Tyhle otázky si může právě teď pokládat několik z Vás, a proto si tady uvedeme, co je ta nejlepší varianta a jaký stromeček, tedy vzít domů a nazdobit.

Pojďme si tedy říct jaké jsou tedy možnosti a jejich pozitivní i negativní vlastnosti.

1. Umělý stromek – ekologická pohroma

Bohužel, je tomu tak. I když mnoho lidí kupuje plastový nestárnoucí stromek v dobré víře, tahle varianta je tou nejméně ekologickou, protože jim zůstane a nemusí každý rok kupovat nový, ale

  • Umělý stromek je vyrobený z PVC, tedy produktu ropy, nedá se recyklovat a štráduje si to k nám přes půlku světa – většinou až z Číny. Materiály na jeho výrobu často obsahují nebezpečné těžké kovy jako je kadmium nebo chrom. A ty by nikdo z nás ve chvílích největší pohody u zářícího stromečku asi vdechovat nechtěl.
  • Navíc, některé zdroje uvádí, že výroba jednoho umělého stromku spotřebuje takové množství kyslíku, jaké vyprodukuje několik stovek živých vánočních stromků za dobu svého růstu (cca 10 let).
  • Posuďte tedy samy, je to ekologický problém, který hodně zatěžuje naši planetu.

Na druhou stranu podle známého zdroje je jasné, že pokud budete mít stromeček více než 10 let každý rok je to lepší než každý rok mít jeden živý stromeček 🙂 tím pádem není vše, tak jednoznačné a o tom to je.

2. Živý stromek. Lepší, ale pozor

I když je nesmysl uříznout stromek jen pro několikadenní parádu, živý stromeček je určitě lepší volba než plastový. Jde totiž o obnovitelný přírodní zdroj, který během svého života vyrobí mnoho kyslíku a pojme velké množství kysličníku uhličitého a prachových částic. Takže když si koupíte stromek a další za něho zasadíte, příroda Vám bude vděčná.

Každý rok se v ČR prodá přibližně 1,3 milionu živých vánočních stromků, z toho přibližně 90 % řezaných jedlí pochází ze zahraničí. To, že řezání živých stromků na životní prostředí nemá negativní vliv, platí jen tehdy, jsou-li stromky od tuzemských pěstitelů. Dovoz stromků z Německa, Dánska, Belgie nebo Rakouska znamená několik tun oxidu uhličitého navíc (1 kamion živých stromků = přibližně 2 tuny CO2 ). Proto pravidelným kupováním stromků od domácích pěstitelů ulevíme nejen životnímu prostředí, ale také tím podpoříme domácí produkt.

Vánoční stromky se pěstují na speciálních plantážích, kde rostou až 12 let (výška cca 180 cm)

Ale dávejte pozor, u téhle varianty ještě záleží na tom, jestli:

  1. Je stromek tuzemský nebo dovezený. (Do ČR se často dováží z Dánska. Jako kdyby u nás žádné nerostly)
  2. Pochází z přirozených prořezávek, které by se dělaly tak jako tak. Nebo do obchodu byl dovezen z nějaké plantáže, kde jsou vánoční stromky určené jen pro prodej.

Vždycky se proto při koupi zajímejte o to, kde byl stromek vypěstován a jaký byl způsob jeho pěstování.

Nejlepší je stromek z prořezávek s certifikátem a to:

S certifikátem FSC – představuje důvěryhodný systém 1. lesní certifikace a 2. certifikace zpracovatelského řetězce s celosvětovou působností. Díky své transparentnosti, otevřenosti všem zájmovým skupinám a díky striktním sociálním a ekologickým standardům má FSC podporu největších environmentálních organizací

Nebo s certifikátem PEFC – je celosvětově nejrozšířenější systém certifikace lesů. Standardy hospodaření v lesích podle systému PEFC se snaží změnit způsob, jakým jsou lesy spravovány na lokální i globální úrovni.

3. Stromek v květináči

Nejlepší variantou jsou samozřejmě stromečky v květináči. Pokud s nimi prodejce i kupující šetrně zachází, jsou skvělou volbou. Dneska už jsou k dostání nejrůznější výšky stromků, nemusíte se tak bát, že Vánoce strávíte pod nějakou bonsají.

Při výběru květináčových stromků máte dvě možnosti:

  1. Stromeček buď přímo koupit. Po Vánocích vám může vesele dál růst a dělat radost na zahradě nebo balkoně.
  2. Nebo si ho půjčit v půjčovně, kde se o stromečky s láskou starají. Jednoduché i levné řešení nabízí jejich pronájem  na 10 – 14 dní. Stromek přivezou až k vám domů a nemusíte si dělat ani starosti s aklimatizací. Stromky jsou pěstované v České republice a cena pronájmu se pohybuje mezi 490 – 590 Kč (v závislosti na velikosti).

Ale pozor!

  • V případě, že se stromek v květináči stěhuje z venkovních do vnitřních prostor nebo naopak, potřebuje pár dní na aklimatizaci
  • Příliš rychlé změny teplot mohou stromku uškodit natolik, že zajde.
  • Stromek v květináči s vámi může zůstat doma jen pár dní (10-12 dní)
  • Postavit ho co nejdále od zdroje tepla
  • V pokoji by měla být teplota maximálně do 22°C
  • Zdobení by mělo být hodně opatrné, aby se nepolámaly větvičky
  • Zalévat je dobré například spolu s dalšími rostlinami, jak jste zvyklý.

Samozřejmě teď už je na každém, jak se opravdu rozhodnete. Ale myslím, že je dobré znát všechny možné varianty a jejich negativa, pro kompletní rozhodnutí a ujasnění celé situace.

Předchozí článekVánoční stromeček
Další článekJak vybrat fotopast

Leave a Reply