obojek se stal naším velkým pomocníkem k tomu, aby my dvě jsme si byly blíž a za to jsem paní chovatelce velice vděčná.

Doporučila bych ho každému, kdo je zodpovědný a bude tohoto pomocníka používat se zdravým rozumem, a tak jak mu bude doporučen používat. Věřím, že pejskař, který bude k této výcvikové pomůcce přistupovat zodpovědně, tak se pro něho a jeho miláčka stane jako pro nás pomůckou k podpoření našeho vztahu a získání důvěry ode mě k ní.

Předchozí článekHepatitida typu A
Další článekPečeme s láskou:Banánový chléb

Leave a Reply