Již v minulém článku o sušičce a nevhodném oblečení do ní, jsme se bavili o velkých pomocnících v domácnosti. Dalším velkým pomocníkem je myčka nádobí, v každodenním životě šetří čas a energii. Nicméně ne všechno nádobí je vhodné pro mytí v myčce. Určité materiály a typy nádobí se mohou v myčce poškodit, ztratit svou kvalitu nebo se stát nebezpečnými pro zdraví. V tomto článku si přiblížíme, jaké nádobí bychom měli raději mýt ručně.

1. Dřevěné nádobí a kuchyňské nástroje

Dřevěné vařečky, prkénka, misky či nože s dřevěnou rukojetí rozhodně nepatří do myčky. Vysoké teploty a dlouhý kontakt s vodou způsobují, že dřevo praská, deformuje se nebo ztrácí svou ochrannou vrstvu. Při dlouhodobém vystavení může dřevo vyschnout a stát se křehkým, což vede ke kratší životnosti.

2. Nože

Kvalitní kuchyňské nože, zejména ty s ostrými čepelemi, by neměly být myty v myčce. Saponáty a vlhkost mohou otupit ostří a zvýšit riziko koroze, zejména u nožů z uhlíkové oceli. Navíc může agresivní proud vody poškodit rukojeť, zejména pokud je dřevěná nebo plastová.

3. Litina

Litina je další materiál, který do myčky nepatří. Litinové pánve a hrnce často disponují speciální ochrannou vrstvou, která se používáním vytváří a zlepšuje vlastnosti nádobí (tzv. “seasoning”). Myčka by tuto vrstvu mohla zničit, čímž by litina ztratila svou nepřilnavost a ochranu proti korozi. Pro čištění litiny se doporučuje ruční mytí bez agresivních čisticích prostředků.

4. Měděné nádobí

Měděné pánve a hrnce jsou velmi oblíbené díky svým estetickým vlastnostem a skvělému vedení tepla. V myčce se však jejich povrch může snadno poškrábat a měď ztrácí svůj lesk. Chemikálie v mycích prostředcích mohou měď také znehodnotit a způsobit tmavnutí či změnu barvy.

5. Jemný porcelán a nádobí s ruční malbou

Starý nebo cenný porcelán, zejména ten s ručně malovanými vzory nebo zlatým lemováním, by měl být myt pouze ručně. Myčka může způsobit postupné opotřebení barev a dekorací, a dokonce může dojít i k odlupování zlatých nebo stříbrných prvků.

6. Plastové nádobí

Některé plastové nádobí není určeno pro vysoké teploty, které jsou v myčce běžné. Měkké plasty se mohou zdeformovat, roztavit nebo uvolnit škodlivé chemikálie. Pokud plastové nádobí do myčky patří, mělo by být označeno jako „vhodné do myčky“. V opačném případě je lepší ho mýt ručně, nebo alespoň na nízkou teplotu.

7. Nerezové nádobí

Ačkoli většina nerezového nádobí do myčky může, není to vždy ideální volba. U levnějších nerezových výrobků může myčka způsobit matování, fleky nebo dokonce korozi. Nerezové pánve s hliníkovým jádrem mohou ztratit svou rovnoměrnou tepelnou vodivost. Ruční mytí může prodloužit životnost nerezového nádobí.

8. Hliníkové nádobí

Hliník je velmi náchylný na poškození mycími prostředky v myčce. Hliníkové nádobí může v myčce zmatnit nebo změnit barvu a často se na něm mohou objevit skvrny. Zvláštní pozornost je třeba věnovat i nerezovému nádobí s hliníkovým jádrem, kde může dojít k podobným problémům.

9. Krystalové sklo

Krystalové sklo, obzvláště to, které obsahuje olovo, je příliš křehké na mytí v myčce. Myčka by mohla způsobit praskliny, matování povrchu a ztrátu lesku. Kromě toho chemické látky v mycích prostředcích mohou negativně ovlivnit čistotu skla a jeho celkový vzhled.

Mytí nádobí v myčce je praktické a pohodlné, ale ne všechno nádobí tam patří. Pro zachování kvality a životnosti vašich oblíbených kuchyňských potřeb je někdy lepší zvolit tradiční ruční mytí. Dřevěné, měděné, hliníkové či jemné porcelánové nádobí vyžaduje jemnější péči, kterou myčka nedokáže nabídnout.

Předchozí článekJaké oblečení nepatří do sušičky: Důležité rady pro správnou péči o oblečení

Leave a Reply