Sušička na prádlo je skvělým pomocníkem v domácnosti – šetří čas a zjednodušuje proces sušení prádla. Nicméně, ne všechny druhy oblečení jsou vhodné pro sušení v sušičce. Některé materiály mohou být poškozeny vysokou teplotou nebo mechanickým pohybem, což může vést k jejich zkrácení, zdeformování nebo ztrátě původní kvality. Proto je důležité vědět, které kousky oblečení byste měli sušičce raději vyhnout. Níže najdete několik praktických rad, jaké oblečení do sušičky nepatří.

1. Oblečení z vlny

Vlna je citlivý materiál, který při kontaktu s vysokými teplotami a rychlým sušením snadno ztrácí svůj tvar a zkracuje se. Oblečení z vlny by se mělo sušit přirozeně, nejlépe na rovné ploše, aby se zabránilo natahování a deformaci.

2. Hedvábí

Hedvábí je luxusní a jemný materiál, který se velmi snadno poškodí. Sušička může způsobit jeho popraskání a ztrátu lesku. Ideálním způsobem, jak hedvábné oblečení sušit, je rozložit jej na ručník a nechat ho vyschnout při pokojové teplotě.

3. Oblečení s elastanem (spandex, lycra)

Oblečení obsahující elastan, jako jsou sportovní oděvy nebo legíny, může v sušičce ztrácet svoji pružnost. Vysoká teplota narušuje elastická vlákna, což způsobuje, že oblečení ztrácí svoji schopnost se přizpůsobit tvaru těla. Doporučuje se prát a sušit tyto kousky při nízkých teplotách, nebo ideálně nechat je uschnout na vzduchu.

4. Krajka a jemné spodní prádlo

Jemné materiály jako krajka a spodní prádlo z tenkých syntetických materiálů mohou v sušičce snadno ztratit svůj tvar, roztřepit se nebo se poškodit. Sušička může navíc poškodit i elastické části spodního prádla. Tyto druhy oděvů by měly být sušeny přirozeně, případně pomocí jemného sušení na nízkých teplotách.

5. Oblečení s potiskem nebo aplikacemi

Oblečení s potiskem nebo aplikacemi, jako jsou třpytky, flitry, plastové ozdoby a podobně, je lepší držet mimo sušičku. Teplo a tření může potisky popraskat nebo aplikace zničit, čímž se zkrátí životnost oblečení. Pokud potřebujete oblečení s potiskem rychle vysušit, zkuste použít jemný program při nízké teplotě.

6. Kožené nebo koženkové oblečení

Kůže a koženka nejsou materiály, které byste měli vystavovat teplu ze sušičky. Kožené oblečení může tvrdnout, praskat nebo ztrácet svůj přirozený vzhled. Tyto materiály sušte na vzduchu, mimo přímé sluneční světlo, aby si zachovaly svoji kvalitu.

7. Péřové bundy a polštáře

Péřové výrobky, jako jsou bundy nebo polštáře, mohou v sušičce ztratit svůj objem a izolační vlastnosti, pokud nejsou sušeny správně. Pokud už musíte použít sušičku, sušte tyto předměty na nízkou teplotu a vložte do bubnu tenisový míček, aby pomohl peří zůstat načechrané.

8. Drahé nebo speciální oděvy

Oblečení, které je drahé nebo má speciální péči, jako jsou šaty na ples nebo svatbu, by mělo být vždy sušeno opatrně. Některé jemné tkaniny a složité střihy mohou v sušičce ztratit svůj tvar a kvalitu. Ideálním řešením je konzultace se specializovanou čistírnou, která vám poradí, jak o takové oblečení pečovat.

Znaky, které můžete najít na oblečení, týkající se sušičky

Vždy kontrolujte štítky na oděvech, které vám napoví, jak se o ně starat, a pokud si nejste jistí, podívejte se na štítek s doporučením výrobce – často uvidíte symbol „nesušit v sušičce“ (čtverec s kruhem uvnitř, přeškrtnutý křížem) nebo raději zvolte přirozené sušení na vzduchu. Sušička je skvělý pomocník, ale u některých materiálů může způsobit více škody než užitku.

Správná péče o oblečení nejen prodlouží jeho životnost, ale také zajistí, že si udrží svůj vzhled a kvalitu. Dodržováním těchto pravidel můžete ušetřit nejen své oblečení, ale i nervy a peníze za nákup nových kousků.

Předchozí článekHotel Piroska****
Další článekNádobí, které nepatří do myčky nádobí: Co se v myčce může poškodit?

Leave a Reply